facebook
twitter

България

Гебрев подозира още "събития", предизвикани от ГРУ у нас

Оръжейният търговец опроверга прокуратурата за съществени обстоятелства по разследването за отравянето му
850
 БГНЕС архив
Гебрев още не се е срещнал с британския разследващ екип, който бил в София. Без отговор остават и куп негови молби.

Посещенията на агента Сергей Федотов, за когото разследващите сайтове "Белингкат" и "Инсайдър" твърдят, че е високопоставеният офицер от руското военно разузнаване ГРУ Денис Вячеславович Сергеев, съвпадат и с други знаменателни събития в България. Това обяви пред bTV оръжейният търговец Емилиян Гебрев, за когото се предполага, че е отровeн с вещество от групата на новичок в края на април 2015 г. - малко след посещението на руския агент у нас. Федотов е третият човек, за когото Великобритания смята, че е замесен в отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал в Солзбъри. 

„Тези пътувания на Сергей  Федотов не съвпадат само с датата, на която аз съм отровен, ако малко разследващите се занимаят малко по-обстойно, ще намерят и други обстоятелства, случили се по време на тези посещения”, посочи той. Пред "Сега" Гебрев отказа да конкретизира за кои събития става дума. "Нека разследващите, ако искат, да кажат. Независимо от ситуацията, в която съм поставен, имам своите ценности и не искам да говоря за нещо, което би могло да е важно за държавата", каза той. На въпрос колко важни са били тези събития и дали те се отнасят до държавата или до него лично той отговори: "Били са значими за България, за вас, за мен ...". 

"Сега" потърси със същите въпроси и бившия военен министър Бойко Ноев, който е близък на бизнесмена и свидетел по разследването на неговото отравяне. Той каза, че също има предположения за съвпаденията между събития и посещенията на Федотов, но няма да ги каже. 

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Сергей Федотов е влизал в България три пъти. Първия път пристига със самолет на 5 февруари 2015 г. и си тръгва на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. каца със самолет на летище Бургас и напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов е на 23 май 2015 г. със самолет през летище София, като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия. 

Цацаров каза, че България е изпратила всички документи по случая, свързани с веществото, което може да е причинило отравянето, включително и медицинска документация, изследвания, както и експертизата на финландската лаборатория "Верифин" с въпрос дали става въпрос за новичок или не. Оръжейният търговец обаче твърди, че преди месец е написал молба до Министерството на външните работи да поиска помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия по случая с неговото отравяне, но и до момента нямал отговор. 

Гебрев даде да се разбере, че прокуратурата знае много добре кои са хората, с които е вечерял, преди да припадне и да изпадне в кома. Държавното обвинение твърди, че тепърва ще ги установява. Според бизнесмена изказванията на прокуратурата, че може да е отровен чрез рукола или кафе, са несериозни. „Аз никога през живота си не съм ял рукола, от 2014 г. до 2017 г. не съм пил кафе по здравословни причини. Това е несериозно, от тази кафе-машина са пили толкова много хора, трябваше всичките да бъдат натръшкани във ВМА и да са били отровени”, посочи той.

„Всичко, което се случи тогава, е една добре планирана и последователна атака, война срещу мен за физическо, юридическо и икономическо унищожаване. Този процес стартира от момента, в който излезе моето желание за придобиване на дружество, което е било в състава на КТБ – „Дунарит”, посочи бизнесменът. „През този период от време се появява една странна за мен фирма и всички неща се въртят около нея. Може би там е цялото разковниче. Една фирма, която до преди няколко дни не се знаеше на кого е - „Виафот”. Там някъде се намира причината за физическото ми отстраняване”, заяви Гебрев пред bTV и добави, че не се знае кой стои зад фирмата. 

Гебрев каза пред "Сега", че не се е срещал с британския екип разследващи, който е в София. Не бил поканен и за изслушване в парламентарната комисия за контрол на специалните служби.

 

ИНЦИДЕНТЪТ

На 27 април 2015 г., след като работил в офиса си, без да е закусвал или обядвал, отишъл на вечеря с двама дългогодишни бизнес познати от Полша в ресторант в София и си поръчал риба, разказва Гебрев пред "Гардиън". Когато се прибрал, започнали да го сърбят очите. Следващата сутрин шофьорът му купил капки, но положението се влошило. Той настоявал да отиде на предстояща вечеря по работа с други поляци и с двама руски граждани. По време на вечерята обаче със зрението му започнали да се случват странни неща, после започнал да повръща и състоянието му рязко се влошило. Тъй като нямало големи възможности за тестове във Военна болница, поръчал да ги направи финландска лаборатория. Тя установила наличие на органофосфати.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2712 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3266 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

983 5

Коментари

mick

Кога разбра, че е ГРУ? 

mi6osp.

Отишъл Гебрев на ресторант , ял риба и го отровили.

 Сергей Федотов е разузнал предварително, че Гебрев ще ходи на ресторант, разузнал е кога, в кой ресторант, какво ще яде и е поставил отрова в поръчаните порции, или в солницата на масата.

Отровата - най-обикновено БОВ, пето поколение, "Новичок".

Израждат се тези БОВ, с всяко поколение.

Произведен е в понеделник- това е обяснението.

Тези  кадри на ГРУ са страшни професионалисти  при подготовката на отравянията, но при самото отравяне са пълни аматьори.

Затова сега Гебрев плещи пълни глупости.

Явно шубето е голям страх и очевидно - страх не от ГРУ.

 

 

 

 

аман бе

Хич не ти трябва! Току виж на сутринта те засърбели .... очите и след 4 години се сетиш, че говорела с руски акцент....

Влез или се регистрирай за да коментираш