Медия без
политическа реклама

Банките счупиха всички рекорди с 2 млрд. лв. печалба за 7 месеца

Безплатните сметки за получаване и теглене на заплата са все още химера

01 Септ. 2023
Илияна Кирилова

Към 31 юли печалбата на банковата система у нас е достигнала рекордните 2 млрд. лв. след данъчно облагане. Сумата е с 819 млн. лв. или 68% повече спрямо реализираната за същия период на 2022 г. 

Никога досега банковата система у нас не е достигала толкова висока печалба в средата на годината. Този впечатляващ финансов резултат основно се дължи на нарастващите приходи от лихви по отпуснатите заеми, показва статистиката на БНБ. В същото време банките в основната си част продължават да държат на нулеви нива лихвите по спестяванията на клиентите си.

За първите седем месеца на годината постъпленията от лихви по кредити са 3.285 млрд. лв., докато преди една година за същия период са били 1.921 млрд. лв. Огромният ръст се дължи както на активното жилищно кредитиране, така и на започналото още от есента на миналата година плавно покачване на цената на кредитите, най-вече на потребителските.

Въпреки неколкократното вдигане от Европейската централна банка на лихвата по депозитите, нашата банкова система не реагира на тези сигнали. Към края на юли разходите на банките за лихви са за 588 млн. лв. Те са нараснали в сравнение с миналата година, но до момента само по-малките банки у нас са започнали да предлагат доходност по спестяванията.

От начисляване на такси и комисиони банките са събрали за седем месеца 1.077 млрд. лв., което е почти на нивото от миналата година - 996 млн. лв. 

 

В ПЪЛНА МЪГЛА

На този фон напълно апокрифно и с много неясноти днес, 1 септември, стартира шумно прокламираната преди месец от управляващите мярка за безплатни банкови сметки при получаване на заплати, пенсии и социални помощи.

Оказва се, че банките са затруднени да изпълнят изискванията на закона за държавния бюджет за 2023 г., според който трябва да предлагат безплатно обслужване на тези операции, тъй като не са гласувани промените в специализирания закон за платежните услуги и платежните системи. Няма разписани правила и процедури за това как банките ще установяват какъв е източникът на дохода. Затова всяка банка сама си въвежда правила до изчистване на неяснотите.

Както стана известно, преводът на заплати по банкови карти и ползването на тези пари, може да бъдат освободени от някои такси, само ако получателят има една единствена сметка в една единствена банка. Банките са склонни да премахнат таксата по месечното обслужване и по тегленете на пари от техните собствени банкомати, за т.нар. платежни сметки за основни операции.

Те се различават от стандартните банкови сметки, които ползват масово потребителите. Затова стандартната сметка първо трябва да се закрита и след това да бъде открита платежна сметка за основни операции. Това обаче няма да е безплатна услуга.

Трябва да се знае, че хората, теглили банкови заеми, директно отпадат от възможността да ползват евтината сметка. 

Някои банки вече обявиха, че притежателите на платежна сметка за основни операции, ще трябва да декларират месечните си заплати и при постъпления по-високи от декларираното и от други източници ще се налагат стандартните такси.

Пред същите проблеми се изправят и пенсионерите, за да може да ползват безплатната услуга. Възрастните хора, които имат само една банкова сметка, ще трябва да проверят дали тя се води платежна сметка за основни операции или е стандартна сметка.

Още по темата

Обещаните банкови сметки, по които да се получават и теглят заплатите без такси, се оказаха подигравка. Банките ще премахнат таксите само по платежната сметка за основни операции - услуга, която почти нито един работещ не ползва. След 1 септември 2023 г.
Бавно и мъчително тръгна окончателното приемане на бюджета за 2023 г.  Очертава се тежък и предълъг парламентарен маратон - най-вече заради безкрайни изказвания и реплики от страна на опозицията.

 

Последвайте ни и в google news бутон