facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Плевен, Враца и Бургас може да останат без парно през зимата

Гражданите на Плевен, Бургас и Враца може да останат на студено през зимата. Причината е, че топлофикационните дружества в трите града дължат общо 15 млн. лв. на "Булгаргаз" и не са плащали за горивото от юли. "Ако не се издължат, може да се наложи подаването на газ към тях да бъде спряно или договорите им да бъдат прекратени", предупреди вчера шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов. Пред БНР той обясни, че тецовете са уведомени и са получили напомнителни писма. "Имат срок до 19 октомври да си погасят задълженията за юли, август и септември. Те са наясно с проблема и в момента, предполагам, търсят решение", коментира той.

Подобен проблем има и с най-голямото дружество - "Топлофикация-София", но то периодично получава щедра подкрепа от Българския енергиен холдинг (БЕХ). За последно БЕХ влезе в ролята на спасител през август, когато пое дълг на парното към "Булгаргаз". През лятото тецът бе заплашен от кредитори с принудително събиране на дългове за над 100 млн. лв. Впоследствие обаче енергийният холдинг се е разбрал с газовата компания да плати вместо топлофикацията.

Няма да има ново вдигане цените на парното и на тока от Нова година, обяви вчера председателят на КЕВР Иван Иванов, след като вчера се срещна с Николай Павлов. Газът поскъпна от октомври с почти 14%, като още тогава Иванов допусна ново увеличение от Нова година. Вчера той прогнозира, че дори и да има повишение в цената, то ще е до 5% до края на 2018 г. По закон промяна в цените на парното може да има, ако цената на природния газ се промени с над 5 на сто.

Павлов коментира и хода на преговорите с "Газпром" за цената на газа. "Булгаргаз" вече ще може да избира дали цените, по които ще го доставя "Газпром Експорт" до България, ще се образуват по сегашната формула, или ще са съобразени с цените на европейските газови борси. Според него е възможно двата варианта на ценообразуване да се комбинират в рамките на една доставка.

ТРАСЕ

Приоритетните направления за доставки на газ по втората линия на газопровода "Турски поток" са България и Австрия, обяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред "РоСсия 24". Той обясни, че има различни варианти за маршрута - през Гърция и Италия, през Турция до България, после до Сърбия, Унгария и Австрия. По думите на Новак в момента върви разширяване на газотранспортната инфраструктура в тези страни. Той допълни, че за Русия с най-голям приоритет е направлението към България и Австрия. Към 1 януари 2020 г. вече ще може да се доставя газ и по двете линии на газопровода, подчерта Новак.

Към статията във в. СЕГА