Quantcast
София дава климатици на семейства, отказали се от твърдо гориво | СЕГА
facebook
twitter

България

София дава климатици на семейства, отказали се от твърдо гориво

Вчера и днес ще се монтират 59 нови уреда, а до 9 март - общо 769 броя, обещават от "Московска" 33
3 870
 Снимка Столична община

Първите монтирани по европроект климатици на мястото на замърсяващи въздуха печки на въглища и дърва на територията на София отчете администрацията на Столична община. "Започва монтирането на климатици, с които се подменят стари отоплителни уреди на твърдо битово гориво. Те са част от проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи”, който се реализира по ОП „Околна среда 2014 – 2020 г.“. Това заяви заместник-кметът на София по направление екология Десислава Билева, която провери монтажните дейности в многофамилна къща в район „Витоша“. Първите монтажи на климатици за битово отопление започнаха вчера 7 февруари, като само за първия ден са монтирани общо 23 броя климатици на 10 домакинства. Те са в районите "Нови Искър", "Банкя", "Витоша" и "Връбница".

Днес - 8 февруари, ще се монтират 36 климатика на 16 семейства в районите "Витоша", "Банкя", "Кремиковци", "Нови Искър" и "Връбница", посочи също зам.-кметът. Към този момент предвидените за монтаж климатици са 769 броя. Те са в районите "Банкя", "Кремиковци", "Нови Искър", "Витоша", "Връбница" и "Възраждане". Всички монтажи трябва да се осъществят съгласно графици, изготвени и предоставени от изпълнителите до 9 март т.г.

Същевременно продължава приемането на заявления на желаещите да подменят старите си печки на дърва и въглища, съобщават още от "Московска" 33. По официални данни в Столична община твърдо гориво за отопление все още използват около 55 000 домакинства. До този момент одобрените кандидати да преминат на друг тип отопление са 5 506. Най-голям е броят на заявените нови отоплителни устройства на пелети и климатици, а общо 365 кандидата са избрали отоплителни устройства на природен газ. 

Досега са пуснати в експлоатация 1 038 нови отоплителни уреда, отчитат от общината. Те са на пелети и природен газ, като 897 са на пелети и 141 са на газ. Дейностите по подмяната на отоплителните устройства започнаха от 27 септември 2021 г. и продължават и до този момент, припомнят от софийската администрация. 

Столична община продължава поетапната подмяна на старите отоплителни устройства на твърдо гориво, пише още управата на града. Дейностите се извършват по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България. Крайният срок за изпълнението на проекта е декември 2023 г. От Столична община очакват дотогава да бъдат монтирани общо над 25 600 нови отоплителни устройства и уреди.

Още

София е на път да загуби още 650 000 лв. евросредства
10 души пострадаха при удар в дърво на автобус в София

20.09.2022

Обновена

2088
ГЕРБ пламенно брани ремонта на жълтите павета в София

19.09.2022

Обновена

7250