facebook
twitter

Вие сте тук

19 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
САЩ въведоха ограничения на експорта за Русия, Китай и Венецуела

От полунощ на 29 юни са в сила по-строги ограничения за износ на американски стоки в Русия, Китай и Венецуела. Решението за това бе публикувано във Федералния регистър на САЩ още през април и влиза в действие 60 дни по-късно.

В документа на Бюрото за промишленост и сигурност на търговското министерство на САЩ става въпрос за експортния контрол и за изискванията за издаване на лицензи на износ в Русия, Китай и Венецуела на американска продукция с военно или двойно предназначение.

Новото правило разширява трактовката на "военно използване". Сега това определение включва всички стоки, закупуването на които може да допринесе за разработването и създаването на военна продукция. Допълнително се разширява списъкът на продуктите за "военно използване", като за техния износ от САЩ в Русия, Китай или Венецуела ще се изисква специален лицзенз. В този списък са включени различни оборудвания и програмно осигуряване за работа на атомни реактори, полупроводникови прибори, измервателна апаратура и други материали, които, според американските власти, може да се използват за военни цели.

"Някои организации в Китай, Русия и Венецуела се опитаха да заобиколят американските експортни регулации и да подкопаят американските интереси. Така че ще останем бдителни, за да се убедим в това, че технологиите на САЩ няма да попадне в грешни ръце", твърди в прессъобщение министърът на търговията Уилбър Рос.

Документът освен това отделно затяга изискванията за издаване на лиценз за експорт на американска продукция с двойно или военно предназначение в Китай. Повишено внимание "към оценката на крайните потребители в Китайската народна република", според министерството, се налага заради "повсеместното сливане на гражданския и военния сектори в Китай". Твърди се, че решението е взето с цел "подкрепа на националната сигурност и задачите на външната политика на САЩ".

Отбелязва и, че по отношение на Русия и Венецуела, аналогични изисквания са били въведени още през 2014 г. Според американското търговско министерство, настоящите изменения за Китай са внесени, за да "се разширят ограниченията към крайните военни потребители в тези три държави".

Досега американските фирми можеха да доставят различни категории стоки на военни структури в Китай, ако материалите не са предназначени за използване за военни цели. Сега и в този случай ще им се налага да получават специален лиценз.

Към статията във в. СЕГА
SHRINK
снимка на SHRINK

а матори за ракети ще ли купуват?

Калпазанче

Само се потят. Което не е произведено в Китай е менте! Много отдавна. Късно е либе за китка...

Boris65

И филми да спрат да експортират. 

скайспирит

Преди няколко години валяха заплахи, че ще изключат "Сатрапията" от световната финансова система SWIFT, а Мастеркард и Виза блокираха операциите си на руска територия. В резултат се въведе платежна система "Мир", апокалипсис не настъпи и двата картови оператора издържаха точно 28 дни, и тихомълком вдигнаха всякакви "санкциЙ".  И не само това, а бяха принудени от банковия регулатор да прехвърлят на руска територия сървъри, които обслужват транзакции в Руската федерация.  

 

едит: Потърсих новини около платежната система "Мир", и какво излезе:

Руската национална платежна система МИР стартира пробно във Великобритания

От британската компания PayXpert заявиха, че планират в близко бъдеще да разширят системата за разплащане чрез руската карта МИР в близко бъдеще до Франция, Италия, Испания и Скандинавия.

https://www.bnr.bg/post/101197234/ruskata-nacionalna-platejna-sistema-mir-startira-probno-vav-velikobritania

 

Не може така да се предават трансатлантическите ценности. СанкциЙ до дупка, до пълна победа над Путин. 

 

Ференги

Хубаво цитираш. Да допълня и аз от същия матрял:

Картите, издадени от МИР, вече се приемат като форма за разплащане в осем държави, предимно от бившия Съветски съюз.

Да добавим и Турция.

Хайде представи си как извън тези държави търсиш банкомат, който приема карта МИР.

 

От година и половина всички бюджетни заплати се плащат по карти МИР. Въпреки това, делът на МИР от картовите транзакции в самата Русия за 2019 беше около 17%, като останалата част се пада на ВИЗА и МАСТЪРКАРД.

В своята Русия не могат да се наложат, ти чакаш да превземат света.

 

Посредникът PayXpert може да отвори за МИР вратите на 650 свои клиенти. Дали е достатъчно, или по-изгодно от ВИЗА и МАСТЪРКАРД.... няма смисъл да обсъждаме.

mi6osp.

С такива санкции САЩ си го търсят и ще си го намерят. 

Като  отговор Китай ще ограничи износът на редкоземните си метали за САЩ, а  Русия - износа на титан и сплавите му.

И двата такива отговора ще имат блокира и разрушителен ефект върху  най-високотехнологичните производства на икономиката в САЩ. 

Dirk Struan

Редкоземни елементи има далеч не само в Китай. Уики казва също Australia, Brazil, Canada, South Africa, Tanzania, Greenland... Виетнам... това засега.

 

Също така Titanium is mined in Australia, Sierra Leone, South Africa, Russia and Japan.

https://www.worldatlas.com/articles/top-titanium-producing-countries.html

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Не ограничаения, а запорирайте сметките и имуществото на руските олигарси. Друго нищо не действа!

Калорифер

 

"...Като  отговор Китай ще ограничи износът на редкоземните си метали за САЩ, а  Русия - износа на титан и сплавите му..."

 

И къде ще ги продават? В Куба? Венецуела?

 

mi6osp.

Когато владееш монопола върху производството на дадени материали, ефектът от спиране продажбите за САЩ е несъизмеримо по-голям от ефекта от загубите от непродадените материали.

Калорифер

 

"...ефектът от спиране продажбите за САЩ е несъизмеримо по-голям от ефекта от загубите от непродадените материали."

 

Би ли споделил как двата ефекта се съизмерват? Още по-добре ако можеш да дадеш и пример от по-близката или по-далечна история...

 

mi6osp.

Ако Китай спре износа на редкоземни метали към САЩ, САЩ ще бъдат върнати технологично век и половина назад без ядрена война.

САЩ нямат нито технологии и патенти , нито съоръжения и апаратура, нито кадри за сложния добив на редки земи, а единственото находище на такива руди в САЩ е продадено на Китай.

Китай владее над 70% от находищата  и произвежда до 85% от различните редкоземни.

5-6% произвежда Франция, по 3-4% Русия, ЮАР, Канада, Австралия, САЩ - 0%.

Ференги

а единственото находище на такива руди в САЩ е продадено на Китай.

И казваш Китай ще добива рудата от това находище, но ще забрани нейния ... "експорт"... към САЩ, ... където всъщност се намира?

Освен това си наръсил още:

САЩ нямат нито технологии и патенти , нито съоръжения и апаратура, нито кадри за сложния добив на редки земи....

Я да видим и какво били нямали американците:

Австралия и САЩ остават далеч след азиатската суперикономика, като общо двете страни са произвели по-малко от една трета от регистрираните от Китай 120 хил. метрични тона.

....

Базираната в Калифорния компания MP Materials, единственият американски производител на редки земни елементи, продава голяма част от продукцията си именно на Китай.

https://www.investor.bg/surovini/365/a/kakvo-predstavliavat-redkite-metali-i-koi-gi-kontrolira-283070/

Тоест "малко" си излъгал, както за САЩ, така и за Австралия.

Я да видим за какво изобщо иде реч (от същия матрял):

2. Колко редки са тези елементи?

Те не са толкова редки, колкото ценните метали като златото и среброто. Но обикновено са смесени с други елементи, което прави тяхното извличане скъпо, особено като се има предвид високите стандарти за комфорт в минното дели при развитите страни.

Към редките земни елементи спадат още неодим, използван при магнитите, итрий, популярен в електронната индустрия.

Калорифер

 

Това за век и половината връщане назад ще се направя, че не съм го забелязал. А иначе - много интересно боравиш с процентите. Откъде ползваш данни?

 

Дяд Омраз

Аха. И що така не са го спрели тоз износ и нямат и намерение дори да го спират?

Дяд Омраз

Бе мишето, както обикновено, си играйка и твори алтернативни вселени.

И пак както обикновено, му се получава мноо нефелни...😁

https://www.theverge.com/2018/4/17/17246444/rare-earth-metals-discovery-japan-china-monopoly

China can’t control the market in rare earth elements because they aren’t all that rare

 

Или ако Китай се опита да ограничи редкоземните елементи (които не само Китай произвежда) както мишето рисува, ще бъде заместен от други производители.

Както става с прозиводителите на петрол - цените падат, но прозиводителите не искат да намаляват квотите, за да не загубят пазарен дял.

paragraph39

Европредседателството на Германия - с цел за откъсване на ЕС от орбита на САЩ и зависимостта от Китай

30.06.2020

Берлин обяви план с името "Солидарност" и суверенитет като основа за председателството на Германия на ЕС, започващо на 1 юли, пише сайта EurActiv. Външният министър на Германия Хайко Маас изложи приоритетите на Берлин в специална реч. Според него, е много важно Европейския съюз да работи за по-голяма независимост в условията на борба за световно надмощие между САЩ и Китай.

Германия ще председателства ЕС и по време на изборите за президент в САЩ през ноември. Маас каза, че Европа се нуждае от "конструктивен дневен ред, с който да посрещне следващата администрация на Байдън или втората администрация на Тръмп". Маас подчерта i нуждата на Европа от по-голяма независимост от САЩ, особено в сферата на отбраната. "Трябва да мислим за начини по-добре да контролираме конфликтите в нашия регион, дори без САЩ", казва германският външен министър...
Прочети още : https://www.actualno.com/analysis/evropredsedatelstvoto-na-germanija-s-cel-za-otkysvane-na-es-ot-orbita-na-sasht-i-zavisimostta-ot-kitaj-news_1476795.html
© Actualno.com

https://www.actualno.com/analysis/evropredsedatelstvoto-na-germanija-s-cel-za-otkysvane-na-es-ot-orbita-na-sasht-i-zavisimostta-ot-kitaj-news_1476795.html
© Actualno.com


 

paragraph39

Black Lives Matter - опасният проект на "дълбоката държава", който може да излезе от контрол?

30.06.2020
 https://www.actualno.com/actualno/black-lives-matter-opasnijat-proekt-na-dylbokata-dyrjava-kojto-moje-da-izleze-ot-kontrol-news_1476905.html
© Actualno.com