Медия без
политическа реклама

Догодина в училищата ще има два вида закуски

Бюджетът за тази програма се увеличава на 33 млн. лв., но пак не е ясно ще стигне ли за здравословна храна

Повече пари са планирани още за транспорт на учениците и за стипендии на тези, обучаващи се в дуална форма.
Илияна Кирилова
Повече пари са планирани още за транспорт на учениците и за стипендии на тези, обучаващи се в дуална форма.

Повече пари за закуски и занимания по интереси на учениците са заложени в бюджета за просвета догодина. Средното образование ще получи общо 4.2 млрд. лв., което е с 450 млн. лв. повече от 2017 г. Голямата част от тази сума - 330 млн. лв., са за увеличение с 20% на учителските заплати от 1 януари 2019 г.

Бюджетът за закуски, който от години е твърде нисък, ще бъде увеличен с 8 млн. и така ще достигне 33 млн. лв. Така вместо по 50 ст. през 2019 г. за закуска на децата в началния етап ще има по над 60 ст. Целта на мярката е подобряване на качеството на предоставяните закуски, които ще бъдат два вида - подкрепяща и основна. "Някои деца, особено в столицата, сутрин са закусили и не искат например филия, а само подкрепяща закуска, за разлика от други с по-нисък социален статус, които ще предпочетат основната закуска", коментира пред "Сега" просветният министър Красимир Вълчев. Предстоят и промени в нормативната уредба, според които закуските вече трябва да отговарят на наредбите на здравното министерство за качествена храна. Не е ясно обаче дали всички тези промени ще дадат резултат - сега родители редовно се оплакват, че закуските са под всякаква критика и много далеч от здравословното. Обикновено става дума за най-евтини кифли, сладкиши, филии с оскъдна "гарнитура".

8 млн. лв. повече, или общо 30 млн. лв., са планирани за допълнителна работа с деца от уязвимите групи. През 2018 г. над 900 училища и около 400 детски градини получиха средства по тази линия, предназначени за бонуси за учителите, медиатори и др. За 2019 г. се предвижда в този механизъм да бъдат включени всички ученици, а не само тези до 7-и клас.

За професионалното образование са планирани 9.8 млн. лв. повече - те са за въвеждане на допълващ стандарт в размер на 2% от основния стандарт за ученик в гимназиален етап на обучение. Целта е да се постигне по-справедливо разпределение на средствата по новия модел на финансиране, тъй като за обучението на учениците в гимназиалния етап поради по-разширения учебен план се извършват допълнителни разходи, обясни министър Вълчев. 1.6 млн. лв. повече са планирани за стипендии на учениците от професионалните училища, обучаващи се в дуална форма, в защитени специалности и такива с очакван недостиг от специалисти.

За транспорт на учениците, включително за поддръжка на училищните автобуси, са предвидени 43.2 млн. лв., или с 4.3 млн. лв. повече от 2017 г., тъй като в последните години броят на пътуващите ученици расте - за 2017/2018 г. те са били 88 282. С 25.1 млн. лв. ще бъдат финансирани пък заниманията по интереси на около 700 хил. ученици, за които до 2018 г. използвахме европейски пари. 40% от въпросните дейности ще са в областта на СТЕМ - математика, информатика, природни науки и технологии.

РАЗЧЕТИ

Минималното възнаграждение за педагозите ще се повиши от 760 на 920 лв. От думите на просветния министър Красимир Вълчев се разбра, че не всеки ще получи точно 20% скок, някъде заплатите ще нараснат с по-малък процент. 39 млн. лв. са планирани за 10% увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в училищата.

Последвайте ни и в google news бутон