Quantcast
Учени разкриха възрастта и пола на първите художници | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Учени разкриха възрастта и пола на първите художници

Пръстовите отпечатъци могат да бъдат полезни не само за залавяне на престъпници и отключване на смартфони, те могат да ни помогнат да научим повече и за праисторическите художници.  Според ново проучване, публикувано в списание Antiquity, наскоро изследователи са анализирали два пръстови отпечатъка, открити сред рисунките в скалния заслон Лос Мачос, в Южна Испания.  Разглеждайки папиларните линии, които могат да отразяват пола и възрастта на човек, те са идентифицирали двама праисторически художници: мъж, който е бил на най-малко на 36 години, и млада жена или дете, между 10 и 16 години.

В световен мащаб скалното изкуство е едно от най-разпространените проявления на миналата човешка дейност. Досега обаче изследванията са били насочени към рисунките, а не към художниците. Разбирането на това кои членове на обществото са участвали в създаването на това най-ранно изкуство е от решаващо значение за тълкуването на неговите социални последици и на местата, на които то се намира. Тази статия представя първото приложение на метод, наречен палеодерматоглифика, допълва информацията сайтът на Кеймбриджския университет.  Методът има потенциал да осветли сложните социално-културни измерения на обектите за скално изкуство по целия свят. Изследването е проведено от екип учени от университета в Гранада, университета в Дърам и автономния университет в Барселона. 

Създадено между 4500 и 2000 г. пр. н. е. и рисувано с глина, праисторическото „схематично изкуство“ в района на Лос Мачос включва черти, кръгове, геометрични мотиви и човешки фигури. Изобразявани са  символни елементи, разбирани от общностите, обитавали  района по това време, пише екипът в "Античност".  „Истинската стойност на скалното изкуство се крие в това, че то представлява пряк израз на мисловните процеси на хората, които са го създали.  Тези хора много често липсват в научните дискусии за пещерните рисунки.”

„Анализът на пръстовите отпечатъци по отношение на пола и възрастта е голям принос за разбирането на това кой е участвал в създаването на скално изкуство“, казва Леонардо Гарсия Санджуан, професор по праистория в Севилския университет.  „Такъв анализ би бил възможен, ако се съберат достатъчни количества доказателства чрез  пръстови отпечатъци като представените в тази статия: деца или възрастни, мъже или жени са авторите на скалните рисунки? Можем ли да говорим  за конкретни възрастови и полови групи, отговарящи за неговото създаване?  Досега не знаехме почти нищо по тези въпроси".

Учените са в състояние да определят пола и възрастта на човек, като използват пръстови отпечатъци върху археологически останки, тъй като характеристиките на отпечатъците се различават.  Мъжете имат по-широки папиларни линии, отколкото жените, а разстоянието между тях нараства от детството до зряла възраст, което помага да се установи възрастта.

Археологът Маргарита Диас-Андреу, от Университета в Барселона, казва, че изследването е „вълнуващо“, но призовава за известна предпазливост.  „Знаем, че в няколко общности по света хората, които са рисували, често са били придружавани от други членове на общността.  Това означава, че пръстовите отпечатъци може да не са непременно на авторите на картините."

Въпреки че праисторическото скално изкуство е широко проучено, факти за художниците, създали тези произведения, почти не са известни.  Предположенията бяха, че по-ранното скално изкуство от късния палеолит (преди поне 20 000 години) е правено предимно от мъже, тъй като художниците често са изобразявали ловни сцени.  Днес обаче анализите на отпечатъците от ръце, оставени от тези художници от палеолита, показват, че жените и децата също са играли роля в създаването на произведенията.  Всъщност едно проучване на скалното изкуство в различни френски и испански пещери показа, че 75% от отпечатаните ръце са на жени. 

Към статията във в. СЕГА
Agent_Provocateur

айде отново феминизъм

Памфуций
снимка на Памфуций

Какъв феминизъм па намери в матряла?