facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Гръцкият ресор в новата ЕК предизвика дебат и притеснения

Ресорът в новата ЕК "Съхраняване на европейския ни начин на живот", в който влиза и миграцията, предизвика сериозни дебати и опасения, съобщиха информационните агенции. В основата на полемиката е връзката, която се прави между миграцията и "защитата на европейския начин на живот". Той беше обявен във вторник от избраната за председател на новата ЕК Урсула фон дер Лайен и даден на Гърция, като еврокомисарят ще бъде и един от 8-те зам.-председатели на ЕК. Номиниран за поста е Маргаритис Схинас.

Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" изрази притеснение от названието му и дори го свърза с риториката на крайната десница. Говорителят й Щефан Шиманович предупреди, че обвързването на миграцията със сигурността може да предизвика асоциации, че мигрантите застрашават европейския начин на живот. Според него формулираното от избраната за председател на новата ЕК Урсула фон дер Лайен  наименование изпраща послание, създаващо безпокойство.

Евродепутатите също са смутени от новия ресор. Съпредседателката на групата на Зелените в ЕП Ска Келер определи като "плашещо" предложението за портфейл за защита на европейския начин на живот, включващ миграцията и защитата на границите. "Надяваме се, че председателката Фон дер Лайен не вижда противоречие между подкрепата за бежанците и европейските ценности", каза Келер. Британският й колега от групата на социалдемократите Клод Мораес пък бе категоричен, че ресор с подобно име не може да съществува.

"Защитата на европейския начин на живот препраща към европейските ценности, а именно към толерантността, приема и убежището", разяснява източник, близък до преходния екип на Урсула фон дер Лайен.

 

Към статията във в. СЕГА
S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Още не сме почнали да живеем по европейски, а  сега искат и да го забравим?!!!

×