facebook
twitter

България

"Подкрепа" пак поиска оценка за дисциплина в училище

134
Илияна Кирилова
Много директори и експерти са на мнение, че оценката за възпитание няма да реши проблема с училищното насилие.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" за пореден път настояха за въвеждане на оценка за дисциплина в клас заради "лавинообразно нарастване на брутална агресия и недопустими действия от страна на българските ученици". Синдикатът лансира и нова идея, дошла от родители - за създаване на наредба за защита от агресията в училище.

Синдикалистите отчитат увеличение на постъпващите при тях сигнали от родители на ученици, пострадали от агресията на свои съученици. Оттам цитират случай, в който се описва грозна сцена в клас - ученик в начален етап удря с юмруци в корема класния си ръководител, както и двамата зам.-директори. Майката на детето обаче, вместо да съдейства за разрешаване на конфликтната ситуация, заплашва училищните власти, като се позовава на регламентираното в новия училищен закон право на ученика в начален етап да не бъде наказан с преместване. Майката, подала сигнала, обаче смята, че "...ако в ръцете на това дете имаше оръжие, то е било способно на убийство...“. "Докога системата ще защитава насилниците? Докога системата ще иска от нас да си затваряме очите и бъдем толерантни с агресията? Докога няма да сме способни да защитим авторитета на учителите си и живота на децата си?“, пита майката.

От синдикат „Образование“ посочват, че съществува цяла поредица от подобни конкретни случаи - учител е съден от родител на ученик в Ботевград, а в Бургас ученици съдят директор за това, че са наказани за фалшиви медицински бележки и т.н., и т.н. "Образователната система е на колене и всички позитивни опити за нови политики, трасирани от МОН, са обречени на провал, ако не се открият ефективните мерки на въздействие срещу диктатурата на бруталността", смятат оттам. Затова призовават "да спре намесата на МОН и РУО-тата в защита на родители на наказани ученици и на ученици, нарушили училищните правила", както и за въвеждане на оценка за дисциплина, която според тях ще извади на светло проблема.

НАГОРЕ

Случаите на агресия в родните училища действително нарастват. За 2016 и 2017 г. в родните учебни заведения са били регистрирани над 8000 случая на тормоз и насилие. При 4500 от тях става дума за физическа и вербална агресия в училищата, което прави средно по 30 инцидента дневно. През 2017 г. над 80% от българските училища са подавали поне един сигнал за насилие над дете. Случаите на тормоз в интернет през 2016 г. са 38% от общия брой на случаите на насилие, което е огромен скок от 25% в сравнение с 2010 г.

 

Все още няма коментари

Още

Арх.Мирянова: Цветанов оцени мощната енергийна защита на сградата от псалм 91

20.03.2019

6441 26
Свидетели потвърдиха показанията си за убийството в Борисовата градина

20.03.2019

1332 5
Без дебат депутатите изслушаха кандидата за подуправител на БНБ

20.03.2019

242

Влез или се регистрирай за да коментираш

×