facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
И законът за Черноморието стигна до Конституционния съд

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) бе пратен в Конституционния съд в деня, в който бе обнародван в "Държавен вестник" във вторник. Жалбата е внесена от омбудсмана Мая Манолова. Това е вторият закон в рамките на около месец, който влиза в Конституционния съд, след като неотдавна президентът Румен Радев възрази срещу Закона за държавната собственост. Както и със ЗУЧК това стана след първоначално наложено вето, което почти незабавно бе отхвърлено от парламента.

Мая Манолова беше сезирана от представителите на Българското кемпер общество и Обединена група „Бетономорие“ заради строгите забрани, ограничаващи правото на българските граждани на свободно придвижване и бетонирането на последните метри от българското крайбрежие, които унищожават природата и рестриктивните регулации на дивото къмпингуване. Освен това според новите промени разполагането на палатки, кемпери и каравани ще може да се осъществява само на определени места, извън територията на плажовете, дюните и къмпингите.

Омбудсманът обаче се аргументира, че изпреварващо се налагат административни наказания в значителен размер, още преди да са определени местата за къмпингуване. Според нея има вътрешна противоречивост на законовия акт за обема на защита на пясъчните дюни, тъй като текст от закона противоречи на принципа на правовата държава и върховенство на закона. Допуснато е изключение от забраната в рамките на вече регламентирано друго изключение, предвиждащо строителство на национални обекти и на такива със специално предназначение, се казва в становището на омбудсмана.

Към статията във в. СЕГА
bool(false)