Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев се обърка, че идва ново служебно, а не редовно правителство

Няма експертни кабинети, коментира президентът по повод бъдещото правителство.

03 Юни 2023Обновена
EPA/BGNES архив
Многото одумване на служебното правителство е причината за лапсуса, според българския президент.

"Силно се надявам, че новото служебно правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото", каза държавният глава Румен Радев пред български журналисти в Турция, забравяйки, че следващият кабинет всъщност ще бъде редовен. След миг той се поправи и уточни, че се е объркал заради "много одумване на служебното правителство".

"Няма експертни кабинети", коментира президентът по повод бъдещото правителство. Той изтъкна, че политическото ръководство и политическата отговорност за кабинета ще бъдат на формациите, които застават зад него. По повод протестите срещу него в България, Радев лаконично заяви: "Всеки има право да протестира. Но не искам в момента да засягам тази тема. За нея ще говорим много скоро в България."

Радев присъства на церемонията по влизането на турския президент Реджеп Ердоган в длъжност, в която се включиха представители на общо 78 държави. Пред българските журналисти Радев подчерта нарастващата роля на Турция в региона и посочи, че служебното му правителство е сключило споразумения и е започнало съвместни проекти с югоизточната ни съседка в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката. Според него България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа.

По думите му, турската страна е поела ясен ангажимент за възпирането на имигрантите, идващи към нашите граници. "С този нов мандат на президента Ердоган аз очаквам, че Турция ще работи още по-усилено в помощ на всички ни за опазване на външните европейски граници", смята Радев. С него в Турция отиде и депутатът от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, което президентът определи като знак за приемственост.

Ключови думи:

Реджеп Ердоган, Турция

Още по темата