facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Жалбите срещу онлайн търговци са нараснали с 20%

С 20% са нараснали жалбите срещу онлайн търговци за деветте месеца на 2018-а спрямо същия период на миналата година. Това сочат данни, оповестени от председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов вчера. Най-често купувачите се оплакват от неспазване срока за доставка и отказ на търговеца да приеме обратно стоката в 14-дневен срок, както е по закон.

Според Маргаритов увеличеният брой оплаквания е свързан с ръста на електронната търговия. "За всеки един конкретен случай е добре да се произнасяме и да има санкции, защото може да стане симптоматично, особено предвид факта, че много се увеличава обемът на тази търговия и хората все по-често прибягват към този удобен и сравнително достъпен способ за пазаруване”, коментира председателят на КЗП.

Една от грешките на потребителите е, че поръчват стоката чрез телефонен разговор. По този начин, при нелоялна търговска практика, би било трудно да се докаже пред контролния орган какво точно се е случило и трудно може да се защитят правата на клиента, предупреди Маргаритов и допълни, че „във всички онлайн магазини има различни способи за поръчка и когато потребителят се възползва от тях, той разполага с доказателства за това кога я е направил, какво си е поръчал, на каква цена, какъв е бил срокът за доставка".

Всяка година с около 30% нараства броят на регистрираните онлайн търговци в България и на потребителите, които използват този начин на пазаруване, показват данни на комисията от март тази година. Още през април КЗП алармира, че оплакванията от електронни магазини са вече в топ 10 на потребителските жалби. И тогава основните запитвания на клиентите са били свързани с правото да върнат покупката и да получат обратно парите си.

При сделки, извършени извън Европейския съюз, потребителите могат да се обръщат директно към функциониращия Европейски потребителски център към КЗП. Бюрото обменя информация с аналогичните структури в съответната държава, от която е извършено нарушението или където е регистриран даденият сайт.

 

Към статията във в. СЕГА