facebook
twitter

България

Общината ще отпуска по-бързо зелен билет

49
БГНЕС

Столичната община ще се опита да реагира по-адекватно със зеления билет в дните с тежко замърсяване на въздуха. Вчера Столичният общински съвет ревизира правилата, по които се отпуска евтиното пътуване в градския транспорт. То вече ще се отпуска при неблагоприятна прогноза на НИМХ - жълт код за мъгла, инверсия, безветрие, ниско атмосферно налягане и др. обстоятелства, които задържат смога над града. С изключение на мъглата обаче другите явления не са включени в сигнализацията за опасно време на синоптиците. СОС гласува и още една промяна - Центърът за градска мобилност ще може да ревизира разписанията на градския транспорт така, че да отговори на повишения брой пътници.

Още при първото тестване на зеленото билетче стана ясно, че правилата на общината не работят - и миналата зима, и тази седмица при повторното му пускане се видя, че първо положението трябва да стане нетърпимо и чак тогава да се пусне по-евтин транспорт. Тази седмица например замърсяването беше изключително тежко в продължение на три дни, а зеленият билет се появи на първото разведряване. Този недостатък беше многократно изтъкван, но общината не промени правилата си. Сега кметът вече е наясно с дефектите на системата. "Тази мярка се приема добре от гражданите. В понеделник обаче беше невъзможно да се обяви поради факта, че нямаше инормативно изискуемите условия, въпреки метеорологичната прогноза от неделя за мъгли и възможна температурна инверсия", обясни Фандъкова. 

Дотук анализ колко тази мярка намалява автомобилния трафик няма. Общината обаче изнесе данни, че от зелен билет през работен ден ЦГМ губи по 200-300 хил. лв.

Все още няма коментари

Още

Йончева внесе сигнал в прокуратурата и за Борисов и братовчед му

20.05.2019

2463 62
И най-малката улица в София - "Малко Търново", ще се ремонтира

20.05.2019

788 13
Цацаров събра в ДАНС всички служби

20.05.2019

1403 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×