facebook
twitter

Вие сте тук

26 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
София плаща прескъпо филтрите за комини

Данъкоплатците в София са на път да платят драстично по-висока цена за филтри за комини, закупени със средства от бюджета на Столичната община, в сравнение с аналогичен проект, финансиран по европрограма. Това стана ясно на заседанието на комисията по екология към Столичния общински съвет, където се обсъждаха новите данъци за автомобилите.

Цената на очистващ филтър за еднофамилна къща, договорена по европейски проект, е 3120 лв. с ДДС за брой, а общата стойност на филтрите е 78 000 лв. В изпълнение на въпросната програма „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ в  жк „Красна поляна“ вече са монтирани 25 филтъра. В същото време за сходен филтър, договорен с друга обществена поръчка с бюджетни средства, Столичната община се е съгласила да плати по 3948 лв. с ДДС за брой, или с 828 лв. повече.

Вторият договор е за 1000 филтъра с предвидена възможност да се поръчат още 1000. Стойността на 1000 филтъра е определена на 3.960 млн. лв. с ДДС, а при доставка и монтаж на 2000 филтъра фирмата ще получи още толкова, т.е. над 7.9 млн. лв. Ако общината бе платила филтрите по първоначалната цена, щеше да спести 1 656 000 лв. от тази сума.

В конкурса за втората поръчка е участвала една компания – ДЗЗД „Филтърни системи – България“, която вече е обявена за победител. Конкурсът не е обжалван и с победителя е сключен договор. Същото обединение доставя филтрите и по пилотния проект. Любопитно е, че столичната администрация се е съгласила гаранционният срок на филтрите да е възможно най-краткият според условията на контракта – 24 месеца.

Сигналът за огромната разлика в цените бе подаден от Альоша Даков от БСП. От „Московска“ 33 отговориха на „Сега“, че при изпълнението на първия проект за 25 филтъра се е установило, че са необходими допълнителни дейности като "доизграждане или корекция на коминни тела, което касае материали и труд". По втория проект е изпълнено още "свързване към електрическото захранване и изграждане на вътрешна мини сградна инсталация, което касае също материали и труд". "В новия договор има и още две дейности, които са заложени за изпълнение освен доставка, монтаж и тестване на филтъра, а именно: създаване и поддържане на интерактивна географска карта с адресите, на които са монтирани филтрите, и създаване и поддържане на регистър на доставките с данни за дата на монтаж, адрес, гаранционен срок, поддръжка и т.н.", обясняват от администрацията на Фандъкова.

ДАНЪЦИ

Междувременно във втора комисия опозицията в София декларира, че повишаването на данъка за автомобилите няма да доведе до никакво подобрение на въздуха, защото с приходите няма да се изпълняват конкретни мерки, а ще се пълнят дупки в бюджета. В понеделник в комисията по транспорт срещу предложението гласуваха БСП, "Демократична България" и Борис Бонев, а вчера в комисията по околна среда към левите и десните се присъедини лидерът на "Атака" Волен Сидеров (Бонев не е член на тази комисия). И в двете комисии проектът на ГЕРБ мина на косъм - 7 на 6 гласа.

„Предложението има изключително кратка мотивировка. Увеличението на данъците няма как да бъде обяснено и прието от жителите на града. Започваме с принудителните мерки, а липсват стимулите. Искате хората да слязат от колите, а къде са паркингите, на които те могат да ги оставят? Ще залесявате парковете с допълнителните средства, а къде са тези паркове?“, попита Иван Таков от БСП. От „Демократична България“ обърнаха внимание, че вносителите не са предвидили дори минимално повишение на налога за най-замърсяващите машини – бетоновози, самосвали и т.н. „С вашия проект като най-замърсяващи се наказват автомобилите, произведени през и след 2014 г., тъй като увеличението на данъка за тях е най-голямо като процент“, коментира Тома Белев. Шефът на комисията Лорита Радева отговори, че за навлизане в центъра строителната техника плаща допълнителна такса, която и сега била достатъчно солидна.

Към статията във в. СЕГА
Елемент Э
снимка на Елемент Э
Какво се учудваме. ??? Крадат като за последно. Надявам се да са на власт за последно и после към затвора.
БОКО

sdИмаме новина!Грабежът на 21-ви век!Цялата френска преса гърми, а френската полиция е на крак!
Преди 2 дни са ограбили дошушка луксозната вила в Монако на Цветан Цветанов със 7-те апартамента!
Според брокери на недвижими имоти, цялото имение се оценява на над 40 млн.евро.
Въпреки това, че вилата се е охранявала постоянно от трима щатни охранители и въпреки наличието на най-модерна сигнално-охранителна техника, крадците са съумели да проникнат в строго охраняваната вила и да отмъкнат пари, злато, диаманти и произведения на изкуството на стойност над 30 млн.евро!
Води се разследване…Явно Цв.Цв. е ползвал вилата като трезор, където да крие откраднатите от българския народ богатства!

 

bay Dragan

След санирането пак измислиха нова далавера. Не може да се отрече - в това отношение са бетон.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не е "фирма" , а дружество по ЗЗД. Интересно кои са съдружниците?

inventus

Интересно ми е кой даде идеята за тези безумно скъпи електростатични филтри? Те са предназначени за играчка залъгалка на разглезени богаташи които държат да си палят камина насред многомилионен град и филтъра да им служи като някаква индулгенция. Това скъпо нещо едва ли става за всекидневна интензивна употреба и при това при използването на всякакви боклуци вместо качествени горива.И дори да е така то ще изисква сериозна поддръжка която точно тези на които тия филтри са дадени за ползване няма да я извършат. Защо за такива пари не се предприеха макар и минимални стъпки за газификация на тези квартали? Макар и в ограничен обем ...само за отопление?

Самуил Петков

 Защо за такива пари не се предприеха макар и минимални стъпки за газификация на тези квартали? Макар и в ограничен обем ...само за отопление?

Заради Екологията.. не може на газ!

Да припомним - в Европа има  ЗЕЛЕНА СДЕЛКА ..


Част от нея е, всякакви изкопаеми горива , включително и природен газ , да  бъдат заменени от алтернативни, нискоемисионни горива.

Борим се за въглеродна неутралност!

Ето, София бе наградена, защото намалява въглеродните емисии.. 

Помощта от ЕС бе s okolo 700 miliona, за цялостна систеа за управление на твърдите битови отпадъци в първи, втори и трети етап , от събирането, та до изгарянето в ТЕЦ .. замества се природен газ с РДФ , намалява се СО2 с до 87.6 тона/годишно.

 

И за това, не само в енергетиката, а и в отоплението се обръщаме към ВЕИ източниците ..

Tака сме сред останалите в ЕС!

 

.."Further information: Biomass ... proportion of renewable energy in the EU at 64% of primary renewable energy..."

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ще бъда доброжелателен и ще приема че не сте дежурен правителствен ПР, обгрижващ форума(пропускайки и рейда с нзавода за боклук- бъдещето към зеленият рай, от който мнозина спастриха в зелено в баналният тропически Голям Кайман ), а просто ентусиазиран тъпанар, отново повтарящ лозунги, и няма да ви псувам грозно на майка, а кротко ще попитам- и що ,бре, неразумни юроде, се харчат кинти бадева без смисъл?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Баси! ПсиОпс ми преподаваше Кючуков, старче-посмешище! Но дори той би се възмутил от подобни пропагандисти!

Самуил Петков

Баси! ПсиОпс ми преподаваше Кючуков, старче-посмешище! Но дори той би се възмутил от подобни пропагандисти!

Верно ли е гола пропаганда?

Нямаме 700 милиона от ЕС,  в програма за управление на отпадъците в София нямаме цели за намаляване на природния газ и на въглеродния отпечатък, чрез заместване с РДФ , нямаме Зелена Сделка в ЕС??

 

Ми що ей тукана пише друго:

--------------------

". Стойността на системата за третиране на отпадъците на София (Фаза 1 и Фаза 2) е 345 997 368,34 лева, от които 84,2% са европейско безвъзмездно финансиране, което защитихме по оперативна програма “Околна среда”.

....

Финансови параметри на инсталацията за производство на енергия

Инвестиционна стойност на проекта е 157 538 011 евро без ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Околна среда” е 58,2% или 91,8 млн. евро. Собственият принос на София, в това число и заем от ЕИБ е 41,8% или 65,7 млн. евро.
Параметрите на заема от ЕИБ е до 67 млн. евро, за 19 години. От тях 4 години са гратисен период, 15 години е срокът за изплащане, лихвата е фиксиран лихвен процент около 1,5%.
Произведеното количество РДФ от завода за механично-биологично третиране на отпадъците се оползотворява временно с циментовите заводи на страната, което струва 5 млн. лв..."

 

Цели:

С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:

Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.

Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).

Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.

Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.

Спестяваме 17 млн. лв. на година от такса за депониране, която през 2020 г. ще е 95 лв. на тон.

Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво..

Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво.

Спестяваме 5 млн. лв., които в момента плащаме на циментовите заводи за оползотворяване на РДФ-горивото от завода за отпадъци.


В летните месеци топлата вода в центъра на София ще бъде осигурена изцяло от инсталацията за производство на енергия от РДФ..."

----------------

 

Къде е пропагандата?

Май вашето, с природния газ е пропаганда.

 

Но кучетата си лаете - керванът си върви.. България през 2018 беше на второ място в ЕС след Португалия  по намаляване на въглеродни емисии, чрез намаляване и заместване на разните изкопаеми горива..

Инвестирани са милиарди!

 

В Бели Извор, Златна Панега, Девня Цимент - суми от порядъка на 300-350 милиона.. собствени средства, и по европейските програми.

"Конкурентноспособност" и "Околна среда"..

А вие бръщолевете за природния газ.. оттече вашата.

Тука е ЕС , тука има Зелена Сделка!


 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Другият вариант е Дончев да плаща на някой шут да се прави на проправителствен олигофрен за да инкасира в сайта искренно възмущение от подобни тъпанарщини. Тоже вариант.

Самуил Петков

В смисъл???

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ си  ИМА ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК и за неговото горене , следва да се плащат въглеродни квоти..

В момента в ЕС са 25 евро, ама може да станат и 65 евро!

 

И това не е никаква пропаганда, а гола истина:

-------------------

Pounds of CO2 emitted per million British thermal units (Btu) of energy for various fuels

Coal (anthracite)228.6

Coal (bituminous)205.7

Coal (lignite)215.4

Coal (subbituminous)214.3

Diesel fuel and heating oil 161.3

Gasoline (without ethanol) 157.2

Propane139.0

------------------

И ЕС е платил на София, за първи, втори и трети етап 700 милиона.

И това не е пропаганда, а гола истина!


A ВЕИ енергията, например в Обединеноти Кралство е 68% от ТЕЦ (инсенератори) в които се изгарят алтернативни неизкопаеми горива,(всичко без петрол, природен газ и въглища) от енергията се добива пара, тя върти турбини, а те задвижват генератори..


КОЕ Е МАНИПУЛАЦИЯ, КОЕ Е ПРОПАГАНДА?

 

.. The Renewable Energy Directive (RED) uses a slightly different definition of renewable energy than is used in the ONS Environmental Accounts...

..The largest source of renewable energy we consume in the UK is not from the sun or wind – it’s from Biomass, that is, organic material from plants or animals...

...  ... 

The impact of burning biomass for electricity generation on UK greenhouse gas emissions..

....

Total UK greenhouse gas emissions have fallen in the last decade and the sources of greenhouse gas emissions relating to electricity production have changed as the use of renewable sources of electricity like biomass has increased...

.. The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass. For more details see the UK environmental accounts.

 

https://www.ons.gov.uk/economy/environmentalaccoun...


А комуто не харесва Зелената Сделка и курса на Въглеродна Неутралност в ЕС - прав му път при Путин.. 

Там за тях има природен газ, там има и АЕЦ, дето нямали били никакви емисии!

 

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Приключи ли? Като "Северен поток" построен от Германия?Преди да рипаш срещу "Путин" замисли ли се къде ти е "Зелената сделка" на Германия без него? Всъщност е без теб.

Самуил Петков

Въглеродните квоти, Душа, са сложени баш за ей такива привърженици на Природния газ..

Колко СО2 се отделя за единица топлина от различни източници, в т.ч. и природен газ прочете ли?

--------------------

.."Въглеродните квоти могат да поскъпнат до 30 евро за тон през 2020 г.

Investor | преди 3 седмици   

Цената на емисиите парникови газове вероятно ще нарасне близо до най-високите исторически стойности през тази година в Европа, тъй като европейското законодателство се фокусира върху ограничаването на замърсяването, водещо до изменението на климата, пише Bloomberg..."

---------------------
А и в Германия,  основно ВЕИ енергията е от алтернативни горива и изгаряне на биомаса в ТЕЦ, колкото и да не ви се ще..

Стимулира се и ще се увеличава стимулирането на въглеродно-неутралното отопление на дърва..

 

"..UK and the European Union (EU) continue to label the burning of wood as a "carbon-neutral" source of renewable"..
А делът ВЕИ все повече се увеличава..

------------------------

"Brief on biomass for energy in the European Union | EU ...

10.09.2019 г. - Biomass for energy (bioenergy) continues to be the main source of renewable ... Bioenergy can play a key role in achieving the EU's renewable ..."

-----------------------

 

Колкото и да злобеете и да викате "Не е вярно, не е.. няма да посмеят да ни накарат да плащаме" ще си плащате въглеродни квоти, като попове, а биомасата , ВЕИ енергията и алтернативните горива ще се дотират и свиквайте!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Аман от декамесари.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Изтъкаха си платното, ритнаха кросното....а ти седиш и чакаш да усвояваш.Проблемът е че си скапана администрация, усвояваща на мой гръб.до сега крадяхте еврофондове, сега ви спират "кохезионните" и ще се пробваш от стригане да ме дереш.Две Българии-едната е излишна. И скоро може да си син-зелен!

Самуил Петков

Като ви лашнат да плащате и за отоплението и за всичко въглеродни квоти и ще изквичите..

Ама Кристалина Герогиева го каза - и 65 евро ще стане и всеки да се оправя!

 

Зелената Сделка не бива да знае милост!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Дописвай и редактирай.Нищо от казаното не се променя. Само постфактум вадиш аргументи , щото само във форум може да си кажеш вторият акъл, декамесарче.

Падането на соца, макар и сривайки социалните системи, донесе една надежда- че сме се отървали от търтеите, хранещи се от заглавия без смисъл.Оказа се илюзия- такива като теб само механично може да се изтребят! Вечни сте!Ако ви оставим да се плодите на гърба ни!

Самуил Петков

Оказа се илюзия- такива като теб само механично може да се изтребят! Вечни сте!Ако ви оставим да се плодите на гърба ни!

Невежеството и кухите ви надежди са   трогателни..

Да, в циментовите заводи се инвестира към милиард, в "Топлофикация" София за заместване на природния газ и намаляване на въглеродния отпечатък,  по "Околна Среда" са дадени 700 милиона, но това не означава, че вече нищо няма да се прави против Промените в Климата.

 

Напротив - ЕС е предвидил ТРИЛИОНИ ..

 

А за да стане използването на изкопаеми енергоизточници неефективно - ще ви се сложи, на всички вас - нова цена на тон емисия и специален въглероден данък, освен досегашната цена на квотите..

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/01/26/4020947...

 

"Сега средната цена на данъка върху въглеродните емисии е 2 долара на тон в световен мащаб, а трябва да стане 75 долара, каза Георгиева. Парите трябва да се инвестират в зелени технологии.."

 

Като ти стане данъкът за въглеродната емисия 75 долара и ми се ще да те видя, как ще ми дуднеш глупости из форуми за природен газ..


Зелената Сделка не знае пощада!

Та те отнеха детсвото на Грета, кога да го изживее?

Вече е мома голяма!

Самуил Петков

Дописвай и редактирай.Нищо от казаното не се променя. Само постфактум вадиш аргументи ..Падането на соца, макар и сривайки социалните системи, донесе една надежда- че сме се отървали от търтеите, хранещи се от заглавия без смисъл.Оказа се илюзия- такива като теб само механично може да се изтребят! Вечни сте!Ако ви оставим да се плодите на гърба ни!

Здравната система!

Там е проблемът..

Ето конкретен пример - това твоето е уж  опит за адекватен твой отговор на кратичка моя забележка за някаква газификация дето можела да бъде извършена от властите ..

 

И споменах , че екологичната политика е точно обратната - заместват се газ и други фосилни горива с биомаса и алтернативно гориво..

Защо ли? Ами заради приетия в ЕС курс към въглеродна неутралност..

На отопление с фосилно гориво тука не се гледа с добро око, а изгарянето на твърдо био-гориво е признато за ВЕИ и въглеродно-неутрално!

 

Кой знае защо , това мое споменаване бе прието с налудно неадекватно кривене, та се принудих да аргументирам всяка своя дума.

Дадох и примери с инвестициии , в това число и в София , показах как ще се променя политиката за въглероден данък ..

 

И получих купчина неадекватни коментари ..

Ами преди да пишете и коментирайте - четете .. ей дал съм ви достатъчно факти: ровете по тях, търсете линкове, размишлявайте, питайте ваши по-умни приятели.

 

Поздрави

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Тъпанар.ЕС е придвидил пренасочването на съществуващите и сега предвидените трилиони.Всъщност трилион на хартия.За Централна и Източна Европа са 75 нилиарда премасочени кохезионни фондове и 7,5 милиарда "свежи" пари - за които Лайден се пазари да се вдигнат вноските на самите страни.тоест- преразпределят ресурс.Само тоя път директно към Германия за сметка на Изтока, а плановете  и за преструктуриране са с буфер "путиновия" Северен поток, олигофрен вманиачен! За половин век съм погребал повече идеологии на въздухари отколкото може да исброиш на двете си ръце без срещулежащи палци на дланите!

Самуил Петков

Тъпанар.

 

..може да исброиш 

Бронщайн ли си или си Тъпанар??

 

Тъпанар е човек с тъпан.

иСброиш е със З ..

 

В каква връзка ми пишеш безбройните си коментари на най-различни теми??? 

 

Спомена се газификацията ма квартали и намаляване на използване на биомаса за отопление , казах че Зелената Политика е точно обратното.. засипан бях с развълнувани въпроси - отговорих на всичките, цитирах  документи..

 

Какво не е разбрано, че да потретвам обясненията и да се мъча да пиша по-бавно и с по-прости изречения?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

"Дайте да дадем!!!!"

Самуил Петков

"Дайте да дадем!!!!"

Няма как да стане вашето, хем газификацията на тези квартали е точно обратното на екологията ..

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Поредната перестройка без ресурс и разчет.само че звучи готино и щатните тъпанари пеят дитирамби.Мамка им и декамесари!

Самуил Петков

Поредната перестройка без ресурс и разчет.само че звучи готино и щатните тъпанари пеят дитирамби.Мамка им и декамесари!

А тука се съгласявам напълно, колкото и  неграмотно да пишеш ..

Всички планове за някаква си газификация на тези квартали хем са без ресурс, хем са напълно против европейските екологични политики..

 

Всъщност в Зелената Сделка лежи простичък разчет - въглероден данък! Кристалина Георгиева споменава, че може да се сложи и 75 долара!

А парите - ще отиват за Зелени Технологии.

×