facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Будапеща изпревари София по поскъпване на жилищата

София отстъпва с девет места в световна класация на Knight Frank за бързо поскъпване на жилищата. Столицата ни е 27-а с 9.2% ръст през второто тримесечие (на годишна база,), докато през първата четвърт на годината бе на 18-а позиция. 

От изследваните 150 града общо 123, или 82%, са отбелязали ръст на цените през април-юни. Начело в ранглистата е индийският Ахмедабад с 19.4% скок, следван от турския Измир с 16.2% поскъпване. Сред първите десет е Будапеща (15.4% ръст). Тя изпреварва дори Хонконг (15.1%), който дълго време оглавяваше класацията. В десетката са още Ротердам (14.4%), Пюн в Индия (13.5%), Амстердам (13.4%) и Ванкувър (13.3%). Преди София се нареждат Порто, Калкута и Мадрид, а непосредствено след нея са Дъблин, Анкара и Единбург. 

Най-пропадащият пазар в света е Торино, където цените на апартаменти и къщи са се сринали с над 7% за година. Абу Даби и Генуа също вървят надолу - със спадове над 6%. На дъното на класация са и Дубай, Стокхолм, Делхи, Рио де Жанейро, Киев и Сидни.

Миналия месец България изпадна от топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, като зае 12-о място в друга класация на Knight Frank - Глобалния индекс.  През първото тримесечие страната ни бе на седма позиция.  

Към статията във в. СЕГА