Quantcast
5 милиарда лева изтичат през спецврата в закона | СЕГА
facebook
twitter

Видео

5 милиарда лева изтичат през спецврата в закона

В държавните дружества са правени само политически назначения, казва юристът Калоян Янков от ДБ, член на комисията "Манолова"
9 645

Комисията по ревизиите на Мая Манолова от 45-ия парламент успя да повдигне завесата как се управляват държавните дружества, които разполагат с огромни средства. В предаването "(О)позиция" юристът Калоян Янков от ДБ обобщи пред журналистката от "Сега" Таня Петрова на какви скандали са се натъкнали. 

Фрапантен е случаят с "Автомагистрали", която раздава на подизпълнители стотици милиони, заобикаляйки закона по очевидно целенасочено създадена схема. През 2016 г. се прави промяна в Закона за обществените поръчки, с която се дава възможност на държавата да възлага дейност на държавни или общински фирми дейности без конкурси.

"През даже не вратичка в закона, а портал минават огромни средства, които се разходват само по вътрешни правила. 5 милиарда се харчат по вътрешна методика, която само в "Автомагистрали" знаят. Това е целенасочена операция за отклоняване на средства и индикация за огромна корупция. Дружеството разполага със скромна техника, но пък има 40 счетоводители и 40-50 работника. Това е счетоводна фирма, която получава милиарди и ги прехвърля незнайно на кого. Проверявани са от контролни органи, но никой не е установил нищо нередно. Контролните органи охраняват тази схема", подчерта Янков.

"В строежа на т.нар. "Балкански поток", който по-скоро трябва да се нарича Руски или Турски, е участвала беларуска фирма, която е в забранителния списък на ЕС. Обект от стратегическата инфраструктура се изгражда от фирма в забранителния списък! Къде е ДАНС?  А нас като депутати не искаха да ни пуснат да влезем в "Булгартрансгаз"!, възмути се Янков.

"Най-важният въпрос е какъв ще е резултатът от комисията. За съжаление, нашите разследвания крушират там, където предаваме материалите - в прокуратурата. Тя, очевидно, от дълги години не си върши работата, и аз, честно казано, очаквам да бъдат заметени под килима. Затова в ДБ основен приоритет ни е реформата в прокуратурата. Държавните дружества, които се опитахме да разследваме, не отказаха директно информация на комисията , но всъщност не я дадоха. Това беше пренебрежение към работата на парламента и нарушение на законодателството. Всички дружества са политизирани, ГЕРБ са правили само политически назначения", казва Янков  и заключи, че и в следващия парламент трябва да има Комисия по ревизиите. 

Още

Регионалният министър панически избяга от комисията по ревизията

08.05.2021

17689
Петьо Цеков: ГЕРБ е неспасяем

23.11.2021

12994
Е. Йончева: Не може Нинова да преговаря за нов кабинет!

17.11.2021

7992