facebook
twitter

България

Националната библиотека: Законът на Пеевски е сбъркал адреса

Поправката в закона за задължителното депозиране е депутатска грешка
1733

Предложенията на Делян Пеевски нямат място в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, тъй като са изцяло извън обхвата му. Това се казва в становище на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", изпратено до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, шефа на медийната комисия Вежди Рашидов и до министъра на културата Боил Банов.

Това е поредната институция, която критикува т.нар. медиен законопроект на депутати от ДПС, чиято претенция е, че щял да осветява собствеността и финансирането на медиите. През пролетта Министерството на културата също коментира, че Пеевски неправилно адресира предложенията си в закон, чиято цел е да съхранява книги, вестници и други като част от националното културно наследство.

Законът за задължителното депозиране е един от устройствените за Националната библиотека и тя го защитава. "В Европа и в останалите страни по света законите и другите нормативни актове, свързани със задължителното депозиране на печатни и други произведения, не съдържат текстове, подобни на предложените от вносителите, тъй като те са извън предмета и сферата на действие на законодателството за печатното депозиране. Предполагаме, че приемането на направените предложения се дължи на факта, че една част от народните представители не познават в детайли закона. Вероятно затова се говори за него като за "медийния закон", пише в становището на доц. д-р Красимира Александрова, директор на библиотеката. Според нея е нужно да се направи допълнителен задълбочен анализ както на систематичното място за подобни промени, така и на "необходимостта от разкриване на собствеността, финансирането на доставчиците и определянето на държавния орган, който ще следи за неговото прилагане". 

 

БУХАЛКА

През юли промените бяха приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Пеевски предлага собствениците на медии да подават купища декларации под заплахата за огромни глоби, въпреки че голяма част от същата информация е публична и в момента. Извън обсега на "осветяването" ще остане изграждането на медийната империя на депутата.    

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Повдигнаха 3 обвинения на задържания за тежкото убийство на дете в Сотиря

17.08.2019

557 7
48% от българите харесват чалга

17.08.2019

3614 65
Полицията откри 75 килограма кокаин в кашони с банани в Бургас

17.08.2019

1385 12

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

Неграмотен Алчен Крадлив Просташки Чужбинска Слугинаж 

седи по върховете на изпълнителна, законодателна и съдебна власт, става вече трето десетилетие.

А бе $¥€£¿¿-ци, Законът за държавния депозит е приет през 90-те години на 19 век по предложение на Константин Величков, затова днес имаме /вече остатъци благодарение на вашите управления/ национален фонд. После по предложение на министър Омарчевски е приет задължителния депозит и за големите регионални библиотеки.

Бетер гъсениците на бялата американска пеперуда, опоскали половината дървета и храсти в центъра на най-добрия Му за живеене град, под благосклонния поглед на най-добрия Му кмет, сте. 

Yantar

Националната библиотека: Законът на Пеевски е сбъркал адреса

 

На сградата видимо пише "Народна Библиотека".  

Влез или се регистрирай за да коментираш

×