Quantcast
Теменужка Петкова: Борсата работи добре | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Теменужка Петкова: Борсата работи добре

На фона на протестите на бизнеса срещу рекордно скъпия борсов ток, надхвърлил два пъти средната цена в Европа, и информациите за затваряне на големи предприятия министърът на енергетиката Теменужка Петкова не вижда проблем с така наречения свободен пазар. "Нашата борса работи изключително добре. Тя стартира през 2016 г. и за три години се разви успешно. Налице е цялата палитра от платформи, на които може да се търгува електрическа енергия", заяви тя. Петкова бе в Народното събрание за участие в ресорната комисия, на което трябваше да се обсъди състоянието на търговията с електроенергия. Дебатите за партийните субсидии обаче отложиха заседанието за следващата седмица.

"Това, което аз бих посъветвала бизнеса и малките предприятия, е да полагат усилия и да търсят покупка на електрическа енергия на база на двустранни договори. Това им гарантира предвидимост по отношение на разходите, по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват", обясни министър Петкова.

Тя подчерта, че може да се говори за законодателни промени в тази област едва след като бъде извършен сериозен анализ, и припомни, че всеки, който разполага с данни за някакви нарушения, може да сезира енергийния регулатор. Всъщност комисията вече шести месец проверява за спекула и манипулирани цени борсата у нас, но към момента резултати все още няма. Самият председател на КЕВР Иван Иванов отказа коментар по темата.

Към статията във в. СЕГА