facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Москва се закани, а Вашингтон приветства гоненето на руски дипломати

Външно министерство даде 48 часа на двамата дипломати да напуснат България
Обновена
24341
 EPA/БГНЕС архив

Българското външно министерство извика руският посланик Анатолий Макаров и му връчи нота, в която настоява в рамките на 48 часа двамата руски дипломати, за които прокуратурата твърди, че са шпиони, да напуснат България. Посланикът е заявил, че срокът ще бъде спазен и че те ще напуснат страната до понеделник.

"Не бяха представени каквито и да е доказателства, които да потвърждават осъществяване на дейност, несъвместима с техния статут", пише в официално съобщеие на руското посолство в София. И обявяват, че руската страна си запазва правото да приеме ответни мерки. "Освен това считаме, че решението на българските власти да пуснат данните в публичното пространство преди официалното уведомяване на посолството, за несъответстващо на традиционно конструктивния дух на отношенията между нашите държави", добавят от дипломатическата мисия. 

Българското Външно министерство излезе с официално съобщение след руското посолство. В него бе обявено, че МВнР получило писмо от българската прокуратура "относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация - шпионство." Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет. "В рамките на своята компетентност МВнР на Република България обяви с ноти за “персона нон грата” един руски дипломат, а за “неприемлив” - член на техническия персонал на руското посолство в София.", пишат още от външно министерство.

Веднага след това се появи и позиция на американското посолство, което приветства българските власти. „Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани",  се казва в позиция на американското посолство у нас. 

„Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", се казва още в позицията. 

„Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца. Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа", се казва още в позицията. 

"Следим с интерес изявленията на българския главен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на територията на България“, се казва в позицията и на посолството на Великобритания. „Обединеното кралство продължава да подкрепя съществуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство подкрепя стъпките, предприети от българските власти, за да отговорят на тази заплаха и да защитят своите граждани, територията и националната си сигурност“, се подчертава в позицията.
И Канада обяви позиция по случая. „Загрижени сме от появилата се информация за нови действия на руския шпионаж в България. Канада подкрепя дипломатическите и правни мерки, обявени от българските власти на 23 и 24 януари, за да отговори и да се защити от външни дейности, които подкопават суверенитета на България и застрашават безопасността и сигурността на българските граждани“, се казва в позицията на канадското посолство.

Няколко часа по-рано прокуратурата обяви, че е открила двама руски дипломати, които са и шпиони. Единият е събирал информация за изборния процес, а другият - данни за енергетиката. След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация, пише в официално съобщение държавното обвинение.

В хода на разследването по едното досъдебно производство било установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент руският гражданин е осъществявал разузнавателна дейност за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Русия в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. Той е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно  Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, защото “деецът е лице с имунитет“. Затова главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

 

Това е поредният случай от последните няколко месеца,

 

 

в който прокуратурата е изключително активна по темата. 

В края на октомври държавното обвинение изненадващо обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж в България. В ДАНС бил получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство. Първо бе обявено, че е изгонен, после се оказа, че не е. В крайна сметка след кратка суматоха той и семейството му действително си тръгнаха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов руски военен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да пребивават в страни от ЕС. Стана ясно, че дипломатът се е опитал да вербува ръководител на българска специална служба. Последният бил достоен и патриот и сам подал сигнал. И до момента не е ясно кой точно е това.

Тогава

 

премиерът Борисов обясни колко разбран е Путин,

 

защото не изгонил наши дипломати реципрочно, както се прави в такива случаи. "Путин ме познава добре, знае, че не се поддавам на натиск и не изгоних руски дипломати, когато всички гонеха. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го парирам! Ако пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказание", коментира българският министър-председател тогава и обяви, че руският президент много разбира от тези неща и се надява, че Путин  ще оцени по достойнство защо гоним дипломата. Борисов благодари на Москва, че засега не е взела реципрочни мерки.

Месец по-късно обаче Русия опроверга премиера и изгони български дипломат. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота за обявяването на наш дипломат обявен за персона нон грата. “Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.  Българският дипломат напусна Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок", съобщи външно министерство.

Случаят с руския дипломат дойде само

 

дни след като на посещение в САЩ

 

бяха и главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнаване. Те бяха приети на сравнително високо ниво, включително и в Белия дом, от съветник на Доналд Тръмп. Веднага след срещата "Свободна Европа" съобщи, позовавайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специалните служби са обсъждали шпионския скандал около движение "Русофили" и неговия председател Николай Малинов. Приоритетна тема от американска страна било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България, твърдеше "Свободна Европа".

 

Новата шпионска история идва часове,

 

след като главният прокурор Иван Гешев прие в Съдебната палата постоянния съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ в България Джесика Ким. След нея бе обявено, че "основна тема на срещата е било надграждане на партньорството между правоприлагащите органи на България и САЩ в областта на борбата с корупцията, прането на пари, организираната престъпност и киберсигурността". Дискутирани са били и въпроси от взаимен интерес в сферата на върховенството на закона.

В хода на разговора е била подчертана важността на сътрудничеството между Прокуратурата на България и правоприлагащите органи на САЩ с цел повишаване ефективността на противодействието на престъпността и защитата на авторските права, разказа след срещата държавното обвинение. 

338

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът остави Нено Димов в ареста заради обществената реакция

25.02.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1412 9
Прага не иска Кремъл да забрави Немцов и Политковска

25.02.2020

670 15
Гешев ще рови и в куфарчето на Стив Ханке

24.02.2020

2040 7

Коментари

Страници

ЕМОКОМ

Изборния процес в нашето БГ се оказа, че е ТАЙНА

PlaNed
снимка на PlaNed

Да, изборния процес не е тайна, но осветяването на  “мошеническаджийските" схеми е най-дълбоко пазена държавна тайна защото само тя е пътят към успешно царуване...

Сладур

Гонете ги! Досега бяха безнаказани...Все едно у тях. Вече не сме им роби..

Ураа

Баш сте роби, тоталменте.

аванти дилетанти

Нали за туй иде реч. Да се гонят тези, заради които няма тайни. Или ти имаш повече информация и знаеш, че няма тайни щото на всеки изгонен има по още 20 които продължават да се грижат да няма тайни за Кремъл.

Индженеро

Най-добре да скъсаме дипломатическите отношения и да им гепим посолствата и консулатата. А още по-добре да им обявим война и да ги подпукаме с хартиените блокове.

Сладур

Прав си, и без тях можем

Cixi 2

Това ли е било консултирано вчера на срещата на главния прокурор с двете американки?

майор Цепеняков

Не е консултирано. Сведено е за незабавно изпълнение.

ssto

Бил е на оперативка. Спуснали са му задачата.

Сериозно са се заели да запушат газопровада Му. Да, нашият също ...

Дамите са огън! Голями палавници излязоха тези!

Su38

"Приоритетна тема от американска страна било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България, твърдеше "Свободна Европа"".

---------------------------------------------

Хммм... Само на мен ли ми се струва странно и даже смешно, чужда страна да обсъжда с нашите правоохранители "чуждестранно зловредно влияние". Не знам, как се чувстват Цацаров и Гешев след такива публикации. Аз бих умрял от срам на тяхно място.

Но, както е известно, тези са не дялан камък, тези са гьонсурат.

майор Цепеняков

"Аз бих умрял от срам..."

Други очевидно са щастливи да живеят без чувство за срам.

Witch Hunter

Крайно време е да се разчисти държавата ни от зловредни руски елементи.

Cixi 2

Виждам наивници (или правещи се на такива), според които интересите на САЩ и на нещастната ни държава са абсолютно и винаги идентични.

last

Witch Hunter

Крайно време е да се разчисти държавата ни от зловредни руски елементи.

Аз пък мисля, че е крайно време да се лекуват  нечии болни мозъци...

slaughter
снимка на slaughter

Няма как да стане. Те са на всеки километър!

аванти дилетанти

Друго си е казваш да строиш ядрена централа в земетръсна зона и с производство на ток, за което не е ясно кой ще го купува, или да вземеш заеми, за да построиш на Путин газопровод, да си продава газа и да печели на твой гръб. Да наливаш милиони в остаряло съветско въоръжение една трета от които по путински отиват в  чиновнически джобове, също така, както става в Русия с техните държавни поръчки. Това ли са българските интереси ? Или пак крадецът вика: "дръжте крадеца".

Индженеро

Абе бай Оня Дилетанти, ти не разбра ли, че в момента внасяме ток.

Cixi 2

Отговор на 216. Като чета какви ги пишеш, сигурно нямаш нищо против ядрената централа да се строи,  само че с американско оборудване и наше финансиране. Нищо, че е в земетръсна зона и няма кой да купува тока. Не съм чул някой от вас да протестира срещу американско участие. Или си против? Наливаме милиони в остаряло съветско въоръжение, защото американското такова ще дойде евентуално след 4 години. Как да изпълним заповедта на Тръмп за 2%?  Ако си спомняш, Южен поток щяха да го строят руснаците. Но и това не ви хареса, няма угодия. Американците като искат да продават газ, защо не построят те газопровода,, а ако им е изгодно, и руснаците да прекарват газ по него?  Идва ми наум вица за агнето, което мътело водата на вълка.  Само се молете търговската война, почната от САЩ, да не стане гореща.

 

И по темата. България няма никаква полза да става враг на Русия. Шпионите могат да се изгонят и без да се бие тъпан. Но целта на занятието не са шпионите, а да се бие тъпан. Консултирано с USA и в двата случая.

dissidentbg

"информация за изборния процес, а другият събирал данни за енергетиката"

 

ТЕЗИ НЕЩА НЕ СА ТАЙНА. Обнародват се. Ако бяха тайна, народа нямаше да знае как и за какво гласува. 

А данните за енергетиката са СТАТИСТИКА и са достъпни от българският статистически институт. 

 

Българските политици се захващат на хоро на което свирят с гайди американците. Лошото е, че не знаят стъпките и ще настъпят народа. 

inventus

Най на края ще се окаже че тези разузнавачи са събирали данните си от медиите. За човек с достатъчно акъл това не е непосилно. Но от всичко на края ще остане плюенето. И то от високопоставени чиновници и политици. И ще стане ясно че го правят за пари. Не виждам голяма разлика в това да продадеш съвеста си за пари или тялото си за същата цел. Но въпреки това наричаме с обидни думи тези мъже и жени които продават телата си а за високопоставените чиновници и политици нещо се въздържаме. Което не е справедливо но това си е лично мое мнение.

TRENDA

Според известни руски предатели 90% от тайните са в открити източници и т.н. разузнавачи преписват .Въпросът е за десетте процента .

Пантелей

Еййийийи... аман... пак посягат на въздуха и слънцето...

Cixi 2

Въздухът и слънцето са същите, само държавата е различна.

Su38

Десетте процента са въпрос на доказване. Сега не можем да обсъждаме нито евентуален шпионаж, нито отсъствието му, защото нямаме информация. Да се надяваме, че нашите органи имат.

Преди, по соцвреме, пак имаше такива неща, само че това ставаше ПО ВРЕМЕ на съдебен процес, а не ПРЕДИ него, както е сега. Защото може да не се стигне до съдебно производство.

Не разбрах, какво е станало с българските граждани, които са предоставили информация на "шпионите"?

Има ли изобщо такива?

скайспирит

Вероятно са привиквани на "кафе" в ДАНС. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Само на мен ли ми се струва странно и даже смешно, чужда страна да обсъжда с нашите правоохранители "чуждестранно зловредно влияние".

Да. Чудно па как нито веднъж не ти се стори чудно и смешно чужда страна да обсъжда с нашите правоохранители въпроси като тероризъм и корупция.

Su38

Бонго, ако въпросът ти е бил към мен, адресатът не е точен. Знаеш моето мнение по въпроса.

марк

 

 

 

                           вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва

 

 

                              Много ми е интересно как нашите ДАНС-аджии не видяха как 33 000 вагона с италиански и африкански боклуци влязоха в България а проследиха канала за изнасяне на информация до Москва и даже по навътре. Още повече , както каза колегата по горе , тази информация не е секретна ...

аванти дилетанти

Много просто. Други институции са отговорни за боклука. А ако намекваш за корупцията, която без съмнение се шири и е част (или би трябвало) от дейността на ДАНС, имай пред вид, че тъкмо моделът "Путин" е най-корумпираният, ако не в света, то в Европа. И ако сегашни и предишни властващи в България са корумпирани, то е защото следват руски (съветски) модели в  които корупцията не е неизкоранимо зло, а част от политическите механизми на системата.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш