Медия без
политическа реклама

Вертолети взривиха руска петролна база до границата с Украйна

Украинският външен министър нито потвърди, нито отрече участие на украинската армия

01 Апр. 2022Обновена
Туитър

Призори тази сутрин бе взривена голяма петролна база в руския град Белгород. След като в социалните мрежи се появиха видеоклипове губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков обяви, че взривовете са причинени от украинската армия. Според него два украински вертолета са влезли на малка височина в руска територия и са взривили базата.

На един от клиповете се вижда как ракети се забиват в базата и тя избухва в пламъци:

Официално потвърждение от украинска страна все още няма. Според агенция УНИАН вероятно руснаците сами са бомбардирали базата с вертолети Ка-52, с каквито украинската армия не разполага. Пред Ройтерс украинският външен министър Кулеба заяви, че "нито отрича, нито потвърждава украинско участие в атаката".

Появи се и клип, на който се виждат самите вертолети, които са осъществили атаката, но засега няма потвърждение дали наистина са Ка-52, или друг модел:

Белгород се намира само на 30 км от границата с Украйна и на 60 км от Харков, който отначалото на войната е почти под непрекъснати бомбардировки от страна на руската армия.

Според губернатора на Белгород, при инцидента няма жертви, а само двама ранени, които са откарани в болница. Живущите от околните улици са евакуирани. "В момента противопожарни екипи са мястото и предприемат мерки, за да елиминират пожара", добавя Гладков на своя канал в "Телеграм".

Според руското министерство на извънредните ситуации пък в момента горят 8 цистерни с гориво, а други 16 са под сериозна заплаха също да се взривят, защото са в непосредствена близост.

На друг видеоклип от инцидента се виждат огромните пламъци, които се издигат от петролната база. Атаката в в Белгород идват само два дни, след като в региона се взриви и склад за боеприпаси.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата