facebook
twitter

Спорт

Проследяването на месечния цикъл помага на жените в спорта

Мобилни приложения помагат както на състезателките, така и на треньорите да оптимизират тренировъчния процес
автор
Би Би Си
202
 ЕПА/БГНЕС
Проследяването на месечния цикъл на състезателките допринесе за световната титла на САЩ в женския футбол.

През юли 2019 г. женският национален отбор на САЩ стана световен шампион по футбол. Отчасти този успех беше отдаден на работата на треньорския екип по проследяване на менструалния цикъл на всяка от състезателките и разработване на индивидуални програми за подготовка и хранене. Подход, който мнозина смятат, че всъщност е доста закъснял.

През последните години много топ спортистки говорят за влиянието на месечния цикъл върху техните тренировки и представяне на състезания. Британската тенисистка Хедър Уотсън отдаде своята загуба в I кръг на Australian Open през 2015 г. на симптомите на мензиса, включително замаяност и гадене. Британската атлетка Ейлиш Макколган пък смята, че цикълът й е допринесъл за контузия в бедрото през миналата година.

Научно изследване от 2016 г. установи, че повече от половината елитни спортистки имат оплаквания, че хормоналните колебания по време на менструацията нарушават подготовката и представянето им. Но въпреки това много жени - независимо дали професионални спортисти или аматьори,

 

се притесняват да говорят за цикъла със своите треньори

 

Сега вече има мобилни приложения за тази цел. Едно от тях е продукт на компанията "Фит Бит", която миналата година разработи апликация за "проследяване на женското здраве", позволяваща на потребителите да следят своите ежемесечни периоди на неразположение и да записват симптомите.

"Разполагайки с цялата информация за своето здраве и кондиция, събрана на едно място, и разглеждайки тенденцията на своята менструация в течение на времето, всяка жена може много по-лесно да разбере взаимовръзките между активността, съня и симптомите на цикъла - казва технологичният директор на "Фит Бит" Дженифър Мелър. - Когато става въпрос за тренировка, всяко човешко тяло е различно. Особено при жените, където силата може да варира рязко по време на мензис, а може и да има усещане за енергичност през целия месец. Потребителите на нашето приложение имат възможност да получават ясни сигнали кога е добре да се натоварват и кога да забавят темпото."

Апликацията, наречена Clue, също така позволява на потребителите да следят как нивото на енергия се променя по време на тренировки в периода на цикъла.

"Методичното въвеждане на тази информация дава много ясна представа как натоварването може да се отрази на женския организъм в различните моменти от месечното неразположение - казва шефът на Clue Айда Тин. - Например така може да бъде установено кои са дните с по-високо ниво на енергия и в тях да се наблегне на силови тренировки, а в дните с по-голяма отпадналост да се правят само разгревки и леки натоварвания."

Друго подобно мобилно приложение предлага още по-високо ниво на информация,

 

използвайки данни от елитни спортистки

 

и предоставяйки ги на всички потребители. Апликацията FitrWoman е собственост на спортно-технологичната компания "Ореко" и е създадена от елитната бегачка и научен изследовател д-р Джорджи Бройвелс и продуктовия мениджър Грейни Конфри.

Това приложение позволява да бъдат въвеждани датите на месечния цикъл, да се докладват симптомите, да се следи тренировъчният процес и да се получават препоръки за хранителен и физиологичен режим по време на всяка фаза от менструацията. Приложението се използва от много топ спортистки, а самата д-р Бройвелс лично е изследвала редица елитни състезателки, сред които такива от националните отбори на САЩ по футбол и по плуване.

Потребителите въвеждат детайли за последния си цикъл и неговата продължителност, а апликацията предоставя персонализирана програма за тренировки и хранене, като същевременно обяснява настъпващите промени в тялото през този период.

"Менструалният цикъл дълго време се разглеждаше като бариера за тренировки и състезания - посочва д-р Ричард Бърдън, физиолог от Английския спортен институт (EIS), който в момента провежда кампания, насочена към насърчаване за информираност за здравето при жените спортисти. - Но ако го погледнем от обратната страна, можем да открием страхотен потенциал в изследването на хормоналния дисбаланс, който просто да даде конкретни съвети за натоварване на жените, вместо да ги спре напълно от тренировки."

Месечното неразположение може да се отрази на

 

огромен спектър от физиологични и психологически функции

 

- от начина, по който жените се движат, до начина, по който мислят и се чувстват. Така че информацията кога тези процеси ще настъпят, може да бъде от огромна полза за треньорите да оптимизират натоварването на своите възпитанички.

Джейми Мейн - старши треньор на плувен отбор от Дарбишър, започва да използва мобилното приложение на "Ореко" преди пет месеца. Благодарение на споделената информация от своите състезателки (с тяхно изрично позволение) той има възможност да наблюдава състоянието им в реално време и да планира подготовката за седмици и месеци напред.

"На първо място, това нормализира разговорите между мен и състезателките. Фалшивото табу по темата беше разрушено - разказва Мейн. - Сега можем спокойно да адаптираме интензивността на тренировките, когато тя не съответства на техния цикъл. Също така има моменти от месечния период, в които рискът от контузии е по-висок, и тогава наблягаме на допълнителна загрявка и възстановяване."

Британската плувкиня Миа Слевин (четирикратен шампион на Обединеното кралство и медалист от юношески европейски първенства) казва, че апликацията "ми казва каква храна е важно да ям в определени дни, което без проследяването на цикъла ми щеше да е невъзможно". Например, ако в даден момент нивото на кръвната захар е по-нестабилно, FitrWoman съветва в менюто да бъдат включени повече протеини и въглехидрати.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Аспетар" - спортната болница, която внася човешки части

24.08.2019

Би Би Си

1352 2
Кубрат Пулев бе повишен в звание лейтенант

17.12.2019

2664 14
"Лудогорец" срещу "Интер" в Лига Европа

16.12.2019

1230 5

Коментари

Върлаам
снимка на Върлаам

Друго си е да тичкаш с тапа нам където си...

кви глупости плясват от липса на журналисти...не на служители.

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)