Медия без
политическа реклама

Украйна спря транзита на петрол от Русия за Чехия, Словакия и Унгария

09 Авг. 2022

На 4 август операторът на системата от магистрални нефтопроводи на Украйна "Укртранснафта" е спрял изпомпването на петрол от Русия  към Унгария, Чехия и Словакия през най-дългия в света нефтопровод "Дружба". Това съобщи днес прессекретарят и съветник на президента на ''Транснефт'' Игор Демин.

Според него причината за спирането на преноса на петрол е невъзможността Русия да плати за транзита заради наложените санкции. ''В същото време транзитът през Беларус в посока Полша и Германия продължава'', заяви Демин за РИА Новости.

Основната цел на петролното ембарго на ЕС е да лиши Русия от приходи от петрол. Заради европейските санкции обаче световните цени на петрола ще се повишат, в резултат на което в най-лошия случай приходите на Русия ще останат почти същите дори при намаляване на общия износ. Това каза за ''Вечерняя Москва'' Игор Юшков, експерт от Фонда за национална енергийна сигурност, коментирайки шестия пакет от санкции на ЕС.

Игор Демин обяснява, че "Укртранснафта" предоставя услуги за транспортиране на нефт при условие на 100% предплащане, но след осъществяване на плащането парите се връщат обратно в сметката на ''Транснефт''. ''Газпромбанк'' съобщи, че това е станало заради влизането в сила на шестия пакет от санкции на ЕС.

''Информирахме руското министерство на енергетиката, както и руските спедитори, доставящи ресурси в посока на Унгария, Чехия и Словакия и "Укртранснафта", че плащането не може да бъде извършено'', каза Демин.

В края на май Европейският съюз договори шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана за износ на 2/3 от руския петрол за ЕС. Благодарение на него ЕС планира да се откаже от 90% от вноса на петрол от Русия до края на тази година. Вестник ''Файненшъл Таймс'' съобщи, че през юли европейските правителства са облекчили усилията за ограничаване на търговията с руски петрол.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата