Quantcast
Как да изберем дезинфектант | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

СПЕСТИ

Как да изберем дезинфектант

И медицинският спирт върши работа, но не е за всекидневна употреба
320
 Pixabay

Заради Ковид-19 дезинфектантите станаха важна част от бита ни. Но както при всяка масова стока и тук се нароиха некачествени подобия. Асоциация "Активни потребители" дава ценни съвети как да разпознаем ефективния препарат: 

 

На много шишенца пише, че съдържанието има бактерицидно, вирусоцидно, дрождецидно, спороцидно и т.н. действие, тоест, че унищожава вредните микроорганизми (такива препарати се наричат биоциди). Но само уверения не стигат. Истинските дезинфектанти имат номер, под който са вписани в Регистъра на биоцидите, поддържан от здравното министерство. Затова проверете задния етикет на опаковката - там трябва да има номер на биоцидната регистрация - петразряден с цифри - XXXX-Х, и дата. Влезте в регистъра и се уверете, че продуктът фигурира там под същия номер. Ако го няма, значи е менте.  

На етикета пише, че продуктът е дерматологично тестван? Това значи, че държите в ръцете си козметичен продукт - гел или течност за почистване на ръце, а не ефективен дезинфектант - истински биоцид (биоцид означава убиец на живи микроорганизми).

Търсете означения за опасност. Дезинфектантите обикновено са продукти на алкохолна основа, а тъй като спиртът е лесно запалим, на етикета трябва да има предупреждения - удивителен знак и пламък, поместени в ромб, а за незрящите - тактилен знак (триъгълник, който се напипва при докосване на опаковката или на задния екикет на шишенцето.

При най-малките разфасовки тези ориентири може да не фигурират върху етикета в пълен обем, но в търговския обект трябва да могат да представят при поискване подробен етикет на продукта с пълната информация. 

Сериозните производители имат интернет страници, където дават подробна информация за продукта и неговия състав.

Медицинският спирт е отличен дезинфектант.  Аптеките го продават със  70 или 95% концентрация на етанол. Първият е подходящ за директно прилагане, а вторият трябва да се разреди с дестилирана вода, така че концентрацията му да спадне до 70%. Но дълготрайната употреба на чист спирт от аптеката не е за препоръчване, защото може да увреди кожата. В препаратите производителите специално влагат протектори (омекотители) - например глицерин.

Ключови думи:

дезинфектант
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само 3 от 21 дезинфектанта на българския пазар предпазват

29.04.2020

1797 10
Валпургиева нощ

27.04.2020

Г-н БАЛЕВ

2388 7
Къде бъркат шофьорите с антифриза

27.11.2020

753 1

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ето как сами ще си направите цял литър дезинфектант,

за да не купувате скъпо менте.

 

Рецептата приспособих от сайта на СЗО:

https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Production.pdf

 

За спирт 80% крайна обемна концентрация:

 

800 мл спирт 96%

40 мл кислородна вода 3%

15 мл глицерол 98%

125 мл вода (дистилирана или преварена охладена)

 

В аптеките продават 800-милилитрови разфасовки спирт 96%,

както и кислородна вода и глицерин.

 

bay Dragan

Първак 70 % алкохол и тчк.

Влез или се регистрирай за да коментираш