Медия без
политическа реклама

След 20 месеца руски плен украински боец е кожа и кости

Владимир Цема-Бурсов е пленен през април 2022 г. в Мариупол

10 Февр. 2024Обновена
Владимир с жена си преди войната и след 20 месеца плен

Освободеният след 20-месечен плен в окупираните територии войник от 56-а мотопехотна бригада Владимир Цема-Бурсов се прибира кожа и кости. Свалил е 38 килограма и си носи "букет" болести, съобщи сайтът Свої.City , предаде NEXTA. Той е освободен преди месец в резултат на размяна на пленници, която се извършва регулярно между воюващите страни. 

Владимир Цема-Бурсов е живеел с жена си и малката им дъщеря в Мариупол. Бил е военнослужещ в 56-а отделна мотопехотна бригада. До началото на войната Владимир е мъж канара - висок 191 см с тегло 95 кг. През април 2022 г. е пленен в металургичния комбинат Илич. След 20 месеца плен той се прибира 57 кг. Диагностициран е с ред хронични заболявания. 

Сутринта на 24 февруари 2022 г. той застъпва на дежурство на КПП-то на военната част А0989 в Мариупол, после заедно с другите войници го местят в административна постройка на комбината Илич. 

Следващите дни до тях достига информация, че ръководител на подразделение в Мариуполския гарнизон се е предал на руснаците заедно с подразделението си. "Останахме с оголени позиции край завода. Започнаха разговорите, че няма да можем да удържим завода, затова трябва да търсим изход от вражеското обкръжение. На 8 април опитахме на няколко пъти да излезем извън предприятието. Но "главата" на колоната бе разбита от руската артилерия. Наложи се да се върнем. Все пак успяхме да се измъкнем от комбината и да се скрием в селскостопанско предприятие. После пак потеглихме, но попаднахме на патрул. Наредиха ни да слезем от колата и да влезем в един павилион за беседа, за да установят самоличността ни, ", разказва Цема-Бурсов. 

"Росгвардейците ни записаха и ни откараха до затвора в Камянское, но той не работеше. Поседяхме там 3-4 часа в килии с прозорци без стъкла, завързаха ни ръцете, натовариха ни камиони и ни закараха в Сартана. След два дни ни преместиха в автобуси и ни откараха в колонията в Оленовка", разказва военният. 

Оленовка е филтрационен лагер с ужасни битови условия, намира се край Донецк.

украински войници, блокирани в Мариупол, се предадоха във вторник, съобщи руското министерство на отбраната. Така заедно с предалите се в понеделник, общият брой на войниците, които излязоха от развалините на "Азовстал", е 959.

"Като пристигнахме, ни посрещна надзирател, рапортуваш име, фамилия, бащино име и хукваш по "жив коридор" към бараките. Живият коридор е от мъже, които държат палки, бухалки, дъски с пирони и те бият.", разказва Владимир.  После го местят в друга колония. 

"В момента се лекувам в санаториум в Полтавска област. Със здравето съм по-зле отколкото си мислех. Както се казва, донесох си цял букет болести. Имам хроничен гастрит до степен на обостряне, неалкохолно омазняване на черния дроб, гастроезофагиална рефлуксна болест, хроничен простатит в стадий на ремисия и пр.", заключава Владимир. 

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" в съвместна работа с още две организации изчисли, че по време на боевете в Мариупол от февруари до май 2022 г. в града са загинали 8000 души. 

Според анализа на спътникови снимки и други материали на гробищата в Мариупол са се появили над 10 000 нови гробове на погребани между март 2022 г. до февруари 2023 г, което говори, че загиналите от войната са поне 8000. Експертите са анализирани повече от 850 фото и видеоматериали, както и десетки спътникови снимки. Проведени са интервюта с над 240 души, предимно бежанци. "Хюман райтс уоч" отбелязва, че действията на руските войски могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления. 

 

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?