facebook
twitter

Вие сте тук

15 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България и още 8 държави искат "авиационен данък" в ЕС

България и още осем държави предлагат Евросъюзът да въведе "авиационен данък" като мярка срещу вредните емисии, отделяни от самолетите. Новината бе съобщена от "Форбс" и EUObserver. Финансовите министри на Холандия, Германия, Франция, Швеция, Италия, Белгия, Люксембург, Дания и България са представили миналата седмица в Брюксел съвместно политическо изявление, с което са призовали ЕС да предприеме действия по отношение на ценообразуването в сектора на авиацията. Изявлението е било връчено на Франс Тимерманс, номиниран за изпълнителен вицепрезидент в следващата Еврокомисия, който ще отговаря за околната среда. 

Ако бъде въведена, новата мярка ще доведе и до поскъпване на самолетните билети. От българското финансово министерство разясниха във вторник, че на изявлението трябва да се гледа като на политическа заявка за дебат за това какви мерки трябва да се предприемат - дали въвеждане на допълнително облагане на авиокомпаниите или други подобни финансови инструменти. "Авиационният транспорт свързва хората по целия свят и е важен за икономическия растеж. В същото време авиацията оказва значително влияние върху околната среда, като причинява приблизително 2.5% от глобалните емисии на въглероден диоксид, както и други негативни въздействия, като шум и замърсяване на въздуха", се посочва в изявлението на финансовите министри.

В сравнение с други видове транспорт начинът на ценообразуване в авиацията е незадоволителен, смятат деветимата финансови министри. Така например  въздушният транспорт се освобождава от данъци за използваните енергийни продукти, не се начислява ДДС при международни полети, няма координиран данък върху билетите, а икономическите инструменти за ограничаване на емисиите на парникови газове, причинявани от самолетите, не покриват в достатъчна степен емисиите на въглероден диоксид и другите отрицателни външни ефекти. Мерките са необходими, за да се гарантира, че замърсителят плаща по-справедлива цена за използването на въздушен транспорт, се посочва в изявлението.

 

РАЗВИТИЕ

През юли Франция обяви, че от идната година въвежда такса за авиокомпаниите, които ползват летища в страната. "Ер Франс" изчисли, че таксата ще добави около 600 млн. евро към годишните й разходи. Швеция въведе авиационна такса през 2018 г., а Холандия възнамерява да вземе мерки на национално ниво, ако не бъде въведена единна европейска такса. Франция ще събира такса от 1.50 евро на билет за вътрешни полети и полети в ЕС, а полетите в икономична класа извън ЕС ще бъдат таксувани с 3 евро. За билет в бизнескласа за полети в ЕС авиокомпаниите ще плащат такса от 9 евро и по 18 евро - за полети извън ЕС. Няма да бъдат таксувани единствено полетите до Корсика, френските отвъдморски територии и департаменти и трансферните полети. Плановете на Холандия са да облага с екотакса от 7 евро всеки билет. По 3.5 евро на тон товар ще плащат транспортните самолети. Според разчетите на холандското финансово министерство годишният приход от таксата ще е 200 млн. евро. Швеция събира по 6 евро данък на билет за полет в ЕС от април 2018 г., а полетите извън ЕС се таксуват с 25 евро на билет. Германия събира национална екотакса от 8 евро от авиокомпаниите от 2011 г.

Към статията във в. СЕГА
mehudi

то бива сам да се прострелваш, ама чак пък толкова. като станат по-скъпи билетите нали тез от западна европа ще си останат в западна европа, а няма да летят до територията. егааа идиотите наши управници

аванти дилетанти

Глупости. Преди десетина години, когато нямаше нискотарифни компании цените бяха тройно и четворно по -високи. А туристи имаше не по-малко от сега.

Boris65

РОадваме се че билетите за самолетите ще поскъпнат . Ще има парички за комисаарите ни в Брюксел. 

slavabg

Дадоха летището на концесия, сега българите ще плащат повече, а печалбите ще влизат в чужди ръце - найс а? 

 

Правилно, трябва да са доволни от шебека за да го крепят ? ... защо не казвате, че Горанов  вече го е подписал от наше име? 

аванти дилетанти

И какво точно е връзката между концесията на нашето летище и поскъпването на полетите? Нещо май не ти е ясно за какво става дума. Но за тролене си готов веднага.

н16
снимка на н16

авиацията оказва значително влияние върху околната среда, като причинява приблизително 2.5% от глобалните емисии на въглероден диоксид, както и други негативни въздействия, като шум и замърсяване на въздуха

Въглероден диоксид? Шум и замърсяване на въздуха? А 120 автомобила да не би да го чистят, въздуха? Ако пътниците от самолета минат на автомобили. Да се върнем към конете и магаретата ?))

 

Искат да вземат едни пари, нищо повече.

аванти дилетанти

Автомобилите замърсяват, но си плащат. Самолетното гориво е освободено от данъци. За туй иде реч. Защо едни да плащат, а други,  при това в печеливш бранш, да минават тънко?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Горанов какво се вре в групата на богатите ? Май се урежда с международна длъжност за 'после' ?

venstar

Днес по радиото се майтапеха (не знам как да го определя иначе),  че Формула 1 трябвало да стане СО2 неутрална. Питах сина ми (14 годишен запален еко-...) какво значи СО2 неутрално и може ли да някаква машина или живо същество да е СО2 неутрално. Отговорът беше за някаква рамка, за глобалното затопляне, за това, че ние сме докарали света до това дередже и т.н. Попитах го защо държи да го возя до училище, а не ползва обществения транспорт. Защото вече сме окепазили света, беше отговорът. 

 

Та така и европейските политици, хем изхвърлят бебето, хем запазват мръсната вода!

tatyana1

Значително влияние с  2,5% от глобалните емисии на въглероден диоксид? Сериозно? Че това е в рамките на статистическа грешка!

inventus

Да се кротнат малко тия дето само дето и до кенефа не ходят със самолет. В крайна сметка има и влакове и кораби които стотици пъти по ефективно и с по малко емисии превозват същият брой пътници. Е не е толкова бързо но за тези които наистина бързат ще е по лесно да си намерят билети за самолетите.

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

1,5 евро на полет, това такса ли е ?

 

Justinian2
снимка на Justinian2

Верно има нещо като "прострелване в краката". Всички компании от страни извън ЕС , или в ЕС , но НЕподписали такова споразумение, ще добавят пазарен дял. Примери много , в момента например Norwegian бурно настъпват и обслужват кратки и интерконтинентални дестинации , вкл. от не норвежки летища...

mitkomm

Каквото и да се направи накрая плаща клиента, ей това е!