facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Теменужка Петкова защити спорния шеф на БЕХ

Решенията за промени по върховете на държавните фирми понякога са повече от изненадващи. В сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова изненадващо защити пред БНТ назначението на председателя на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен. Той бе уволнен от самата нея през 2016 г. с мотив "оптимизация", но наскоро бе назначен отново на същия пост. "Този човек никога не е излизал от енергетиката. Той беше председател на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй", защити спорното назначение Петкова.

Тя коментира и твърденията, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) не иска да сключи договора за финансирането на газовата връзка с Гърция именно заради Коен. Според Медиапул от ЕИБ са наложили клауза за репутационен риск в договора, а Коен е считан за рискова фигура, тъй като е свързван с някогашната "Мултигруп". "Това категорично не е вярно", заяви енергийният министър. Тя увери, че сключването на договора с ЕИБ е в ход, в момента тече и съгласуването по него. Какъв е крайният срок по тези процедури, както и кога се очаква да бъде сключен самият договор, не бе уточнено.

В същото време Петкова се дистанцира от бившия шеф на НЕК Петър Илиев. След серия от протестни писма на работодателите, свързани с рекордно високите цени на свободния пазар и обвиненията, отправени към НЕК, че на практика манипулира пазара, Илиев подаде оставка. Министърката обаче не го освободи, тъй като го припозна като ценен кадър. Дни по-късно обаче той все пак бе освободен - този път с решение на принципала БЕХ. Точно между двете решения бе сменено ръководството на БЕХ и холдингът бе оглавен от Жаклен Коен. По думите на Петкова мандатът на вече бившия шеф на НЕК бил изтекъл и просто новото ръководство на холдинга решило той да опразни кабинета си.

"С г-н Илиев работим от 2014 г. Той пое НЕК в тежък момент. Смея да твърдя, че бяха направени поредица стъпки, които дадоха резултат. Мандатът му изтече на 5 август, имаше нов съвет на директорите на БЕХ и това е решение, което новото ръководство е взело", коментира Петкова.

Че има напрежение между БЕХ, НЕК и министерството, може да се съди от последния работен ден на Петър Илиев, който реши да се срещне с журналисти и да разкаже как стоят нещата отвътре. Тогава той призна за пороци на уж свободния пазар на ток и заговори за натиск, който му е оказван през годините, но не каза точно от кого. Не се е и разбра дали е сезирал компетентните институции и какво очаква. "Все още не знам какви са мотивите за отстраняването ми. В петък, докато бях в отпуск на плажа, ми се обади г-н Жаклен Коен да ми каже, че съм освободен от поста", резюмира случилото се Илиев.

Петкова коментира, че сега, след неговото освобождаване, се надява бизнесът да прояви разбиране. Реформите в НЕК, за които индустриалците настояват от години, обаче няма да се случат скоро. А причината за това е, че все още сме далече от пълната либерализация. За промени може да се говори чак когато всички в България купуват ток на пазарна цена, обясни тя.

 

ВТОРА АТОМНА

Петкова уточни, че освен "Росатом" интерес към АЕЦ "Белене" имат още 4 фирми. "Нека запазим търпение до 19 август, когато изтича срокът за подаване на документи. Не остава много време", призова тя. Със сигурност обаче интерес към проекта проявяват от Русия. "Не очаквам реакция от Европейската комисия, ако "Росатом" спечели", заяви още тя. След като всички желаещи подадат своите заявления, ще се направи оценка и "кратка листа". После ще се изпратят покани на желаещите, от които ще чакаме обвързващи оферти, разясни процедурата министър Петкова.

Към статията във в. СЕГА
×