facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Броженията срещу здравните промени започнаха

Промените в основните здравни закони, които управляващите се опитват да прокарат по скандален начин - без обществена дискусия, през преходни и заключителни разпоредби на закона за бюджета на НЗОК, вече предизвикват брожения. Здравният министър Кирил Ананиев и шефът на касата Дечо Дечев пък влязоха в открито противоречие в опитите си да обяснят какво точно възнамеряват да правят по крайно чувствителни за обществото теми като фонда за лечение на деца и плащането на лекарствата.

Особено тревожно е положението с фонда за лечение на деца. Догодина той трябва да се закрие, а работата му да се поеме от здравната каса. Под претекст за повече ефективност здравните власти смятат да направят пореден опит да се отърват от обществения съвет, който през годините е разкривал редица проблеми и неуредици в работата на фонда. Остри изявления по въпроса направи в понеделник пред БНТ управителят на касата Дечо Дечев. "Общественият съвет няма да остане, защото за него няма място в новата структура, която ще извършва чисто експертна дейност", категорично заяви той.

Заради тези намерения преди ден Пенка Георгиева от обществения съвет обяви, че обществениците и представителите на пациентските организации в съвета свалят своето доверие от Дечо Дечев "заради експериментирането с живота и здравето на пациентите - децата на България". "Общественият съвет не е удобен на лобистите, търгуващи с медицинските изделия. Елитът на здравеопазването е изтласкан, защото са неудобни", допълни Георгиева. Дечев обаче коментира, че не приема за сериозни тези протести срещу преструктурирането, защото те идват от хора "с нулева медицинска експертиза".

Дечев хвърли още една бомба - че предстоят промени в това какво ще плаща фондът занапред. "Сега средствата не се използват рационално. От плащаното за лечение в чужбина едва 15% са за медицински дейности, останалото се дава за придружаващи неща", посочи той. Това веднага породи опасения, че управляващите ще отрежат съпътстващите разходи по лечението, например престоя на близките в чужбина по време на лечението.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев, който не благоволи да представи официално предложенията, но се появи на тържествено събитие за финансиран от ЕК проект, се опита да потуши пожара, предизвикан от изявленията на Дечев. "Дискусията за това дали да остане общественият съвет, или дали ще има друг орган, който да изпълнява функциите му, все още тече", каза Ананиев. Той допълни, че при всички случаи това, което децата ще получават от фонда, няма да е по-малко, отколкото досега. Родителите, които придружават децата си по време на лечението им в чужбина, също ще запазят право на финансиране за пътните им разходи, увери министърът.

Разнопосочни са тълкуванията и за новия начин за финансиране на лекарствата. Според проекта за бюджет на касата занапред лекарят "може да предписва лекарствения продукт/терапевтичния курс, съобразено с неговата разходна ефективност, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти имат доказана сходна терапевтична ефикасност и безопасност за лечение на заболяването на задължително осигуреното лице, с подобно клинично протичане и тежест съгласно кратката характеристика на продукта/ите".

Дечо Дечев вижда този нов принцип в императивна форма. "В медицината за лекарствата няма термини, като евтини, скъпи, генерични, стари или иновативни. Съществува терминът ефективни. С промените задължавам лекарите да изберат лекарството според ефективността. Ако няколко продукта имат еднакви показания и противопоказания и различни цени, за новорегистрираните болни трябва да се подбере медикаментът с най-ефикасна цена", поясни той.

Друго твърди председателят на надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър Жени Начева. "Разходно-ефективна терапия не означава най-евтината. Дали сме принципна дефиниция в закона, но разходната ефективност е принцип на наблюдение, не е задължителен принцип на заплащане. С конкретна наредба с участие на притежателите на разрешение за употреба ще дефинираме за кои медикаменти може да се приложи този принцип. При всички положения това няма да е обвързано с най-ниския разход. Няма знак на равенство между разходна ефективност и най-евтин медикамент в никакъв случай", увери тя преди ден.

ОПТИМИСТИЧНО

По повод новата мегаагенция за медицински надзор, в която се вливат медицинският одит, агенцията за трансплантации и асистирана репродукция здравният министър заяви вчера, че целта е да се създаде по-добра организация. Според него това ще е нормална агенция, в която ще се вдигне нивото на отговорност и работа. Освен това ще се вменят повече функции, които да изпълняват хората в нея – както административни, така и контролни. Много вероятно е обаче да се постигне точно обратното - размиване на отговорността и още по-големи организационни проблеми при трансплантациите. Освен с тези дейности агенцията ще бъде натоварена с почти цялата административна работа на РЗИ, други комисии и звена в системата. 

Към статията във в. СЕГА
stillwater

Докато не съсипят фонда за дечицата няма да мирясат... не знам до тия 7 мил ли опряха...

letec55

Всяка дума с корен "общество" почна да ги боде в очите...

РимскотоVIIилиВиАйАй

Виц:

Случайно ли е, че след въвеждане на задължителното здравно осигуряване, отмениха смъртното наказание?

Нашенец

Като одържавят всичко и нещата ще цъфнат и вържат. С това ще докажат че от държавно до държавно има балкан разлика.

 

Кире

Мега-агенция... Принципно има ли такова нещо, значи се раздува щата. И да е смислена идеята, не знам как ще я изпълнят без връзкарски назначения. Освен тва, министърът не е лошо да помисли как да финансира наличните национални програми, които са изцяло в контрола на МЗ. 

Apolitichen

"В медицината за лекарствата няма термини, като евтини, скъпи, генерични, стари или иновативни. Съществува терминът ефективни.

Всички разрешени за употреба лекарствени продукти са с доказана ефективност на база клинични и токсикологични изследвания.

С промените задължавам лекарите да изберат лекарството според ефективността. Ако няколко продукта имат еднакви показания и противопоказания и различни цени, за новорегистрираните болни трябва да се подбере медикаментът с най-ефикасна цена", поясни той.

"Най-ефикасна цена" по отношение на кого? С най-високо ДДС, с най-голяма комисионна или най-кратко боледуване на пациента за да може да си възвърне разходите след възстановяване на трудоспособността си? 

rorik

 A , добрутро.

Дедо Цар искаше да направи най модерната детска  болница насред София.

Всички гракнаха. Сега обръщат Земята да търсят лек за децата си.  А ,  да  , разбира се друг да им плаща.

Днес погребваме един човек на 70 г. Операцията на мозъка му  в Турция струва 50 000 евро. Казали са обаче че може да остане инвалид .. И на него му се е живяло сигурно още 10 г . Ама той рекъл , а не ,  та това живот ли ще е и се отказал . . Да загробвам живота на децата си . ?  Така рекъл Господ !

Изобщо има ли орган в държавата  да оценява ефективността от дадено лечение?                                                                                                                                                                                          

Та ако ще цялото злато  на света да имаш , си е все тая.                                       

 

 

×