facebook
twitter

България

Ромски фамилии се стреляха при засилено полицейско присъствие

Масовият бой в Розино спря дори движението по главния път София - Бургас
722
 БНТ

Стара вражда между две ромски фамилии от карловското село Розино ескалира в пореден сблъсък и приключи с пострадали и десетки арестувани от двете страни. Стрелбите и побоищата в две поредни вечери - и в събота, и в неделя, показаха  безсилието на властите и полицията. 

В събота следобед представители на единия род, въоръжени с дървени пръти, камъни и ловни пушкала, нападат територията на враговете си. Ранени са тежко двама души. Първоначалната бърза намеса на полицейски екипи  от Карлово, а след това и повиканите специални части  от Пловдив са предотвратили по-тежки последици. След първата атака директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илко твърдеше, че "ситуацията е овладяна. Няма напрежение, а състоянието на ранените е добро".

Напрежението изби отново в неделя. Към 17 ч. въпреки масовото присъствие на специални полицейски сили от Карлово и Пловдив хора от двете фамилии отново са влезли в конфликт с камъни и дървета, като са се разменили и изстрели. Истински погром е имало в къщи, принадлежащи на един от ромските кланове. Потрошени са и превозни средства. Стигнало се е дори до затваряне на главния път София - Бургас.

Полицията все пак е успяла да овладее и този път ситуацията. Арестувани са 44 участници в сбиването от двете страни. Има само имуществени вреди. Побоите са заради стара вражда на двата рода. При огледите в домовете на задържаните са открити 3 незаконни пушки и два газови пистолета, разказаха от МВР. Заедно със специалните части дежурства в района дава и жандармерията. Въпреки това обаче нападнатите твърдят, че не чувстват никаква сигурност и се страхуват за децата си.

 "Предстои сериозен анализ на събраните доказателства, след което ще се реши какво обвинение и каква мярка за неотклонение да се постави на лицата", съобщиха от прокуратурата. Районната прокуратура е образувала три досъдебни производства - две за хулиганство и едно за незаконно притежаване на оръжие. Четиримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа и за тях ще бъде поискан постоянен арест. По същия случай за срок от 24 часа по Закона за МВР са били задържани и други лица, като на част от тях са съставени актове по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ), а останалите са разпитани като свидетели и освободени. Предстои наблюдаващият прокурор да извърши преценка за привличане и на други лица към наказателна отговорност.

 

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

Едната фамилия от Розино е известна с агресивното си поведение в целия регион. Именно нейни представители преди 4 години пребиха до смърт след дребна свада на бензиностанция карловския бизнесмен Георги Рогачев. За убийството му двама получиха присъди по 18 и 20 г. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1823 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3097 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

834 4

Коментари

Billy-Joe Winchester

Добре, че са братята роми да правят сеир от време на време. Без тях в тази държава щеше да е пълна тъпотия. ?

mercury
снимка на mercury

Заглавието утрепва. ☺️

peniko

Съгласен ...... полицията е бдяла всичко да е по правилата. Да не се използват забранени боеприпаси, да не се стреля преди команда "Огън" и пр.

Domi

Братята роми?????????

Братята негри?????  и след това си пусни интервюто на Мохамед Али ....за птичките

Evasion

директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илко 

Тази светла личност да не е първи брлатовчед на сержант Билко? 

А сега сериозно - може ли властите да гарантират безпрепятсвеното ми придвижване по пътищата на страната? Или заради локални войни ще ми се наложи да изчакам и да заобикалям, пък и що, в името на сигурността си, дане се върна обратно и да се барикадирам у дома си?

Интервал

Появява се усещането за завръщане към средния палеолит и обръщане на тогавашните процеси.
Така е при съвременните "ценности".
Цивилизационен избор.

Пиркс
снимка на Пиркс

Заглавието е за Пулицър.

Влез или се регистрирай за да коментираш