facebook
twitter

Вие сте тук

32 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Шефът на Туитър: Изкуственият интелект ще измести дори програмистите

Изпълнителният директор на Twitter и Square - Джак Дорси заяви, че автоматизацията ще замени хората дори и в технологичните работни места, предава БНР.

"Увеличеното използване на изкуствен интелект (ИИ) ще постави дори програмистите "в трудна позиция", защото ИИ скоро ще започне да пише собствен софтуер", заяви Дорси в интервю за "Yang Speak", подкаст на предприемача и бивш кандидат за президент Андрю Янг.

"Говорим много за самоуправляващи се камиони и какво ли още не", когато обсъждаме как автоматизацията ще постави в опасност дадени работни места, но изкуственият интелект дори "идва за работните места на програмистите", подчерта Дорси.
 

Към статията във в. СЕГА

Страници

радо_сарбов

Изкуственият интелект - поредната мантра?

slavabg

Офффф, те и роботите щяха да заменят чиляка, а още не могат да ги накарат да качат 3 стълби за по-малко от час /образно казано/...  не мантра, ми направо Пунта-маНтра! 😆

 

Никой не може да създаде по-добър компютър от човешкият мозък, защото все пак човек се опитва да го създаде 😉  ма карай, да продължават да си правят гимнастика, като гледам,  прогресивно назади вървят...

Звън®
снимка на Звън®

Дорси - префърцуненото сладко педалче от снимката - съобщава неща, които в България вече са факт. SoftUni, Telerik Academy Alpha‎ и други подобни ферми бълват роботи-андроиди. Те вече са позапълнили офисите на софтуерните фирми.

 

Заготовката за робота-андроид се доставя от Китай. Произвежда се във фабриката за надуваеми българи в Гуанджоу. Новият модел е с моден дизийн, при които андроидът умишлено се надарява с небрежен външен вид и вродена склонност да обитава и пърди в големи помещения. Има подчертано трескав, възбуден поглед. Самовлюбен и самодостатъчен си, така е според производствената спецификация. Радва се на офис-залъгалки като: канцеларски гумени топки за мачкане, тенис на маса, кресло за пърдене, безплатни бонбонки-гумени байтчета, вода с джиджифил и т.н. И мъжете, и жените софтуерни роботи обичат да си пускат бради и мустаци и рядко се къпят. Обличат се в развлечени дрехи, боядисват си ушите в ярки цветове, носят целогодишно шапчици-капутки.

 

Доставените заготовки се доизкусуряват чрез софтуерно обучение във фирми като SoftUni. Те са нещо като птицеферми с подово отглеждане на кокошки-носачки на софтуерни запъртъци. Обучените екземпляри се доставят франко в софтуерните фирми. Там ги задействат и те веднага започват да праскат програмчета на кило и малко подир туй да ги предобрят.

 

В момента в България 80 % от създадения софтуер е дело на роботи-андроиди с изкуствен интелект и високопроизодителен сфинктер.

радо_сарбов

Поздравления за чувството Ви за хумор!
Приятен ден!

nebenebe

Звън, вие сте уважаван форумец и на вас ви е позволено повече, макар скоро да ви подръпнаха ухото, така  и на разбрахме за какво. Аз бидейки патил, и все пак за да съм ясен, си позволявам да изръся някоя улична дума, ама веднага по едно "Пардон!" залепям. Засега върши работа.  Много ви харесваме всички. И мерите точно в целта. Като притчи звучи всичко , и е разбираемо и еднозначно. Това предполага отлична информираност.

Бухта

"Никой не може да създаде по-добър компютър от човешкият мозък" е такова клише именно защото човешкият мозък, в съвременното си състояние, е сбор от крайно ограничен набор от операции и мисли. Направете си еднодневен самоанализ и ще останете учудени колко елементарни сме всъщност.

 

Естествено, че всички (айде повечето) от тия операции много лесно могат да бъдат възпроизведени от изкуствен интелект.

 

Даже в този контекст програмисването е по-лесно от карането на камион. 

 

slavabg

Изкуствения интелект ще избере най-доброто измислено от човекът... когато обаче започне да мисли логически, ела и свирни, дотогава мижай да се лажем 😉

ssto

При човека има няколко нива на мислене.

 

При сравняването на характеристиките машината има повече възможности при показателите скорост, прецизност и количество. Това е при функцията обработка на информацията.

 

При другите основни функции като съхранение и споделяне на информация също превъзхождат ЕИ. Очаква се да получат превъзходство и при възприемането. 

 

Само при петата основна функция - ползването на информация, отстъпват на ЕИ, защото нямат самосъзние и воля. Няма и да имат.

 

ИИ може да възпроизвежда само онези функции, които при човека са рефлексни. Съзнателните са извън възможностите му и ще останат  специфични за ЕИ.

 

От тук и икономическото, политическото и социалното значение на развитието на ЕИ успоредно, а после и с приоритет пред модерния сега ИИ.

Талибан

Никой не може да създаде по-добър компютър от човешкият мозък, защото все пак човек се опитва да го създаде 😉

Глупости. Няма човек, който да може да бие съвременните шах програми. Освен тва на AI не са му нужни години, за да научи елементарни неща. Всъщност не му е нужно почти никакво време. Цялата налична информация е готова за употреба моментално.

vvatkov

Звън® е забавен, но мисля че Бухта е прав. Имах колега от Интерпрограма,  програмираше на Фобрин. Любимата му тема беше изкуствен интелект. Мечтател, за съжаление рано си отиде. Мир на праха ти Мариане.

Калорифер

 

Преди 6 години, май 2014, хонконгската фирма за високорискови инвестиции Deep Knowledge Ventures назначава алгоритъм (Изкуствен Интелект) в своя директорски съвет. 

 

https://www.dkv.global/

 

NEM2

Няма да стане докато китайците и мексиканците са по-евтини от роботите. Но виж, ако президентът Тръмп ги ореже с мита и огради, тогава може и да минем на роботи.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Програмирането като изкуство и хай-тек отмря откакто от академична дисциплина обучаваща математици инженери и още 2-3 специалности стана занятчийство с куцо и кьораво изкарало 2 курса по уебаджийство жабарство и клинопис и именуващо се в БГ програмиране. То повече програмиране има в стругарството и шлосерството и даже тъкачните станове но горните отрепки не ги признават за хай и от тяхното ниво. От такива индивиди принизяващи професията вече като ме питат казвам че съм инженер по еди-кво си а не че съм софтуерист. 

скайспирит

👍 Красивият и равен почерк няма да ти помогне да напишеш хубав роман, ако си бездарен.  Така и с многобройните кадри на софтуерните академии - знаят как да напишат код, но крайния продукт често е функционално отвратителен, въпреки, че уж са минали през очите и ръцете на software testing engineers. 

скайспирит

Просто казано никой изкуствен интелект (до момента) не е в състояние на направи паралелни асоциативни връзки между възприети/анализирани елементи извън алгоритмите, които са му заложени. Дори и т.н. "AI художествени произведенния"  са продукти на алгоритми и от теорията на вероятностите.

 

Много вода трябва да изтече докато една AI машина прояви характеристики като "социална интелигентност", "изобретателност", "емоции и чувства" и пр. елементи на човешката психика. 

Калорифер

 

Това, което казваш е така, но ако направим една аналогия с началните години на компютрите, информационните технологии и въобще - цифровия свят, нима не можем да допуснем, че след време (дали ще са 10 или 50 години си е божа работа) и изкуствения интелект ще претърпи главоломно развитие и ще открехне съвсем друг свят пред нас? Нямам капацитет дори да разсъждавам какъв ще е този свят, но съм абсолютно сигурен, че тези процеси набират скорост и рано или късно ще видим и качествено различни етапи в това развитие.
 
А пък психиката, това не са ли физикохимични процеси в мозъка? Ако са - може би не е далеч денят, в който по един гений от биохимията, микробиологията, органичната химия и генетиката ще се съберат и ще "пуснат" на пазара робот с чувства...

 

ssto

В горния списък - без емоциите и чувствата. Те са рефлексни реакции. Ако има амбициозни и се намери финансиране, мога да помогна за решението на такава задача.

 

Разбира се, решението ще бъде "машинна емоционалност", наподобяваща човешката, но не и идентична като функция, поради липсата субект.

 

Подозирам, че както при други функции и тук машината може да се справи по-добре.

 

Парадоксът е, че развитието на човека зависи от поставянето под съзнателен контрол на емоционалната система за реакции, а не от усъвършенстването и. Тя е най-доброто от животинското наследство при човека, но и го задържа на това ниво

 

Талибан

Просто казано никой изкуствен интелект (до момента) не е в състояние на направи паралелни асоциативни връзки между възприети/анализирани елементи извън алгоритмите, които са му заложени.

Хората са биомашини, имитиращи заобикалящата ги реалност.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5DLHsyrrUOI

 

 

ssto

Хората като потенциал са нещо много повече.

 

Човекът има възможност да вижда бъдещото развитие на процесите, да ги регулира и да твори и постига характеристиките на живота си, каквито ги иска.

 

Дори и сега владее това висше изкуство в някаква степен, но желанията му са много пагубни за него самия и за средата му. Затова и сравнително ограничените му възможности са нещо като благодеяние и попечителство.

 

 

 

nebenebe

Докато роботите не могат да се размножават, няма страшно. Трябва да оставим малко желязо и в Земята все пак .Че ако нещо с магитното поле ... такова ... не знам.

.............................

Само аз ли си мисля, че тоз юнак много мяза на Брад Пит?

Звън®
снимка на Звън®

Две са в момента основните направления при създаване на изкуствен интелект. 

 

Първото стъпва върху формалната логика и се опитва да изнамери алгоритми, моделиращи мисловната активност при когнитивни процеси като: игра на шах, вземане на експертни решения, разбиране на естествен език, самоубочение и т.н. Пропускаме теоритичната страна на това направление. Всеки може да се запознае с методологията й. Само ще споменем, че в основата й е добре структурирана база данни, представяща предметната област (например милиони изиграни партии шах) и ефективни алгоритми за придвижване в пространството на състоянията. Един от най-известните центрове, придържащи се към тази методологическа основа е лабораторията по AI на Стандфордския университет, за която работих в миналото. В момента там се опитват да направят жена-домакиня с изкуствен интелект. Хардуерната платформа е с паралелни изчисления и използва решетка от 4096 транспютъра. Софтуерът е разработен в Стандфорд с участие на индийски програмисти. Антропоморфното тяло на жената се произвежда в завода за кукли в Шанхай. В момента се предлагат 18 базови модела, съчетаващи най-доброто от популярните модели на манекенки. Наскоро фондация "Америка за България" демонстрира бета версия на жената-вамп с изкуствен интелект. Представянето бе с ограничен достъп. Жената-робот поразително приличаше на Дариткова от ГЕРБ. За около 90 минути тя приготви глазиран заек с акациев мед, фурми, обвити с Пармска шунка, сос Saint Emilian и дукеси с маково семе. Без да се откъсва от кулинарните занимания, тя врътна и три свирки на мераклии от публиката. Позволи на двама от тях да я обладаят, докато проверяваше дали заекът е покрит с кафява препечена коричка. Накрая изкусно сервира и се оттегли в спалнята, където я заболя глава. Както се досещате, андроидът-жена може да играе шах, владее над 200 дебютни схеми и е особено силен в ендшпила,.

 

Второто направление е биологично. То се опитва да създаде изкуствен мозък и да катализира неговата еволюция. Изследванията са съсредоточени в секретна лаборатория на Харвардсия университет, дотирана с огромни средства от комитета за переспективни изследвания към правителството на САЩ. Според непотвърдени данни, в най-напреднала фаза е проектът, който стъпва върху материя, микс от генетични модулации на мозък от магаре, естрагон, шибой и патладжан. Тази субстанция е интегрирана върху антропоморфен робот, произведен в Гуанджоу. Инжектираният в него екстракт от омайно биле е ускорил неимоверно придвижването по еволюционната магистрала. В момента роботът е открил способите за ферментация и спиртоварене. Учените се учудват, че повече от три години той се задържа на тази фаза без изгледи да направи нови стъпки. Българин, работещ в екипа, твърди, че гроздовата на робота е по-добра дори от тази на гениалния български учен-спиртовар академик Неделчев, любимец на ракиджиите от цял свят. Ще припомним, че бутилка с марка "Академик Неделчев" все още лети на борда на космическата станция "Вояджър". Изследователите от Харвард са забелязали, че роботът е започнал да развива и поетически способности. Ето едно негово хайку:

 

Мрак над реката.
Пияна гемия,
гони светулка.

 

Роботите от Харвард засега спазват само един закон: всеки робот, при всякакви обстоятелства, трябва да отрича, че е робот.

ssto

Философите от Стандфордския и Харвардсия университет само за майтапи стават.

 

nebenebe

Звън, надявам се да съхранявате творенията си за поколенията. А пък на транспютрите, паралелната обработка де, възлагахме големи надежди, ама май се оказа скъпо и остана за военните, респективно космоса. Позаглъхна темата де. Може и в скромни форми да присъствува тук-там.

Luft hans

Звън, невероятен сте!!!

Имам чувството, че сте си взели хавлията и контактувате директно с Дъглас Адамс. 

Благодаря!

Звън®
снимка на Звън®

Радвам се, че сте се позабавлявали с този текст. Поздрави!

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Да идва по-бързо този интелект, писнА ми да мислим!

kaily
снимка на kaily

При социализЪмЪТ това се смяташе за благо, роботите ще заменят хората и хората ще бъзат свободни да правят, каквото си искат, и да се самоусъвършенстват.

При капитализЪмЪТ и това се използва за страхуване.

ssto

Една функция като не се ползва и развива, закърнява.

С мисленето е същата работа.

 

Кире

Декември 2019 г. имаше изложение за форкаст на ML, прилагани във вериги за хранителни стоки. Един поляк от варшавската политехника представи програма на Питон, която беше включила като фактор К-19. Беше смешна закачка. Излизаше, че трябва бърза оптимизация на приложенията за доставки по домовете, че да поеме наплива. Друг алгоритъм даваше енергични препоръки за бързо вдигане на VPN, щото смяташе, че работата ще се изнесе в хоум офиси, заради К-19. Те такива гъдели. Полячето ще го изядат сега, валят оферти кви ли не. 

nebenebe

Не знам дали фантазията се развива от четене на фантастика. Но и фантастиката лежи на нещо, нали?

Страници