facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от “България” 1

Забравената оперета

9186

През 1908 г. българските студенти във Виена отишли на премиера на опера на Щраус и я освиркали. Оперета се казвала “Шоколаденият войник”, била по пиесата “Оръжията и човека" (Arms and the Man) на Дж.Б. Шоу и персонажите в нея били българи.

Скоро след това започнали Балканските войни. Студентите мигом довтасали да се бият за България. Скорострелно ги произвели офицери. Някои оцелели, други загинали, но никой не бил шоколаден войник.

Ярослав Вешин бил чешки живописец. Живял  в България, помогнал да се създаде българско изобразително изкуство. Но той не можел да нарисува всички битки, в които българите показали патриотизъм; не като на сегашните наши парламентарни самозвани “патриоти”, които, предполагам, в мокрите си сънища въоръжават България със суперскъпите американски ПВО Patriot missiles, с каквито сега се въоръжава Швeция.

Не мога да си представя какво е да воюваш. Бях на седем войни по света, но като военен кореспондент, не като войник, никога не съм воювал.

Ето цялата история:

Джордж Бърнард Шоу не е англичанин, а ирландец от Дъблин и не се казвал Шоу, а Шо. Той пишел есета, пиеси. По либрето на друга от неговите 36 пиеси - “Пигмалион”, направили неостаряващия мюзикъл My Fair Lady. Наумили си да повторят този успех чрез пиесата Arms and the Man. Там персонажите са двама българи. The Chocolate Soldier, който не стреля понеже вместо патрони е натъпкал паласките си с шоколадени бонбони. На немски го превели по два начина: Der tapfere Soldat и Der Praliné-Soldat. Вторият оперетен персонаж е майор Петков, който казва на българските войници да не се къпят, защото ще настинат. Дж.Б.Шо бил много чистоплътен, казвал да държим тялото си чисто като измит прозорец, защото тялото е прозорецът, през който възприемаме света.

Както се пее: “Велик е нашият войник”. Вярно, понякога не стрелял, щото е “измокрен, гладен, уморен”, и с празни паласки атакувал “със страшния си вик "На нож!”

Шо бил от привилегированите, които не се сражават, устройвали го в Civil Service, където проявявал аристократично пренебрежение към задълженията си. Даже общозадължителните неделни проповеди пренебегвал. Казвал, че е “християнин, сиреч комунист”. Но началниците да не се притесняват, понеже бил и атеист. Обяснявал, че “демокрацията е идеалният инструмент глупавото мнозинство да избира грабителското малцинство” да го управлява. С две думи  хлевоуст, L’enfant terrible. Фердинанд -  същият максимализъм, но вместо находчивост кобургготско позьорство. Линията Мидия-Енос (по Лондонския договор, 1913 г.) не го задоволила.

Каквото са сега джазът, поп музиката, такова били оперетите и мюзикълите навремето. Емил Илиев-Доктора е душата на успешния джаз фест в Банско. Чух да го питат в радиоинтервю :

- Вярно ли, че и АББА си извикал и ще дойдат?

- Да.

- Ама истинските ли?  

Аз лично не знам дали в Банско ще са истинските АББА, но знам, че виенчаните пробутали на американците неистинския Щраус. Казали си: В Ню Йорк няма да разберат. Но там има много разбирачи, много таланти, много всичко. Порги пее I’ve got plenty of nothing, Франк Синатра и Лайза Минели пееха New York, New York, if You can make it there YouI'll make it anywherе. Много е трудно да пробиеш. Такива хитринки там не минават, защото Ню Йорк е неспящо чудовище.

Виенската хитринка не е извинима, но е обяснима. Било преди La Grande Guerre quatorze dix huit (Първата световна война) във фриволната Виена, за която Стефан Цвайг тъй приятно разказал в “Светът от вчера” (Stefan Zweig, Die Welt von Gestern). Още не била рухнала дуалистичната Австро-Унгарска империя, многонационалното културно европейско средище. По афишите на Бродуей пишело Щраус, но публиката мигом разбрала, че по либрето от Arms and the Man на The  Chocolate Soldier не чува музика от Йохан Щраус, а от Оскар Щраус, съчинител на песнички за виенските кабарета. Фиаско - с една дума.

Но лъженовините не са изобретение на днешната демокрация. Пресата писала за шеметен успех на оперетата в Лондон и в Ню Йорк.

Българските селяни и студенти се сражавали за България. Те превзели Одринската крепост, която Европа и светът мислели за непревземаема. Атакували на нож твърдини като Булаир.

Главозамаян от своята грандомания, Фердинад проиграл тези победи все едно е във веселото виенско кабаре на Оскар Щраус.

Българските монархисти, “патриоти”, “демократи” и гербери са с нисък IQ.  “Левицата” са тепегьози. Лицемерно се възмутиха навремето, когато Доган спомена партийните “обръчи”, а се снишиха непричом миналата седмица, когато видяха “левичар” в ролс-ройс. Факт, гаспада офицеры и вся остальная непьющая сволочь.

DI copyright

 

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"И другаде има проблеми" не е оправдание да не решаваме нашите

17.10.2019

АДЕЛИНА МАРИНИ

1303 17
Хайверената корупция на горките висши магистрати *
Каталунската независимост пак излезе на дневен ред в Испания

17.10.2019

Политико

349

Коментари

Страници

Branimir Aleksandrov
снимка на Branimir Aleksandrov

Поклон от New Orleans!!!

Да ни радваш още много години!

Павел_Маринов

Уважаеми Джимю, как го съчини това за Пейтриът. Да не ти го казах дзвездите или е плод на парите от огнаната вода.

Амазон
снимка на Амазон

Добро! Благодаря!

проф. Боян Дуранкев

Всеки път очаквам с нетърпение и смирение поредното удоволствие - духовна храна от един от прекрасните български интелектуалци! Поклон, с благодарност!

widenow

?!!!

Неверния Тома
Когато Шоу научил за българските протести той казал "Ами те не разбират британския хумор" Аз го разбирам, но не го обичам.
jorro2

Когато Шоу научил за българските протести той казал "Ами те не разбират британския хумор" Аз го разбирам, но не го обичам.

 

Шоу не е стоял зад творбата на Оскар Щраус:

 

В 1909 году Шоу по просьбе венских либреттистов разрешил создать по мотивам пьесы оперетту, поставив условия: оригинальные диалоги и имена персонажей не будут использованы в оперетте, а в рекламе либретто должно быть объявлено пародией на комедию Шоу. При этом Шоу отказался от причитающегося ему как автору гонорара. К большому возмущению Шоу, эти условия не было выполнены (произошла лишь замена имён персонажей), и в 1908 году появилась оперетта Оскара Штрауса «Шоколадный солдатик», во многом копирующая пьесу. Шоу больше никогда не разрешал адаптацию своих комедий в музыкальные спектакли; в частности, он не разрешил Францу Легару написать оперетту по пьесе «Пигмалион»

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Аз пък харесвам Царицата на чардаша и Хубавата Елена. Остава Стефан Македонски-не от Скопие, да ме запознае с майор Петров. На моя викахме майор Бидони, не заради филиптотювските му мустаци, а щото шкембето му го изпреварваше с пет минути на завоя.

Но не съм ДИ да се гъбаркам с оперетата или публиката безнаказано. Щурав, мълчи. Да няма грозни сцени.

JollyRoger's

Майсторе, благодарско!

В наши дни шоколаденият войник се подвизава в Киев, а и ролс-ройсите на територията са менте, защото са с бенки...

В Банско ще пеят не АББА, а А,БЕЕЕ... в състав Цеко, Варели, юродивата комисарка по околната среда и, рабира се, Лила ханъм за разкош... Гепили са от Лайза канчето на кръста и припяват неспирно 'Money makes the world go 'round'...

КотВасилий

Хаотично.

Manrico
снимка на Manrico

. По либрето на друга от неговите 36 пиеси - “Пигмалион”, направили неостаряващия мюзикъл My Fair Lady. Наумили си да повторят този успех чрез пиесатаArms and the Man

Ся, че My Fair Lady е от 1956г., а пък оперетата Der tapfere Soldat/The Chocolate Soldier от 1908, с премиера на Бродуей през 1909 и в Лондон 1910, които според автора били фиаско, а пък според други данни - голям успех - с над 500 представления в Лондон и многократни възстановки на Бродуей, са незначителни подробности.

stef959 2

“демокрацията е идеалният инструмент глупавото мнозинство да избира грабителското малцинство” - колко вярно казано

Simplicissima
снимка на Simplicissima

«О война, война! Мечтата на патриоти и герои! Тя е измама, тя е същата празна превземка, каквато е и любовта.»

Ключовата реплика от комедията на Бърнард Шо.

И това не по повод на някоя от английските войни, ами -- нашата Сръбско-Българска от 1885.

 

Мислех го Б. Шо за елементарен клоун. Но! Елементарни клоуни няма. Всичките са беля.

 

Вчера гледах едно интервю на Юрий Ангелов, аркашката. Припомни разказа на дядо си за това, което е чул от своя дядо за войната от 1885. Западняците казвали, че е невъзможен този марш денонощен от турската граница до сръбската. А как го били направили дядовците ни: Вървели по трима. Двамата отстрани вървят будни и подпират този в средата, който спи и върви. После се сменят. Когато стигат границата, влизат веднага в бой . Как? Будуването и напрежението създали еуфорията. Не без вярата, че защитават бащин край, дечиня, майки и сестри.

 

Джимо добре го е забол с карфица тоз клоун.

 

Да разкажа и аз спомен. Във военно-историческия музей на острова на Сава в Белград се уверих, че добре са ми разказали моите близки: да, в този музей има всякая всячина, хронологически всичкото, обаче войната от 1885 я няма никаква. А моите хора ми бяха разказали още и това: развела ги из музея сръбска историчарка. Готина пияница. И я питат що я няма нашата обща войничка. "А, -- вика Душанка (голяма душа, Бог да я прости), -- била е там неква свинерия, ама то ли ние вас, то ли вие нас... " " Ние вас, ние вас" -- рекли наште. След което полели историите за тази нешоколадена война.

 

 

 

 

Предводител на ...

Обожавам войнолюбиви текстове от хора, които не са воювали никога.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

За щастие почти няма хора, които да възхваляват войната, ако не им плащат за това.

Мендел е учен и като такъв е встрани от човечността, надценявайки творенията на ума си и разпростирайки ги над всичкия свят,

Ницше и ЗИП са хора на изкуството и като такива пък надценяват ролята на красотата.

 

Тук иде реч за друго -- едни хора, случайно явяващи се дядовци на днешните българи, са извършили чудесии. Дори няма нужда да обясняваме защо са ги свършили, но да се дивим е естествено. Да се глумим могло би само ако е в мярата на емпатия и венерация. А да го прави англичанин, пък бил той и ирландец, и то без грам хумор, ами само за пошла илюстрация на една подразбираща се супербанална теза, е наистина жалка история. Която предупреждава: при боравене с исторически реалии трябва да се пипа щадящо -- само с дълбоко разбиране.

 

Нашите дядовци не са били warmongers, малко по-друга е била работата.

Ама от клоуни -- толкоз.

Павел_Маринов

Е го пордения дето много е случкал на партийните кръжоци, ама 1989 не са му дали куфарче, та сега се задоволява да громи капиталистите по електронен път.

gypsy

Демокрацията е демо версия на буржоазната аристокрация. Хубаво есе на г-н Димитри Иванов. Направила съм пропуск, че не съм разлиствала книга или гледала оперета по Д.Б.Шо с типичната нотка на английския хумор.Сигурна съм вече, че е интересно четиво. Чела съм пиеса от Михаил Булгаков- " Животът на Господин Дьо Молиер ", която може да се определи като сатирична,с нотки на автобиографична комедия.Хареса ми много.Вдъхновение. А в  " Шоколадения войник " по Шо, вероятно осмиват войната и участниците в нея като разтопен, августовски шоколад, с неподправения и изтънчен,остър буржоазен хумор. Отминал е цял век. Аристократите погиват бавно, разтопени като лед в чаша боза .На повърхността остава утайката от запеченото брашно. God save the Queen and the monarchy.

Jules

буржоазната аристокрация

Нещо като дървено желязо.

gypsy

Или нещо като " Съединението прави силата ".

пил_и_пял
снимка на пил_и_пял

Някои оцелели, други загинали, но никой не бил шоколаден войник.

И в пиесата шоколаденият войник е швейцарец. И положителен герой. Впр., нищо обидно за България и българите няма в пиесата. Напротив. 

Павел_Маринов

Той Джимю не я е чел, ама се изхвърля както винаги и коментира. Просто не е допрочел какво пише във викито до края. То така става, с вагоните книги и съюченика Мишел Константен.

Maximus II

Старите аристократични фамилии са носители на наследствени дефекти, повече от останалите, защото са сключвали ендогамни бракове, на практика безполово размножаване; психопатията се предава по наследство, но не всички деца я наследяват, Фердинанд е психопат, Борис - нормален, Симеон - психопат.

 

Психопатите не разбират смисъла на живота, не разбират другите, за тях са само декор, фатално е за държава, управлявана от психопат, следват национални катастрофи, всички нарцисисти са с психопатия... 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

ТЖ е незаконен син на Фердинанд,

а ББ -- на ТЖ.

(каквото става във Врана и Банкя, си остава там, но го плаща цял народ)

?
Gautama
снимка на Gautama

На това май му викаха "социопат".

Психопат е друго.

Павел_Маринов

Това в клуба на БСП ли го развихте като теория? Иначе в твоя случай къде системата даде сбой.

Павел_Маринов

Това в клуба на БСП ли го развихте като теория? Иначе в твоя случай къде системата даде сбой.

len

Джимо! /вдигнато палче, от старите!/ Simplicissima! /вдигнато палче за дядовците!/

PlaNed
снимка на PlaNed

Жив и здрав да си Човеко! Ще те четем тези, които се мотаем още тук повече по навик.

За мен е тъжен факт, че дори и омразничетата ги няма вече под твоите писаници.

Все по-празни са "собите" и дано за това да е виновно лятото

пил_и_пял
снимка на пил_и_пял

Все по-празни са "собите" и дано за това да е виновно лятото

Виновна е липсата на функцията, показана по-долу: 

 

Профил на потребителя

Прякор                       хххххх

Вид                              потребител

Теми 45-                     Покажи

Мнения 4567 -          Покажи

vvatkov

   Добро е! ?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×