Медия без
политическа реклама

Българите се мобилизираха в помощ на украинските бежанци

28 Февр. 2022Обновена

Желанието на хората в България да помагат на хората от Украйна, застигнати от войната набира все по-голяма сила. Непрекъснато към инициативите за помощ се присъединяват нови хора, институции, организации.

Националната мрежа за децата обяви, че в следваща половин година ще предоставя всички набрани месечни дарителски средства в помощ на децата в Украйна. Средства ще бъдат предоставени на две украински организации "Партньорство за всяко дете" и Женски консорциум на Украйна, а те ще ги използват според конкретните нужди на децата. Дарение през мрежата за децата може да бъде направено тук.

АГ болница "Шейново" в София изразява своята съпричастност към всички украински граждани и бежанци, като отваря врати за "всички жени, които са бременни, или имат нужда от медицинска помощ и консултация в областта на акушерството и гинекологията". Прегледите и консултациите ще са безплатни, обяви болницата. Това е поредното лечебно заведение, което предоставя помощ на бягащите от войната.

Българският хелзинкски комитет публикува информация на български, украински и руски език, свързана с процедурите за влизане на украински граждани в България. Информацията обхваща както досегашната разписана по закон процедура за хората, които пътуват с редовни документи, така и случаите, при които по една или друга причина пристигащите на наша територия украински граждани нямат нужните документи. В тези случаи те имат право да поискат убежище. Специално внимание е отделено на процедурите, засягащи децата, обяснява БХК.

БЧК откри банкова сметка за набиране на средства за пострадалите. БЧК набира и материални дарения, но всички дрехи, обувки, завивки и т.н. трябва да са с етикет заради противоепидемичните мерки.

В една от най-активните Фейсбук групи за помощ, където хората опитват да се организират сами, се множат предложенията за квартира, транспорт, провизии и всякакви други неща, от които пристигащите в България от Украйна биха имали нужда.

Движение "Ние идваме!" съобщи, че организира група от юристи за оказване на безвъзмездна правна помощ за бежанци от Украйна. Списъкът с имената и контакти на адвокатите ще бъде на разположение в посолството на Украйна в София, БЧК и на Олена Коцева, която е председател на сдружението "Мати Украйна", които ще ги предоставят на нуждаещите се. "Доколкото идеята е да окажем помощ, списъкът с адвокатите няма да бъде публичен", посочват от сдружение "Ние идваме!".

ЕВАКУАЦИЯ

Продължава изтеглянето на български граждани от Украйна. 4 автобуса и леките автомобили на нашето посолство се придвижват от Киев към границата с Румъния, съобщиха от външното ни министерство. Те превозват общо около 200 човека – български и украински граждани, американци, граждани на Северна Македония и Грузия, както и целият състав на дипломатическата ни мисия. Съставът на генералното ни консулство в Одеса е изтеглен и пътува към България. От града са тръгнали два автобуса, които превозват общо 130 души. Редовната автобусна линия от Одеса до Варна все още работи, така че това също е вариант за евакуация.

От Москва са поискали да бъдат изведени 58 български граждани. На този етап плановете на МВнР са за сухопътна евакуация. Турските авиолинии обаче продължават да извършват полети от руската столица, така че може да се осъществи и трансфер през югоизточната ни съседка, уточниха от ведомството.

Още по темата