Quantcast
Борисов в САЩ - за една снимка повече | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

41 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Борисов в САЩ - за една снимка повече

Премиерът Бойко Борисов избута с лакти президента Румен Радев, за да се яви вместо него на сесията на Общото събрание на ООН, и още през първия ден на едноседмичния му престой в Ню Йорк си пролича какъв му е бил зорът. Нито сесията, нито ООН са били в мислите му, а целта му е била да се снима, ръкувайки се с американския президент Доналд Тръмп, за да го бодне в галерията си на световните лидери, която си прави в Банкя. Той изпълни мисията си след конференцията за борба с наркотиците, свикана от Тръмп като главна негова инициатива в навечерието на сесията на ООН.

Благодарение на видеозапис, разпространен от пресслужбата на ООН, всички могат да видят как след заседанието Борисов се устремява към трибуната, където седи Тръмп, изчаква неколцина предварили го и със замах протяга ръка за здрависване с американския президент, който му казва две-три любезни думи. Въодушевен, че е постигнал целта си, незабавно се обръща към своя сътрудничка, за да види дали е успяла да го снима и как е излязъл на телефона й. В този момент въобще не му идва наум, че до Тръмп седи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който всъщност му е домакин в сградата на ООН, където на другата сутрин се открива годишната сесия на Общото събрание. Други се ръкуват и с него, но

 

на Борисов той не му е важен

 

Виждайки, че е сниман в гръб, се опитва да се присламчи зад придружителите на Тръмп, за да намери нов удобен случай за снимка, но е спрян от охраната му. Тази част от приключенията на Бойко в Ню Йорк е твърде неудобна и затова е изтрита от записа, пуснат в неговия "Фейсбук" профил. Може да се очаква, че докато Тръмп не си тръгне, нашият премиер ще продължи да търси сгода за снимка. За негово разочарование Белият дом публикува програмата за двустранните срещи на президента в Ню Йорк, в която нашият премиер не фигурира. Остана му само надеждата пътищата им да се пресекат в някой коридор, но е малко вероятно такава случайна среща да стане, защото от съображения за сигурност коридорите се прочистват, когато минава Тръмп.

Борисов си има стара болка, че американските президенти не го канят на официални посещения в САЩ. В края на 2012 г. той бе приет по своя молба от Барак Обама в Белия дом. Както разказа на "Сега" високопоставен дипломат в САЩ, американският президент направи този жест, за да упражни върху него натиск да посочи "Хизбула" като извършител на атентата в Бургас през лятото същата година. Оттогава настана затишие. Борисов падна от власт и се върна за още два мандата, но Белият дом сякаш го забрави.

Едва през февруари тази година заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев ни извести през ефира на БНР, че "този въпрос (за посещение в САЩ) постоянно се поставя от българската дипломация пред американската страна". Дипломат с дългогодишен стаж във Вашингтон и с продължаващи контакти отвъд океана се разсмя от съобщението, че Борисов пак иска да отиде в Белия дом:

 

"На 50% работата е уредена - той иска"

 

После потвърди, но с други думи, казаното от Георг Георгиев, че въпросът за визитата постоянно се поставя пред американците: "Той търси всякакви необичайни канали, опитва оттук-оттам, пробвал е дори през връзки на Силвестър Сталоун. Паралелно с това от българска страна се прави много настойчив опит да се обясни (на американците) колко е проамериканско едно корпулентно момче, колко голям демократ е и пр." На въпрос от "Сега" не е ли това същото момче, което разобличава медии и неправителствени организации като грантаджии на фондацията "Америка за България", отговорът бе положителен. Тъй като не е ходил в САЩ, въпросният едър мъж бил решил "да се промуши като член на парламентарна делегация" в качеството си на депутат от ДПС (макар че не се мярка много в парламента). Миналата седмица почетният председател на ДПС Ахмед Доган се срещна с американския посланик Ерик Рубин. Нямаше официална информация за какво са си говорили, но близък до американската дипломация източник каза, че същият корпулентен депутат няма никакъв шанс да получи официална покана или поне американска виза.

Това обаче е паралелен сюжет, а що се отнася до Борисов, очевидно

 

отношенията му със САЩ се вледениха

 

след посещението му във Вашингтон преди шест години. Тогава той разочарова домакина си, защото не посочи на излизане от Белия дом проиранската групировка "Хизбула" като виновник за атентата в Бургас. Максималното, до което стигнаха българските власти, бе едно "обосновано предположение" на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, изтръгнато чак в началото на февруари 2013 г. след несъмнено извиване на ръцете. Това определение бе по-лошо дори от мълчанието, защото оставяше съмнение кой е извършителят. На практика то зачерта усилията на Израел и САЩ да привлекат ЕС в общ фронт срещу "Хизбула" и Иран. За терористично бе обявено само военното крило на "Хизбула", а не цялата организация, която се разпорежда в Ливан.

Седмица по-късно на Борисов му се наложи да подаде оставка и така не довърши първия си мандат, от който му оставаха само четири месеца. Факт е, че оттогава двустранните отношения трудно могат да се определят като топли. Борисов два пъти се върна на власт, но

 

Белият дом сякаш не го забелязва

 

Надеждата му, че лошите спомени са останали в миналото, е илюзорна. Администрацията в САЩ вече е друга, но административната памет си остава. Сякаш нарочно темата "Хизбула" излезе отново на светло точно пет години след прекършването на първия мандат на Борисов. През януари 2018 г. започна делото по същество срещу извършителите на атентата в Бургас и се видя, че в обвинителния акт думата "Хизбула" отсъства. Влиятелният израелски вестник "Джерузалем пост" реагира остро, като обвини българската прокуратура, че прикрива "Хизбула". Изданието прогнозира, че "делото ще продължи да хвърля светлина, въпреки че прокуратурата изглежда готова да го погребе". А главният прокурор Сотир Цацаров отвърна, че обвинение се повдига срещу хора, а не срещу организации. Отварянето на тази незараснала рана в никакъв случай не постла килим за посещение на Борисов в САЩ, особено като се има предвид твърдата позиция, която Доналд Тръмп зае срещу Иран. Тази година той извади Вашингтон от ядрената сделка с Техеран, а три месеца по-късно му наложи отново американски санкции.
Борисов, който е интуитивен, а не професионален дипломат, не успя да проследи добре развитието на американската външна политика. В отговор на натиска на Тръмп за повече разходи за отбрана в НАТО той отправи

 

остри думи срещу американците, че са стиснати

 

На Мюнхенската конференция по сигурността през февруари българският премиер заяви пред журналисти: "Поставих въпроса за цените на въоръжението пред американските колеги. Може ли такива цени да обявяват за самолети, за танкове? Ще преговаряме... Да дадат преференциални цени. Ние как им даваме да тренират в Граф Игнатиево и Ново село?". Изявлението му не звучеше като оферта за преговори и сега никой не го очаква в САЩ да доразвие мисълта си.

Нарасналото самочувствие на Борисов след председателството на Съвета на ЕС, че е международен фактор, несъмнено го подвежда. Когато се ласкае във фотогалерията си от мисълта: "Три папи са ме галили по главата", не бива да забравя, че един президент му отвъртя шамар, и затова не е разумно да се навира безпричинно на следващия.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Доси

Малиии... брутално. 

NATURAL

...истерия, която се вдигна в България от хейтърите и платените тролове на БСП...

ББ ❗️

Павел_Маринов

Радев е популист и нула в международен план. Да не говорим, че не защитава национални, а подобно на русофилата лични и финансови интереси. Да се изпраща там такъв клоун е вредно за държавата. Дугарете от русофилата, както и автора на този пасквил може да си плачат, но истината е една - Грипена нито в България нито в ЕС го борят за нещо. За това не е и там. Айде дерзайте.

Billy-Joe Winchester

Борисов, който е интуитивен, а не професионален дипломат, не успя да проследи добре развитието на американската външна политика.

Не се очаква от министър-председател да знае как се развиват външните политики на всички държави по света. За това си има МВнР, където има експерти, на които това им е работата.

 

Друг е въпроса, че във въпросното министерство "експертите" Му не вършат друго, освен да пърхат с крилца. По другите министерства положението е подобно.

mi6osp.

При Тръмп- както при Путин.

buratinob

А, не при Тръмп нощува поне веднъж.

При Путин веднага си би камшика.?

Казуса
снимка на Казуса

Остава открит въпросът кой натиска Бойко да не обявявя "Хизбула" за терористична организиция. Може би някои сили в ЕС, концентрирани основно в Берлин? Защото определено ЕС не ще да се вкарва в колацията на САЩ и Израел срещу Иран и Ливан.

mi6osp.

buratinob

А, не при Тръмп нощува поне веднъж.

 

Е, не знаех ,че е нощувал в Белия дом.?

 

Москва-София- 2.5 часа.

Ню-Йорк - София - доста повече.

Обяснението: премиерът се страхува да  го возят неотпочинали пилоти.

rover
снимка на rover

ве, кажете го в прав текст - Баце е пуашуиф. ?

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...ми не е - щеше ли иначе да се изправи сам с РПГ-то срещу Чакъра?

А?

order

А ГЕНЕРАЛ И ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ПОНЕ ИМА СЕМЕЙНА СНИМКА В АНФАС И ЦЯЛ РЪСТ СЪС СЕМЕСТВО ТРЪМП.....

Еееее кога ли ще го стигне Президента!!!!!

аменеменема

Терзиев рита герберастията жестоко, методично и елегантно :)

Утринен зов

Чак ми дожаля за човека, толкова брутално. 

Он был добрий, этот простофиля..

редник

Отново добра статия!...

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Нямаше официална информация за какво са си говорили, но близък до американската дипломация източник каза, че същият корпулентен депутат няма никакъв шанс да получи официална покана или поне американска виза.

Това обаче е паралелен сюжет, а що се отнася до Борисов, очевидно отношенията му със САЩ се вледениха след посещението му във Вашингтон преди шест години

Паралелен колко да е паралелен ? Все още не сме чули какво решение са взели американците за корпулентния и за другия корпулентен с очилата по закона Магнитски.

ГАМЕН

Три папи, голема изповед ще да е била.

bern

***

ГАМЕН

От новото време в майка България не може да случи на читав Мин.пред. Все пак на Бойко му признавам че му липсва партийната школовка на кадър от старата партия, остана си пожарникар.

Domi

Не пожарникар не, остана си оХранител..

zelenook

Светльо,както винаги си супер.?

Drum-Bass

Лек боц!?

Терзиев?

annetaz

Ми излагация.  И после още по-голяма, обясненията, че те  редовно  си говорели с Тръмп  по..телефона?! Вероятно се обажда на секретарката му редовно да я  моли за посещение??? Няма да е чудно, ако американският президент  въобще не е чувал за Борисов. Има си там по-низши служители, които да отговарят  за по-низшите. Ако  създадат проблем, тогава му се докладва.

Μολών λαβέ

Ах майкаааа...чета и направо ме хваща жал за бацко...завалията...?

 

Г-н Терзиев, ? за статията!

генек

Точно и силно.

Но чак сега ли усещате, че имаме премиер елементарен, полуграмотен, неимоверно амбициозен и едновременно с това безкрайно ограничен човечец? Безскрупулен и нагъл?

----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

 

Yantar

Е, след 10 години власт и 3 пъти министерстване след избори - тези които едва сега се усещат, са по-зне от самия Бокаса. #80%+

РимскотоVIIилиВиАйАй

Поздравления за автора!

Sine_metu

Абе защо мълчи Цветанов? Кога ще ни сведе, че Борисов изобщо не е искал да ходи в Ню Йорк, ама Радев пак го е насадил на пачи яйца

Mrx

вчера чух по Евроком, че Бориската казал, че е от "Народна република България". Бая се е омотал нашичкия. Какъв зор да измести Румен Радев и никой да не го бръсне за слива.

Forza NATO

Няма нужда от прекаляване, действителността е достатъчна.

 

Казал е "народът на Република България".

kempes

Работата на всеки министър-председател е да ... оправя нещата вътре в страната си, а не да миткосва по света.

Държавата му е на разпад, а той си развява четирите букви по света, защото го е страх от недоволството на българския народ, а се ласкае от потупвания по рамото, главата и по-долу от кръста от страна на чуждоземци..

Страници