facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Бунтът срещу избиването на прасета ще се потушава с глоби

Изпълнителната власт заплаши с глоби кметовете, които обявиха, че няма да позволят на ветеринарните инспектори да евтаназират насила прасетата в селата им, близки до чумни огнища. За санкциите предупреди зам.-министърът на земеделието Янко Иванов пред Би Ти Ви в понеделник. В края на миналата седмица изтече срокът, в който стопаните можеха доброволно да умъртвят животните си съгласно предписанията на Агенцията по храните. Иванов подчерта, че кметовете, които отказват да се съобразят с мерките, са "яхнали вълната на популизма". 

Кметовете на 30 пазарджишки села лично обещаха пред премиера Бойко Борисов да убедят съселяните си да изпълнят мерките на БАБХ, но в петък се разбра, че хората масово отказват да допуснат властите в свинарниците. Зам.-министър Янко Иванов поясни вчера, че кметовете са длъжни да направят разяснителна кампания, да организират събирането на избитите животни, да посочат подходящи места и да организират загробването.    

Оказва се обаче, че глобите са по-скоро символични и едва ли ще стреснат местната власт, ако реши да демонстрира солидарност със селяните и отказва да съдейства на ветеринарния контрол за избиването на прасетата. "Наказанието" е от 100 до 300 лв., а при повторно нарушение се удвоява. Все пак кметовете трябва да имат предвид, че накрая може да се окажат "клиенти" на прокуратурата за саботаж, стана ясно от думите на зам.-министъра. 

"Мярката за умъртвяване на свинете е абсолютно непопулярна, но е наложителна. Ако сега плаче баба Стоянка, утре може да плаче цяла България", заяви Иванов и изтъкна, че откакто се загробват (буквално) рисковите ферми, от няколко дни няма нови случаи при домашните животни.  Той отчете, че "БАБХ върши своята работа добре, доколкото ѝ позволяват условията, и че агенцията не е сама в тази борба". "Имаме много институции. Има описани няколко международно утвърдени начина за справяне с чумата. Загробването в момента с ресурсите, с които разполагаме, е най-добрият начин“, добави зам.-министърът.

 

НОВА ЗАПЛАХА

Междувременно протестиращите стопани от сливенското село Крушаре пратиха до премиера Бойко Борисов писмо, с което алармират за опасност от "екологични бомби". "За нас е изключително тревожен фактът, че се разкрива нова екологична бомба -  в резултат на свободно разхвърляни отпадъци от т.нар. превантивно клане на прасета", се посочва в писмото. Засега реакции на това предупреждение няма отникъде.   

 

ОЩЕ ПРОВЕРКИ

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва проверка в Агенцията по храните заради изнесените миналата седмица данни в разследване на Генка Шикерова за неизгодни договори за унищожаване на животински трупове. Одитът е по нареждане на прокуратурата, която миналата седмица съобщи, че ще се занимае с фактите от журналистическото разследване. Според информацията в разследването БАБХ е дала в нарушение на Закона за обществените поръчки на две частни фирми  (“Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”) да унищожават животинските трупове у нас, за което е платила близо 30 млн. лева. Съмненията са, че инсинераторите на двете фирми нямат капацитет да унищожават големи количества и не е ясно за какво са получили сериозната сума. БАБХ отказва да отчете публично какви количества животински трупове са изгорени в тези мобилните инсинератори, как се контролира процесът, как се отчитат изпълнителите и как точно им се плаща.

 

Към статията във в. СЕГА
dobadoba

За протокола(ставам нахален, но досега нямам отговор): какво стана с 'чумавите' кози на баба Дора?

⚓️

volog2

Защо никога няма глоби за министри, а винаги само за кметове!?

tedida

ВЛАСТИТЕ ДА КАЖАТ КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ СВИНЕТЕ В БЪЛГАРИЯ СА УМЪРТВЕНИ ЗАРАДИ ЧУМАТА!

ВЛАСТИТЕ ДА КАЖАТ КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ СВИНЕТЕ В "БЕЛИТЕ" ЗАСЕГНАТИ ДЪРЖАВИ СА УМЪРТВЕНИ ЗАРАДИ ЧУМАТА!

 

КОЛКО ПРОЦЕНТА СА ИЗБИТИТЕ ПРАСЕТА В ЕДНА ОТ НАЙ-ЗАСЕГНАТИТЕ ДЪРЖАВИ - КИТАЙ!

×