Медия без
политическа реклама

ВАС окончателно отмени забраната на Полфрийман да напусне България

Снимка: Архив

Върховният административен съд окончателно е отменил забраната австралиецът Джок Полфрийман да напусне България.

Това съобщи самият той във Фейсбук. Проверка на "Сега" в деловодството на ВАС потвърди, че върховният съд се е произнесъл по казуса на 20 ноември.

ВАС е съгласен с решението на първата инстанция - Административният съд в София. Той отмени заповедта на директора на дирекция "Миграция", с която на 1 септември 2011 г. на чужденеца е наложена принудителна административна мярка – временна забрана за напускане на България. Забраната е заради осъждането му на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г. С присъдата Полфрийман бе осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение на близките на жертвата. 

Въпреки пускането му от затвора преди година обаче се оказа, че той не може да напусне страната.

За да отмени заповедта, първата инстанция се позова на определението на апелативния съд в София, който освободи осъдения 6 години, 6 месеца и 25 дни предсрочно.

Освен това на 20 септември 2019 г. шефът на дирекция "Миграция" е наложил на Полфрийман и принудителни административни мерки "Експулсиране" и "Забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите - членки на Европейския съюз" за срок от 5 години. Това пък противоречи на изпълняваната му мярка "Забрана за напускане на страната", обясни първата инстанция.

Освен това съдът прие, че забраната за напускане на страната вече не съответства на целта на закона. Дирекция "Миграция" обаче държеше да Софийската градска прокуратура да й предложи да отмени забраната.

И ВАС подчертава, че този довод е неоснователен, защото няма такова изискване по закон. Представените доказателства за предсрочното условно освобождаване водят до извод, че е отпаднало изискването за прилагането на забраната. Това не е прави незаконосъобразна към момента на издаването й. Според върховните съдии освен това новите заповеди - за експулсирането и за забраната му да влиза в ЕС.

Казусът на Полфрийман бе и сред темите, по които евродепутатите от групата в за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права имаха въпроси към българските власти. Защо съдът се игнорира и австралиецът още не може да напусне страната, гласи питането. В отговорите Министерството на правосъдието разказва цялата съдебна сага и завършва, че предстои да се произнесе ВАС, което вече е факт.

Прокуратурата е на мнение, че Дирекция "Миграция" на Министерството на вътрешните работи незаконосъобразно е наложила забрана на австралийския гражданин Джок Полфрийман да напусне страната.

 

Още по темата