facebook
twitter

България

Парното и топлата вода в София поскъпват с 8% от октомври

Министър Петкова не вижда нищо смущаващо, че гражданинът Ахмед Доган си е купил голяма ТЕЦ
539
На фона на скандалите около енергетиката в последните дни от ДПС разпространиха информация за среща на почетния председател на движението д-р Ахмед Доган и председателя на партията Мустафа Карадайъ с посланика на САЩ Ерик Рубин в централата на ДПС. Според официалното съобщение били обсъдени актуални политически въпроси, както и развитието на двустранните отношения.

Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като тези дни работната група одобри исканото от "Булгаргаз" рекордно увеличение на цената на природния газ с близо 14% от началото на следващия месец.

Според разчетите в Пловдив скокът на цената на парното и топлата вода ще бъде с 9%. В Бургас и Плевен топлоенергията трябва да поскъпне с 5%, а във Варна - с 2%. Предстои обществено обсъждане на цените на топлоенергията, а окончателното решение за цената на природния газ КЕВР трябва да вземе до 30 септември.

"Няма политик и няма човек, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси, защото това влияе пряко и на бизнеса, и на битовите потребители", коментира вчера пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова. Тя обаче обясни, че "цената на природния газ не зависи от нас, защото това е ресурс, с който не разполагаме и няма как да добиваме и разчитаме единствено на внос". Увеличението е неизбежно заради очакваните по-високи доставни цени и по-високия курс на щатския долар спрямо лева, които са пряко включени във формулата за изчисляване на цената на синьото гориво.

Петкова припомни, че има възможност цената на природния газ да бъде предоговорена с "Газпром", но не обясни защо нейните експерти и "Булгаргаз" още не са предприели необходимите стъпки. Възможност за сваляне на цените се отвори, след като Европейската комисия притисна руския монополист със заплаха за огромни санкции за злоупотреба с господстващо положение в страни от Източна Европа. Вместо да каже ясно кога България смята да се възползва от това споразумение и да поиска от "Газпром" по-изгодна цена на природния газ, Петкова витиевато заяви: "Колегите ще поставят въпроса и за цената, но първо трябва да се проведат преговори по параметрите, в които бихме желали да се движим, тъй като в споразумението между "Газпром" и ЕС ясно са указани хипотезите, свързани с цените.

 

ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ

Енергийната министърка не вижда никакъв проблем, че Ахмед Доган е станал мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна".  "Всеки български гражданин има право да предприема стъпки и действия във връзка със своя дейност, която би желал да развива", коментира тя пред Би Ти Ви. Досега интересите на почетния председател на ДПС бяха афиширани само в хидроенергетиката - той получи огромен хонорар за разработка за проекта "Цанков камък". Но наскоро стана ясно, че Доган е придобил 70% от ТЕЦ "Варна", при това срещу смешните 3500 лв. Теменужка Петкова видя само "конспирации и спекулации" в подозренията, че държавата е направила подарък на Ахмед Доган с отказа на ТЕЦ "Марица-изток 2" да осигурява студен резерв за енергийната система на страната. Вместо държавната централа със сделката се уреди ТЕЦ "Варна", но според ресорния министър в това няма нищо смущаващо.  

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жители на "Младост 1" излязоха на протест срещу кмета си

22.02.2019

1881 16
Галъп: ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

22.02.2019

1114 16
Външният министър: Ако САЩ нападнат Венецуела, ще запазим неутралитет

22.02.2019

3721 61

Коментари

mamut

"че държавата е направила подарък на Ахмед Доган с отказа на ТЕЦ "Марица-изток 2" да осигурява студен резерв за енергийната система на страната." Подаръка го направи КЕВР като фиксира макс.цена за студен резерв на   10 лв/ Мвтч. На ТЕЦ2 не му излизат сметките с тези 10 лв. не са реални ,трябва да работи на загуба, само разходите за емисии са му много по-големи, в момента цените централизираната европейска борса за емисии на тон /СО2 драстично поскъпнаха от нива 4-5 евро на тон сега са 20-25евра на тон https://www.eex.com/en/market-data/environmental-m..., очаквайте още поскъпване и то заради решенията на ЕК,ЕС и Европаламента.

D4D5
снимка на D4D5

Тия "поскъпвания" са си живо дране.

 

"Няма политик и няма човек, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси, защото това влияе пряко и на бизнеса, и на битовите потребители", коментира вчера пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова. Тя обаче обясни, че "цената на природния газ не зависи от нас, защото това е ресурс, с който не разполагаме и няма как да добиваме и разчитаме единствено на внос".

 

От нас нищо не зависело.

 

Per terms of the deal that was reached on Thursday, Gazprom will be banned from imposing restrictions on how its customers in central and Eastern Europe use gas. Meanwhile, Bulgaria, the Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland and Slovakia will no longer be banned from exporting gas to another country.

 

These countries originally sought to remedy over pricing problems for Russian gas. Going forward, customers in Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania and Poland have the right to demand a price in line with those in Germany and the Netherlands.

 

https://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/Russia-Jus...

Хулиган

Докато "Търпи бабо за хубост!" е водеща идея за населението на тукашния бантустан, все ще е така...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/10/kak-vka...

 

Бира
снимка на Бира

ега. 
това посредата на творбата изглежда да е сокол с мозък и вагина. 

AzUrAL
снимка на AzUrAL

Болшевишките руски зверове отново ни извиват ръцете. Лочат от кръвта ни.

ata

8 процента нищо не е... очаквах 18-19. ;-)))

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×