facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Митничари откриха тайни кранчета във винзаводите в Поморие и Славянци

Девет нелегални кранчета във винзавода в Поморие са открили инспектори при започналата в началото на седмицата проверка. Това обяви зам.-директорът на Агенция "Митници" (АМ) Юлиан Мирков на специална пресконференция вчера. Във вторник за проверката съобщиха бургаски медии. От агенцията първоначално твърдяха, че инспекцията в "Черноморско злато" е рутинна и не били открити нередности. 

Съмнителните кранчета били монтирани на дестилационни съоръжения във винпрома. Те са без измервателни устройства и не фигурират в одобрената от АМ технологична схема. "Това е в разрез с разпоредбите. В представените на място схеми тези кранове също не съществуват", заяви Мирков. През тях изтичала готова продукция, като някои от крановете били с доста голям дебит. Освен това митничарите са открили в заключено помещение 30 платмасови 5-литрови туби с ракия и мастика. Те направили експеримент на един от крановете и напълнили подобен петлитров съд само за 45 секунди. Подобни разфасовки в търговската мрежа няма.
От началото на седмицата освен винзавода в Поморие се проверяват още пет предприятия за алкохол, които имат данъчни складове на различни места в страната, съобщиха още от Агенция "Митници". 
В данъчен склад в с. Славянци, община Сунгурларе, е установено, че при източване на готов продукт измервателният уред не отчита и не предава никакви данни към системата на АМ.  Което означава, че е възможно да се укрива акциз. Справка в регистъра за лицензираните данъчни складове показва, че само "Винекс Славянци" има такъв склад в едноименното село.  
Собственик на "Винекс Славянци" е карнобатският бизнесмен Жеко Жеков. Винзаводът в Поморие пък е част от "Феста холдинг" на банкерката Петя Славова.
Заради нарушенията митническите служители са запечатали дестилационните съоръжения в Поморие и в с. Славянци, но не са затворили изцяло работата на данъчните складове. За проверките са съставени протоколи и предстои да се прецени какви наказателни мерки да бъдат предприети, обясни Мирков. Възможно било да бъде сезирана и прокуратурата. Според Мирков установените сега нарушения във въпросните складове били пресни -  предишни инспекции не са откривали нередности.
Останалите данъчни складове, които в момента се проверяват от Агенция "Митници",  са в Търговище, Долна баня, Свиленград и Ловеч. При тях били констатирани малки нарушения, заради които ще бъдат съставени актове.
В следващите два месеца ще бъдат проверени всички данъчнозадължени лица на територията на цялата страна, които се занимават с производство с алкохол и алкохолни напитки, заяви зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков.
 

ИЗДИРВАНЕ

Синът на бизнесмена Миню Стайков - Стайко Стайков, вече е обявен за издирване на сайта на Интерпол. 29-годишният мъж се издирва с червена бюлетина за участие в престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и нелегално производство на цигари. През септември митническите служители откриха нелегален спиртопровод във "Винпром Карнобат", собственост на Миню Стайков, който бе задържан преди това заради незаконна фабрика за цигари и данъчни престъпления. Той продължава да е в ареста. Тогава бяха затворени всички заводи и данъчни складове на карнобатския винпром, което предизвика протест на работещите в тях. Заводите заработиха след съдебно решение.

Към статията във в. СЕГА
Solace

В Пещера няма да намерят нищо, вероятно. Там, по документи, всичко е изрядно...

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

И

как затворени за тежки нарушения ама след протест заработили,? Ка работят сега праведно или за рушвета заработват?

А тез крснове нека ни осветлят нямат измервателени системи и точат пърцуца?какво се източва,кое е незаконното?малко джурналистика демек информация?

mi6osp.

Тайните кранчета -това са черните каси на партиите. Пари за закупуване гласове на изборите.

В момента ГерБ монополизират тези черни каси.

 

Във винпромите, които пълнят черните каси на властта, инсталациите ще са изобщо без кранове- нито тайни, нито явни. "Ало, Ваньо..."