facebook
twitter

България

Цацаров срещу адвокатите: Нямате имунитет!

Главният прокурор анонсира методическо ръководство за разследване на защитници, нотариуси и съдебни изпълнители
1052
Снимка: Архив
Ралица Негенцова

Законът не създава имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени от адвокати, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в своя позиция. Той контраатакува Висшия адвокатски съвет и “Фейсбук общност на българските адвокати“, които се оплакват, че спецпрокуратурата претърсва кантори и нарушава неприкосновеността на адвокатските книжа и кореспонденция. Конкретният повод бяха действия на държавното обвинение спрямо адвокати, свързани с оръжейния завод "Дунарит" и "Емко". 

Цацаров обяснява, че по този повод при него е имало среща на представителите и на адвокатурата - председателя на адвокатския съвет Ралица Негенцова, зам. главния прокурор Иван Гешев, ръководителя на отдел "Специализиран" Румяна Арнаудова. На нея адвокатите са били подробно запознати с писмените доклади по проверките. Била е показана справка от ДАНС, обосноваваща необходимост от спешни действия и извършени претърсвания и изземване на 22 адреса при условията на неотложност. Протоколите от тези действия били одобрени от съд, обяснява Цацаров. Той твърди, че независимо че и за помещения на трима адвокати имало неотложност, то специално за тях било поискано и получено предварително разрешение от съда за претърсване и изземване. В исканията на службите и прокуратурата било изрично записано качеството на лицата - адвокати. Изрично било посочено, че те не представляват адвокатски книжа, нито кореспонденция между адвокат и негови клиенти.

Главният прокурор е съгласен, че са недопустими нарушения на законовите права на адвоката и че има неприкосновеност на книжата и кореспонденцията им, на разговорите с клиентите, че има забрана за разпит на адвокат за фактите, съдържащи се в тази кореспонденция и тези разговори и всичко, узнато във връзка с осъществяваната защита, право на свободни и неконтролирани срещи с клиент и т. н. Той подчертава обаче, че тези защитни разпоредби на закона за адвокатурата не действали при "събиране на доказателства, които касаят лична престъпна дейност, и не са свързани с професионалната дейност като адвокат и с отношенията адвокат – клиент".

"Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи, които не са книжа на адвоката, на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа", пише главният прокурор.

 

ПРОМЕНИ

Той посочва, че "ръководството на прокуратурата изразява подкрепа за намерението на Висшия адвокатски съвет да инициира промени в действащото законодателство, които да създадат допълнителни гаранции за професионалните права на адвокатите".  Дори държавното обвинение смята,че такива промени са нужни и по отношение на нотариусите и частните съдебни изпълнители. Затова Цацаров възложил изготвяне на проект за методическо ръководство за действията, които могат да се извършват от органите на досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Документът щял да им се даде за предварително становище и обсъждане. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каракачанов разпореди пълна проверка на старите военни имоти

21.04.2019

38 1
Цветница е

21.04.2019

81 1
40% от пътната мрежа в България е в лошо състояние

20.04.2019

817 10

Коментари

генек

А той има... И Той има... Засега...

----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Влез или се регистрирай за да коментираш

×