facebook
twitter

България

КЗК отказа да разследва картел на пазара на ток

118
 Снимка: Архив
Христо Ковачки

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да разследва сигнал за недопустима концентрация и картел на борсовия пазар на електрическа енергия у нас. Той бе подаден преди месец от четирите национално представени организации в страната - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. Те твърдят, че производители и търговци на електроенергия, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, манипулират пазара.

Според КЗК между цитираните от работодателските организации фирми не може да се установи свързаност, защото крайните собственици на капитала са различни чуждестранни физически лица.
Става въпрос за топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен, Габрово, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Брикел". За всички тях е публична тайна, че са свързани с бизнесмена Христо Ковачки. 

Недоволните работодателски организации посочват пред КЗК, че токът, произведен от тези дружества, се продава на свободния пазар от търговеца "Гранд Енерджи дистрибюшън", който също е свързан с производителите и това създава условия за манипулиране на пазара.  Освен това "Гранд Енерджи дистрибюшън" има договор да продава 186 мегаватата ток, произведен от когенерацията на "Топлофикация - София". Фирмата е сред подалите заявка за придобиване на дял и изкупуване на ток и от бъдещата АЕЦ "Белене".

Според бизнеса манипулирането на пазара се изразява в изкуствено създаване на дефицит на ток чрез ограничаване на производство и изкупуване от свързани търговци на цялото предлагано количество на борсата. Работодателските организации предупреждават за наличие на картелно споразумение между търговците "Гранд Енерджи дистрибюшън", "Юропиън трейд оф енерджи" (също сред кандидатите за закупуване на ток от АЕЦ "Белене"), "Сага комодитис", "ТМ Технолоджи", "Енерджи инвест Юръп" на тръжните сесии на Българската независима енергийна борса. Всички фирми са свързани с производителите, от които купуват ток.

КЗК обаче не открива свързаност между цитираните компании, като цитира разпределението на собствеността между множество офшорни фирми и минимални дялове от български фирми и банки.
По повод сигнала за манипулативни сделки на борсовия пазар антимонополната комисия посочва, че ще прави цялостна оценка на пазара на търговията на едро с ток у нас. И за да си изясни напълно пазарните процеси и конкурентната среда, моли работодателите в 20-дневен срок да отговорят на над 10 въпроса. "Недопустимо е да бъдем принуждавани да отговаряме на въпросници от по единадесет точки и да се очаква от нас в течение на 20 дни да свършим работата на комисията по енергетика при Народното събрание, КЕВР, прокуратурата, КЗК (т.е. Вашата работа), КФН, ДАНС, а може би и на още някой друг", недоволстват от асоциацията на работодателите в отговор до антимонополната комисия.  
 

Все още няма коментари

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2715 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3266 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

983 5

Влез или се регистрирай за да коментираш