facebook
twitter

Наблюдател

При Борисов политиката е сведена до: Колко? На кого? и За какво?

Бенчо Бенчев e бушон, който ще изгори, за да се запази в изправност инсталацията, казва политологът Страхил Делийски
6187
Снимка: Архив
Страхил Делийски е завършил политология в СУ "Св. Климент Охридски". В момента е асистент в катедра "Политология" и преподава политически комуникации и политическа антропология. Роден е в с. Дерманци, област Ловеч. Автор е на над 60 публикации в различни издания.

- Г-н Делийски, според вас как ще се развие казусът с общинския съветник в Бургас Бенчо Бенчев, на когото вече са повдигнати две обвинения?
- Изглежда, че г-н Бенчев ще бъде жертван с цел да се демонстрира работеща система, наличие на политическа воля. Но проблемът едва ли може да бъде решен толкова лесно. Всъщност това, което се случва с г-н Бенчев, не е негов проблем. Това е проблем на една специфична система, в която бизнес, политика и сенчести структури, които са едновременно параполитически и параикономически, съществуват не просто в симбиоза, а са трите ключови заинтересовани страни в българския обществен процес. Вероятно Бенчев ще бъде използван като бушон, който трябва да изгори, за да се запази в изправност главната инсталация. 

- Има ли шанс на светло да излязат събития и процеси, които партиите не биха искали да излизат наяве?
- Не съм сигурен, защото в рамките на българската симбиоза съществува т.нар. омерта, характерна за мафиотските структури. Нарушаването й крие сериозни рискове. Когато имаме толкова сраснал се олигархично-мафиотски модел с политическата власт, всеки участник в него вероятно си представя, че може да бъде реабилитиран в близко бъдеще. Ако знае, че, нарушавайки омертата, ще допринесе за разбиването на модела, може и да рискува. В случая обаче не вярвам в това, защото в историята с Бенчев става въпрос не само за технологичен модел за правене на политика и бизнес, а за политическа култура, за дълбоко вкоренени поведенчески представи, част от които е и тази омерта. 

- По повод скандала "Кумгейт" в Хасково казахте, че той е не изключение, а норма за политиката на местно ниво. Какво ново добавят събитията в Бургас?
- Новото е, че става дума не за представител на управляващата партия, а на опозицията. Това не е нито изненада, нито драма, като се има предвид какво е състоянието на политическата и партийната система по места. На местно равнище партии почти не съществуват. Политическите и икономическите процеси се доминират от силни хора на локално ниво. Политически те изглеждат индеферентни, ако говорим за идеология, принципи, ценности. Партиите са абдикирали от местната политика и са я дали в ръцете на местни олигархии. Не е някакво изключение един бизнесмен в този мандат да е представител в общинския съвет от една партия, а в следващия - от друга, дори на политическия противник. Това говори, че бизнесът, понякога сенчестият, е стеснил до минимум пространството на партиите на местно равнище.  

- Защо БСП и ГЕРБ се държат така, сякаш за първи път чуват за Бенчев, макар фактите да показват обратното?
- Отношенията, за които говорим, са добре известни на хората в съответните райони. Всеки жител на всяка произволно посочена община може да ви посочи тримата ключови агенти на политико-икономическия процес. Те не са тайна за никого. Партийните лидери доста погрешно смятат, че ако нещо не е било показано по телевизията, то не съществува и хората не знаят за него. Надявам се, че случаи като Бенчев и "Кумгейт" ще дадат тласък на процес по преосмисляне на ролята на партиите в местната политика. Ако не се случи, не виждам смисъл от разкриването на такива скандали. 

- Вярвате ли, че някой в БСП или в ГЕРБ ще се опита да промени нещо след разкритията за Бенчев и Митьо Очите? ГЕРБ не направи нищо в Хасково. Дори напротив, отхвърли оставката на Делян Добрев.
- Политическият елит по природа е консервативно животно. Неговата мотивация за промяна е доколкото това ще му помогне да запази властовите си позиции - да се променим, за да си останем същите. Ако политиците усетят, че е необходимо да дадат знак за промяна на отношението към тези практики, това ще е именно по линията на консервативното мислене. Ако пък не дадат, има риск тяхната легитимност допълнително да бъде подкопана. С други думи, ако преценят, че е по-добре за властовото оцеляване да направят някакви стъпки, ще ги направят. Това вече е въпрос и на политически нюх, и на политически интелект.

- Защо Борисов се опитва да омаловажи случилото се в Бургас?
- Не е изключено в поведението на премиера да има и пиарски план, но съм по-склонен да вярвам, че наистина не намира нещо притеснително в този тип отношения. Политиците вече открито признават, че у нас политиката се прави точно така - чрез размяна на услуги между власт и бизнес. Това не е единственият случай, в който Борисов сякаш не показва разбиране за системността и дълбочината на подобни аномалии от гледна точка на обществото. Той ни казва: Политиката не е нищо друго освен разпределяне на някакъв ресурс. Същото непрекъснато ни казват и ГЕРБ. Този ресурс е ограничен, агентите, които имат достъп и възможност да го разпределят, също са ограничени. Това са хората, които правят политика и бизнес, това можем да очакваме от тях. Премиерът разбира технологичния процес за правене на политика като отговор на няколко въпроса: Колко, на кого, за какво? По отношение на защитата на публичния интерес, на някакви политически ценности и идеи - всички трябва смирено да замълчим, защото през цялото време става дума за технологично разпределение на публичен ресурс. Писаните и неписаните правила на играта се определят от силните. Останалите трябва да приемем, че нещата просто се случват. 

- На кого сте склонен да вярвате - на партиите, че няма черни каси, или на Бенчев, че има?
- Черни каси има. Така е не само в българските партии, доста скандали имаше и в Европа, и в САЩ. Проблемът при нас е, че сивите взаимодействия не са съпътстваща част от политическия процес, а са същината на този процес. Тук опираме до волята да се промени моделът за финансиране на партиите. Докато елитът се чувства зависим не толкова от избирателите, колкото от различни икономически кръгове, не можем да очакваме промяна. А в момента това е факт, на последните няколко избори истински, същински, политически предизборни кампании, в които има сериозен диалог с избирателите, почти не се правиха. Защо? Защото на партиите им е по-лесно да намерят други начини да закарат хората до урните. Те са свързани с бизнес клиентела, с уреждане на хора на работа в администрацията и т.н. За съжаление не връзката политици - граждани придава легитимност на политиката у нас, а връзката между политиците и сивия бизнес. Това е голямата драма на тази система. 

- Защо скандалите в управляващата коалиция приключват не с оставки или с напускане, а с ръкостискания, снимки пред камерите и уверения, че конфликтите са маловажни?

- Е, имаше закани за екстремни действия като например скачане от Бургаския мост. Извън шегата, всичко се случва уж в името на стабилността, тя позволява всякакви действия и пируети. Аргументите на апологетите на стабилокрацията звучат така: ако не сме ние, кой ще е? Избори ли искате? Да не би да има по-добри от нас? Със самото си зачеване на тази управленска коалиция беше очевидно, че тя е подчинена на оцеляването на правителството. То трябва да просъществува възможно най-дълго време, без оглед на средствата. Лично аз не вярвам, че кабинетът ще приключи мандата си. И то не заради усилията на опозицията или на гражданското общество, а по силата на решенията на премиера Борисов и на представата му за това как ще се развие политическият процес в средносрочен план. Това правителство ще съществува, докато Борисов иска. Цената може да е най-различно преформатиране на мнозинството, включително и с включването на "Воля". Това е един от сценариите, на който можем да станем свидетели през новия сезон. Ако продължи разривът в малката коалиция или между "Обединени патриоти" и ГЕРБ, Борисов има вариант да продължи живота на кабинета с Марешки. 

- "Воля" на мястото на Валери Симеонов ли?
- Има различни варианти. Може дори да замени цялото патриотично обединение. Борисов си дава сметка, че всеки един ден във властта губи имиджово и електорално. Това е сигурно, макар да не е толкова сигурно, че ще се прояви на избори. Но не е невъзможно. В името на това да минимизира пораженията можем да очакваме предсрочни избори, особено в контекста на предстоящите вотове догодина. Европейските ще бъдат лакмусът, а около тях може да очакваме поредния разрив между ОП и ГЕРБ по темата Европа. Патриотите със сигурност ще търсят своя физиономия, като ще гледат и към наближаващите местни избори. Няма да се учудя, ако "в името на европейската перспектива" Борисов поиска от гражданите да кажат своето отношение относно бъдещата коалиция. Преведено на обикновен език, посланието на лидера на ГЕРБ може да изглежда така: тези не са много-много за показване пред ЕС, а аз съм демократ, нека народът си каже думата. Това е сценарий за предизвикване на предсрочни избори, който е много вероятно да бъде приложен.    

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо ГЕРБ изведнъж се загрижи да не фалират болници
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

21.02.2019

Аделина Марини

65 1
Офроуд на две колела из недостъпна София

Коментари

Begemot
снимка на Begemot

Ще ми се да има повече мръвка в тази постна чорбица...При Борисов е така, както го описват, но интересно не е злободневното, Марешки ли ще смени патреотите или някой друг магарешки;  Интересното  и по предизвикателно за анализ е защо типаж като Борисов и малките му производни ни управляват? Защо няма алтернатива? ( Нинова е Боеко в пола...) Защо обществото не излъчва читави елити, няма никаква енергия, даже за елементарно възпроизводство, няма и не иска да обсъжда никакво виждане за себе си и бъдещето си? Защото , например, може да се "спасяваме" индивидуално и да станем лекари в Калифорния или авто-тенекеджиии (или банкери) в Лондон? Ние имаме изключително развито чувство за самосъхранение и адаптация като индивиди и суицидно поведение като нация - защо? Какво ни направи такива и какво породи Бойко и бойковчетата?

А това какви са - ами ясно е- и капацитетът им е ясен, и миналото , и целите, и ценностите...

Gautama
снимка на Gautama

Един риторичен въпрос : "Кой нормален човек в държавата, който има добра кариера и прилични доходи, ще има мотивацията да стане част от един "читав" политически елит?".

 

Познавайки историята на България и като цяло хейтърския нрав на народа, аз  лично не бих се занимавал в политика. За какво да бъдеш честен политик в тази държава - най-малкото ще бъдеш оплют от поръчковите медии, семейството ти ще търпи морални загуби, ще те псуват във всяка кръчма. Ако си твърде честен ще ти изпратят тежката артилерия - данъчни, ДАНС, съд.

Минал оттук

Фалшивото "ние" - тук търси

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...много готина снимка, особено този провиснал контакт зад политолога.

За съдържанието - общоизвестни, отдавна описани, предъвкани и омръзнали истини, що ни пускат това интерню?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Може би защото има тенденция добре известните истини да бъдат забравяни, затрупани под купищата плява, с която ни засипват медиаторите.

Jules

Тоя прилича на застаряващ  китарист от рок банда.

Изтръгнатият контакт кърти / буквално/.

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Поздравления за Страхил Делийски!

Minderbinder
снимка на Minderbinder

За какво ?

Човечецът всъщност ни обяснява (и внушава), че както и да се въртим, пак ще си изберем (ще ни изберат) Бойко.

Бих казал 'браво', ако се беше осмелил да посочи алтернатива.

Simplicissima
снимка на Simplicissima
?

В таз катедра точно с това се занимават -- да злорадстват.

И да внушават, че другояче не може и да бъде.

Ако опиташ да ги наведеш на елементарна алтернатива, рипат като ужилени.

Травмиращо преживяване.

Памфуций
снимка на Памфуций

Човечецът всъщност ни обяснява (и внушава), че както и да се въртим, пак ще си изберем (ще ни изберат) Бойко.

Бих казал 'браво', ако се беше осмелил да посочи алтернатива.

 

Което е малко чудно точно за него, понеже е условно ляв и близък до БСП. ... но май не до БСП на Нинова.

Впрочем аз гледам на Нинова като на Борисов с пола.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Българинът нито практикува, нито може да трае каква да е абстракция. Тази крайност е причинила и причинява добре известните ни последствия.

 

Каква политика тука? Може ли един зоон политикон да свежда мисленето си за обществените бакии до филство и фобство? Може ли да се прави на разсеян пред очевидности, ако му пречат да бъде зъл и да не си дава зор? А па дали може да търси аванта от всяко свое участие в обществени дела?

 

Зоон -- що пък не, политикон -- нанай.

Имаме това, което винаги сме искали.

Тия дни има примоции -- кой каквото си пожелае, това му дават.

HBK

Интересното  и по предизвикателно за анализ е защо типаж като Борисов и малките му производни ни управляват? Защо няма алтернатива?

 

Точно!. Това е въпросът. А отговорът е ясен за всички нас. Типажът „Борисов“ е генетичен код. Така нареченият Български „елит“ (финансов, икономически, политически, милюционерски, медиен и пр.) има политически произход – той е производно на „НОМЕНКЛАТУРАТА“. „Типажът“ за който говорим е вирус предаван по полов път. По наследство.

 

А алтернатива няма, защото такава не бе допусната. Номенклатурата, още от времето на Найден Геров, бе посадена на върха на щитовете (в последствие танковете) на една братска нам държава. Първият декрет бе да се разпусне Българската армия (още когато тя бе само „Опълчение“), следващия декрет бе да се посади Конституция, наречена за подигравка „Търновска“ (създадена и одобрена в Кремъл) и следващият декрет бе да се унищожи Българската интелигенция с помощта на престъпни родоотстъпници под камуфлажа на  „Народен“ съд. С което и беше унищожена алтернативата. В зародиш.

 

P.S. Комплименти за г-н Страхил Делийски. Казаното от него е банално, което не значи че не е вярно. Предполагам, че игнорирането и подценяването са част от инструментариума преподаван в ... Магнаурската школа. Непоправеният контакт зад автора свидетелства, че г-н Делийски не работи там.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×