Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стоичков вече е акционер в "ЦСКА-София", но няма да има 20%

Делът му ще падне, след като увеличаването на уставния капитал бъде вписано в Търговския регистър

28 Юни 2023
БГНЕС
Предполага се, че промените в ръководството и капитала на "ЦСКА-София" са станали по време на последното посещение на Христо Стоичков в България, при което той присъства на откриване на монумент в негова чест в Харманли на 20 юни.

Христо Стоичков не само е приел предложението да купи 20% от акциите на "ЦСКА-София", но и за тях вече са платени 5 047 000 лева. До този извод може да се стигне от протокола за проведеното общо събрание на акционерите във футболния клуб, който е подаден за вписване в Търговския регистър (ТР).

В него Стоичков е отбелязан като собственик на 50 470 броя обикновени, налични, поименни акции, с номинална стойност 100 лв, с право на глас. Останалите 201 884 акции са притежание на "Спорт инвестмънт" - дружеството, което официално е вписано в момента в ТР като собственик на 100% от акциите на клуба. В това АД по 50% притежават "Литекс" АД (със собственик Данаил Ганчев, син на Гриша Ганчев) и "Фонд Спорт" (там собственик е Данаил Илиев, един от директорите в букмейкърската компания "Уинбет").

Това означава, че Стоичков е станал първоначално притежател на 20% от дяловете в "ЦСКА-София", а останалите 80% се държат от "Спорт инвестмънт". Разбира се, това ще бъде официализирано, когато бъде регистрирано в Търговския регистър.

Тогава ще бъдат вписани решенията на Общото събрание на акционерите на клуба. То е проведено на 16 юни и е председателствано от Христо Стоичков, макар първоначално да е било насрочено, видно от ТР, за 5 юни.

Най-важното решение от това акционерно събрание е приетото предложение за вдигане на капитала на дружеството от 25 235 400 лв. на 40 235 400 лева. Това е направено с пет вноски по 3 млн. лв. (или общо 15 млн.) от страна на "Спорт инвестмънт", за което има банково удостоверение.

Всъщност притежаването на 1/5 от акциите в "ЦСКА-София" от страна на Стоичков е само временно. Резултатът от това увеличение на капитала е (след като то бъде одобрено от Търговския регистър), че всъщност делът на Стоичков ще падне от 20% на 12,5%, а останалите 87,5% ще са на "Спорт инвестмънт".

Сред решенията на събранието е и промяна в устава на "ЦСКА-София", макар от документите да не личи каква е точно тя.

Още по темата