facebook
twitter

Вие сте тук

37 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Прокуратурата върна президента Радев в политическата игра

Под щастлива звезда е роден Румен Радев. В залеза на иначе безличното му президентство, което му предвещаваше неособено светло политическо бъдеще, се намери важен фактор, който го изтика обратно в голямата игра. И тази неочаквана услуга му оказа самият главен прокурор Иван Гешев – същият, който през последните седмици подкара на пълна пара мощната машина на държавното обвинение срещу обкръжението на Радев.

Какъвто и замисъл да стои зад атаката, започнала с разследването срещу президентския съветник Пламен Узунов, най-облагодетелстван в политически план определено ще бъде държавният глава. Причината е проста – Гешев получи безрезервната подкрепа на ГЕРБ миналата година, когато се кандидатира за главен прокурор. И внезапното му активизиране сега спрямо “Дондуков” 2 подозрително прилича на

 

опит да се отблагодари на управляващата партия

 

като отклони общественото внимание от скандалите, удрящи по правителството на Бойко Борисов.

Как да не си го помисли човек? Първо дойдоха обвиненията в корупция срещу кабинета от забягналия в чужбина хазартен бос Васил Божков; после изникнаха записите и снимките на премиера, за които и досега се чудим истински ли са, защото държавните органи не смеят да ги проучат. И изведнъж – хоп, и президентството демонстративно беше вкарано в корупционното блато на висшата власт. Не беше ли прекалено удобно това за Борисов? Президентските хора биват уличавани в сериозни прегрешения, та следващия път, когато Радев публично се погнуси от съмнителния морал на правителството,

 

премиерът да му каже: че твоите да не са по-добри?

 

При други обстоятелства може би номерът на Борисов щеше да мине. Сега обаче няма да бъде толкова лесно. Първо, покрай изхода от делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков върху безпристрастността и компетентността на прокуратурата легна тежко съмнение. Второ, прекалено очевидна взе да става съгласуваността в действията на ГЕРБ и държавното обвинение. Разгарящият се конфликт между управляващите и “Дондуков” 2 в началото на годината например съвпадна със скандалната публикация на телефонни разговори на президента, записани чрез специални разузнавателни средства (СРС). Точно тогава Радев, иначе сдържан спрямо новия главен прокурор, започна да намеква, че между Гешев и Борисов има специална връзка, която отива отвъд официалното общуване между съдебната и изпълнителната власт.

По същото време

 

държавният глава започна да усеща политическите ползи,

 

които може да извлече, ако представи прокурорските сплетни пред публиката по изгоден за себе си начин. Няма съмнение, че у нас има страшно много хора, които жадуват да чуят как някой от върховете на властта критикува обвинението за неговите действия и похвати. За извънпарламентарната десница реформата на прокуратурата е алфата и омегата на обществената промяна. Затова неслучайно в социалните мрежи хора с десни нагласи, които иначе изпитват неприязън и дори ненавист спрямо Радев заради връзката му с БСП, започнаха да му съчувстват и да го защитават след появата на СРС-тата. Президентът долови публичните настроения и стана по-войнствен – открито заяви, че Борисов указва на прокуратурата кого да размаже.

И сега, когато Гешев завихри скандала с Пламен Узунов, Радев знаеше как да действа. „В тази ситуация прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя. Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона”, обяви той. Дни по-късно държавният глава

 

„повиши” прокуратурата от пиар служба на премиера до рекетьор:

 

Ежедневно чуваме декларации от прокуратурата как имат еднакъв подход независимо от социално и обществено положение. Което наистина гали ухото. Но тези думи ежедневно катастрофират в действителността, защото виждаме как се прилагат абсолютно селективен подход и двойни стандарти - и по отношение на казуси, и по отношение на тяхното хвърляне в публичното пространство, и по отношение на тяхното криене. По този начин се създава недоверие в хората и усещане за прокурорски рекет.

Няма спор – подобни остри думи по адрес на Гешев и неговата институция галят ухото на много хора, които се противопоставят на главния прокурор. И със сигурност президентската нападателност ще генерира доста симпатия, от която Радев ще се нуждае на изборите догодина (независимо дали ще се състезава за втори мандат или ще потърси друга форма на политическа изява). Да не се лъжем – досега той не успя да остави трайно впечатление у българите със своя инициатива или дейност. Няма нищо конкретно и солидно, което да посочи като свое наследство, напускайки сградата на „Дондуков” 2. Може би схватката му с прокуратурата, която се очертава като дълга и тежка,

 

ще предопредели оценките за неговия мандат.

 

Остава въпросът – дали Радев гледа на тази битка като част от войната със силите, стоящи зад Гешев, включително ДПС? Защото прави впечатление, че президентът насочва стрелите си единствено срещу партията на Борисов, но не и срещу движението на Ахмед Доган, което е също толкова (ако ли не и повече) отговорно за настоящото положение в прокуратурата. Ако схватката с Гешев е просто моментен опит да защити себе си, държавният глава няма да спечели кой знае колко от това. Хората ще усетят, че се опитва да се спаси, а не да лекува проблема. Ако обаче тръгне срещу коалицията по интереси, подкрепяща главния прокурор, и се задейства сериозно за реформа на обвинението (както отдавна обеща да направи), тогава може да спечели много.

Към статията във в. СЕГА

Страници

borony

Никой не може да Го върне!  Даже и Решетников.

Cixi 2

Сбъркана ти е логиката, брат.  Решетников избра Радев толкова, колкото Бойко избра Цецка.

Непримирим

Ако обаче тръгне срещу коалицията по интереси, подкрепяща главния прокурор, и се задейства сериозно за реформа на обвинението (както отдавна обеща да направи), тогава може да спечели много.

На всички е ясно, че това няма да се случи ...! Защо Людмиле хабиш мастилото ...?! 

cymen

Eх, анализ, ах, анализ... Толкова ли не вденахте, че няма никакво значение кой се бори срещу Борисов или какво "откривате" за Борисов. Докато Меркел го пази, може ако ще да мачка с джипката пеленачета по жълтите павета.

Илиан Мавров156...

Баба ти го пази! "Певицата" дет се вози в джипката, тя го пази.

geo_19

Прав е Людмил. Гешев играе за преизбирането на Радев. Не че ще го е желаел така да стане, но на прост милюцинер толкова му е акъла.

driver12

67 Людмил Илиев, мястото Ви не е на тази трибуна. Жалък сте... 

Epikur

 

  Струва ми се, че автора доста точно е уловил конюнктурата. Вярно, на него му се предоставя цяла страница да изложи разсъжденията си, а на нас няколко реда. Но понякога и те са достатъчни.  За живота на двамата коментирани от автора герои знаем, че  протекъл по различен начин, преди да заемат сегашните си постове.

Първият-пилот въздушен ас от НАТО, генерал с генерал-щабна академия, умен, знаещ, хладнокръвен. Вторият-завършил висшето си образование като полицай и две години по-късно придобил юридическа правоспособност !?

   Първият е избран на избори проведени в цялата държава, вторият- "ти си го избра" !

 Първият говори кратко, синтезирано, думите му срещу мръсотията във властта са на място, затова засегнатите от тях подскачат, защото не допускат  някой да има право да ги съди за отровата с която заливат държавата.(Бяха свикнали с Плевнелиев и очакваха да е все така)  Вторият прелива от хвалби с някакъв провинциален снобизъм, парвенющина и злоба, но силно внимава да не сгреши в атаката, стрелите да удрят само и единствено по неприятелите на властта.

  Как ще се развие по-нататък това противоборство зависи освен от тях и от всички нас.

 

  

Памфуций
снимка на Памфуций

Първо, покрай изхода от делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков върху безпристрастността и компетентността на прокуратурата легна тежко съмнение

Покрай това дело каквито и съмнения да е имало е трябвало отдавна да са прерастнали в увереност. Впрочем Гешефтурата го наследи от Цацаратурата и то започна, когато днешният Главен прокурор беше начяалник на Специализираната прокуратура.

Slava
снимка на Slava

и се задейства сериозно за реформа на обвинението (както отдавна обеща да направи)

 

Само обещава, а не изпълнява. Защото се е сетил, че от него нищо не зависи. Сериозно или несериозно - все тая.😂😂👍

 

Първият-пилот въздушен ас от НАТО, генерал с генерал-щабна академия, умен, знаещ, хладнокръвен. 

 

Най - добър в управлението на дрон. 😂😂😂😂

hawk

Да си спомним за „морските орли”

 

https://pan.bg/view_article-6-6366-Da-si-spomnim-za-morskite-orli.html

magik
снимка на magik

Обръча около лицето Ръ. Ръ. се затяга.Мястото му в панделата е резервирано.....ол инклузив , с всички екстри.....бай Ставри тръпне....май с двама негри, чираци...

Минувача
снимка на Минувача

След 7.07. е възможно Радев да олекне.

Калпазанче

Президента единствен си е на мястото сред шайка крадливи простаци с Главатар и чекмедже!

LeChevalier

Никак не съм съгласен, че мандатът на Радев досега бил безличен. Той многократно се изказва против герберастките гнусотии, и то съвсем не от вчера. Не съм уверен и че симпатията на "десните" ще му помогне съществено. Уви, тези "десни" са силни само в интернет. :(

MAPOH

Радев имаше реален шанс да промени нещо в кочината, но не го направи. Явно натискът от сараите е бил твърде голям. Трябваше да довърши Гешев, докато беше още топъл. Сега вече е късно.

Сгугню
снимка на Сгугню

Да не се лъжем – досега той не успя да остави трайно впечатление у българите със своя инициатива или дейност. Няма нищо конкретно и солидно, което да посочи като свое наследство, напускайки сградата на „Дондуков” 2.

Много точно.

 

Ако обаче тръгне срещу коалицията по интереси, подкрепяща главния прокурор, и се задейства сериозно за реформа на обвинението (както отдавна обеща да направи), тогава може да спечели много.

Това ще изисква конкретни ходове и предложения от негова страна, ще изисква да прояви директна инициатива за нещо. 

До момента не е показал да има топки за каквото и да било подобно на това.

Казвам това със съжаление, защото всички бихме имали полза ако президент Радев беше по-инициативен, предвид позициите, които демонстрира като критик на властта.

Efraim Efraimov

"...пилот въздушен ас от НАТО, генерал с генерал-щабна академия, умен, знаещ, хладнокръвен. ..."

Въъъхх... дан' съй случило нящо? К'вай тая епитафия?

майор

Людмилчо, слънце...

Недей да се опитваш да тролиш Президента, не ти се получава.

Я, да те видим как ще "опишеш" Него.

Или не смееш.

Радев е почти единственият политик в тази държава, който е точно това, което трябва да бъде...

ПП Тролчета, смешни и жалки сте.

Новите ви попълнения пък са тъпанари. Вземете малко да ги пообучите, че излагацията е пълна 🚬

wreckage
снимка на wreckage

Под щастлива звезда е роден Румен Радев. В залеза на иначе безличното му президентство, което му предвещаваше неособено светло политическо бъдеще, се намери важен фактор, който го изтика обратно в голямата игра.

слет прочитането на горните👆 две изречения, се усъмних, че техният афтор може да е Людмил Илиеф. Извършената проверка недвусмислено потвърди подозренията ми.

Efraim Efraimov

"Радев е почти единственият политик в тази държава, който е точно това, което трябва да бъде..."

Другият е Славито... Мая да се готви...

П.П. Ндаа... както рекох оня ден - при Демокрацията задължително трябва да има и упузициа - добра, лоша, истинска, фалшива... няма значение - важното е да се води упузициа😁

майор

Глей си фриджеро, там ти е силата...

Мисленето остави, ше ти излезат бръчки

Памфуций
снимка на Памфуций

Не съм уверен и че симпатията на "десните" ще му помогне съществено. Уви, тези "десни" са силни само в интернет. :(

Тези "десни" са слаби, разделени, имат шизоидно поведение към властта. При все това помня отношението на "левите" към протестите срещу назначението на Гешев, помня как тук една другарка "предлагаше" - ще ви подкрепим срещу Гешев само ако ни подкрепите за Манолова и какви ли не още красоти. 

atlantis

Явно Радев не е оставил тайно политическа следа, а Бориов много трайна, защото на Радев рейтинга му е 50%, а на БиБитко едва изсмуканите 30%. И като знаем, що за социлози имаме, то с абсолютна сигурност на първия е намален, а на вторият силно завишен.

wreckage
снимка на wreckage

левите и десните ще имат мач, когато си размърдат задниците и начертаят игрището, сложат ф двата му края по ена врата, изберат рефер и вземат топката, която фмомента гербавите ползват по-скоро като сретство за причиняване на материални щети и деформации ф колективната психика.

Slava
снимка на Slava

майорчето яко се е възпалило, че генералът му ще иде в запаса😂, пардон, в резерва.

майор

Славна герп-жено, единственото възпаление тук е на мозъчето ти...

И евентуално на некой хемороид. Може би затова подрипаш често

Котаракът Чарли

Радев е почти единственият политик в тази държава, който е точно това, което трябва да бъде...

Смешен, ограничен, страхлив, безгръбначен, празнословен? Такива политици-не, мерси, имаме си много. 

 

Ако искаш да разбереш кой те управлява, виж кого нямаш право да критикуваш. Борисов всеки може да го критикува. За тези, които не може, Радев не смее да каже и гък, както авторът на статията много точно посочва. За това се иска мъжество, а не са си под чехъл (къде на Деси, къде на Корнела). 

 

Радев служи само колкото няколко нискоинтелигентни червени самозвани псевдоинтелектуалци да си чешат егото със словоблудствените клиширани "речи", които той едва-едва срича. Един напълно безполезен човек.

Зазимен

Да не се лъжем – досега той не успя да остави трайно впечатление у българите със своя инициатива или дейност. Няма нищо конкретно и солидно, което да посочи като свое наследство, напускайки сградата на „Дондуков” 2.

А не може ли вместо да се лъжем, да си припомним какви  правомощия дава Конституцията на българския президент.

 

Право на вето - да връща нефелните закони за преразглеждане.

Право на изявления по важни за нацията въпроси.

Право да свиква СНС

Чрез кадровите назначия , за които е упълномошен да влияе на политиката на отделни държавни органи.

 

Можем да кажем, че Радев активно е използал всичски възможни лостове,  с които разполага.

Остави ли "трайно впечатление у българите със своя инициатива"?

Не знам.

Колкото българи, толкова впечатления.

 

Можеше ли да направи нещо по-впечатляващо? 

Можеше  да яхне един Су-25 и да го използва по предназначение - за атака на парламента в деня, в който   ГЕРБерската шайка прокарваха поредния си антинароден закон. Щеше да бъде много впечатляващо дори за някой си Людмил.

 

Е, не го направи...

Памфуций
снимка на Памфуций

Радев има две доста по-силни възможности като президент: да атакува закони в КС и да инициира референдум. Но като президент се проваля преди всичко в това да установи контакт с гражданския сектор , колкото разпокъсан и деформиран да е той, в защита на конституционния и правовия ред  в републиката. 

Страници