facebook
twitter

България

Разследването срещу Миню Стайков стигна до зам.-шеф на фонд "Земеделие"

Прокуратурата установила военен разузнавач, който возил бизнесмен в чужбина
511
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Иван Гешев

Шестима души, сред които един от заместник-директорите на Държавен фонд "Земеделие", бяха задържани във връзка с разследването за злоупотреба с европейски средства срещу бизнесмена Миню Стайков, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. Днес ще стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление. Според медийни публикации арестуваният зам.-директор е най-новото попълнение в ръководния екип на фонда - Камен Костадинов, син на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той бе назначен на 3 юни на поста, но работи по мерки за развитие на селските региони във фонда от 2014 г.

В акцията на ГДБОП и КПКОНПИ са били претърсени кабинети на служители във фонда, както и техни адреси. Изземват се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Действията, които се разследват, са от времето, когато изпълнителен директор на фонда е бил Румен Порожанов. "Към момента няма доказателства, които да го ангажират към наказателна отговорност. Ако бъдат събрани такива, ще бъдете уведомени“, обяви пред медиите Гешев.

Алкохолният бос Миню Стайков е в ареста от миналия септември, като са му повдигнати вече три обвинения. Според последното Стайков е използвал деца на свои служители да кандидатстват за близо 20 млн. лв. по мярка "Млад фермер" на Програмата за развитие на селските райони и за компенсиране на лозя, като реален собственик се явявал именно той. За шестимата задържани вчера има данни, че са били предупреждавани, че кандидатстващите за европари са свързани със собственика на "Винпром-Карнобат". Въпреки това те са отпускали парите, по повод на което Гешев призова за повече почтеност онези, които заемат държавни длъжности и използват обществен ресурс.

В началото на май по това разследване имаше мащабна операция в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Беше разпитан и земеделският министър, който трябваше да разясни като шеф на фонда дали по това време е упражняван фактически контрол върху отпуснатите по тези проекти пари. Тогава Порожанов заяви, че във фонда съществува стриктна процедура, тя се спазва, проверяват се документите и по веригата има много служители, които се грижат за тяхната достоверност.

И ПАК ТЕЧ

Разследването в служба „Военна информация“ е в две посоки - изтичане на класифицирана информация и финансови нарушения, т.е. как се харчат бюджетните и извънбюджетните постъпления в тази служба, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС. Той потвърди, че към този момент има привлечени към наказателна отговорност две лица – бившият и настоящият шеф на службата. „Към този момент нямаме обвинения за финансови нарушения. Надяваме се след събирането на достатъчно доказателства да има обвинения и в това направление“, обясни той.

Според събраните от държавното обвинение данни шефът на служба „Военна информация“ е накарал представител на службата в държава от ЕС да даде информация на бизнесмен, която пряко засяга неговите бизнес интереси, както и да го вози с автомобил няколко дни. „Това най-малкото е грозно. Дали е престъпление, е обект на проверка. Не знам дали е обидно за един офицер това нещо, но за българските граждани трябва да е обидно“, коментира Гешев. „Трябва да бъде ясно едно – ако ти работиш за българската държава и заплатата ти плащат българските граждани, трябва да си вършиш служебните задължения по начин, разписан в закона. Трябва да работиш за българските граждани“, даде наставления зам. главният прокурор.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ иска конфискуване на автопарка на Миню Стайков и сина му

01.07.2020

804 4
Румен Радев събра шефовете на спецслужбите

25.06.2020

4824 35
ГЕРБ прекрои закона за военната разведка за втори път за 6 месеца

14.04.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2127 15

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Убеден съм, че нищо няма да излезе от тази акция. Много шум за нищо, както е всичко, което прави този с голата глава.

Влез или се регистрирай за да коментираш