facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от  “България”1 

Писаница с поука 

11 739
 Снимка: Архив

Ех, да бях Габриел Гарсия Маркес... Щях да напиша “Сто години самота”.
Но аз съм само Джимо. Дали да не озаглавя тази писаница 70 години срамота? Самота или срамота навява 70-гобишният юбилей на НАТО? Дявол знае. И генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, бивш премиер на Норвегия. Аз знам само: 
- Че обичам да слушам “Маршът на тролите” (не на троловете) от норвежеца Григ, когото Хитлер наричал “най-великия композитор след Вагнер”;
- Че измислили законите да оперират носителите на наследствени болести, за да нямат потомци. 

Пред конгресмените във Вашингтон Столтенберг каза, че НАТО не е самотно, има приятели и е хубаво да имаш приятели. 
Вярно, хубаво е. Но девизът “Един за всички, всички за един” е на тримата мускетари и Д‘Артанян, не на натовците. Турция и Гърция бяха в НАТО, когато се сбиха. През 1974 г. гръцка хунта взе властта, кипърският президент архиепископ Макариос бе заменен с човек, искащ “еносис” с Гърция и  Гръцка Република Кипър. Пет дни по-късно започна турската окупация на Кипър с кодово название “Операция „Атила”, а НАТО гледаше като самотен наблюдател. 

През 1942 г. САЩ и СССР бяха приятели в антихитлеровата коалиция. Прочетох в сп. “Рийдърс дайджест” следния моряшки спомен: 
Срещнали се в океана съветски и американски кораб. Американците спуснали лодка, капитанът пратил на руснаците каса от своето уиски Jack Daniel’s from Lynchburg. Съветският капитан върнал жеста, пращайки на американците водка и чер хайвер. После в каюткомпанията съветските моряци мърморели: Ето какво било прословутото уиски, то мирише на наш самогон. В мес-хола американският екипаж се възмутил  от черния хайвер: This bloody blackberry jam smells of fish/този гаден конфитюр от боровинки мирише на риба. 
Поуката е:
“На вкус и цвет товарищей нет”. През 1945 г. американците и червеноармейците се срещнаха на брега на Елба и се прегърнаха, но разликата в представите за добро и лошо разполови Германия и цяла Европа. За N-ти път излезе прав генерал фон Клаузевиц, че “Войната е продължение на политиката с други средства”. 

 През 1946 г. във Фултън, Мисисипи, Чърчил открадна думите на Гьобелс “желязна завеса”: 
“От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо се спуска една желязна завеса”. 
Иронизираха стария “Уини” с думите на евреина Майер от филмовата къща “Метро Голдуин Майер”: “Трудно е да предсказваш, особено бъдещето / It’s difficult  to make predictions, especially about the future”. Вярно. Немалко евреи не виждаха наближаващия Холокост: изтреблението на всички “унтерменш”. Untermensch означава расово или здравно непълноценни (евреи, цигани и славяни), носителите на наследствени заболявания и недъгавите. 
Мнозина българи, включително аз, сбъркахме в прогнозите си за бъдещето. През 1989 г. поканих за телевизионни събеседници двама политици. Единият каза: Промяната започна, но ще ни трябва цяла година да се нормализираме. Две години възрази другият. Три, наддадох аз като най-песимист. А досега се търкулнаха трийсет....
Когато беше министър, Соломон Паси прозорливо прибра зад оградата на залесения двор зад Външно ценни скулптури, включително статуя на Лиляна Димитрова от приятеля ми Галин Малакчиев. Мони Паси непрозорливо си направи устата за поста генерален секретар на НАТО; Вашингтон си направи оглушки. А Мони нямаше да посрами НАТО, понеже то самичко се бе посрамило генерално още през Унгарското въстание през 1956-а. 
Тогава, докато България беше най-верният сателит на Москва, унгарците начело с Имре Наги въстанаха против съветския комунизъм, накрая Имре Наги беше обесен. С приятеля ми Петко Кожухаров слухтяхме как от Мюнхен радио “Свободна Европа” обещава натовска помощ на унгарците, а нас подкокоросва: 
“Българи, вземете пример от унгарците. Имре Надж (Над/Наги) извади Унгария от Варшавския договор, поиска от ООН, Англия и САЩ да признаят свободна и независима Унгария. Унгарците отиват при бензиностанциите, пълнят бутилки с бензин, свалят връхните си дрехи, напояват ги с бензин и щракват запалките. Будапеща свети като коледна елха. Вкъщи унгарците намотават около бутилките бензин бикфордов фитил, на няколко места с ножче оголен до жилото, мятат този коктейл "Молотов", така че бутилката да се разбие в охладителните ребра зад купола на танка. Бутилката да не e дебелостенна от шампанско и я мятате не от партера, нито от най-горния етаж, а от втория или третия.”   

Със или без НАТО САЩ бомбардираха от Либия до Афганистан и от Сирия до Сърбия. 

А ЕС? Ах, ЕС! Македонците му викат европска уния или заедница, което ми по харесва. Когато българите влизахме в ЕС, свирехме на сто кабагайди химна на ЕС от финала на Деветата симфония на Бетовен. Пък то трябвало от финала на осмата симфония на Густав Малер, понеже звучи като поздрава Сервус (аз съм ваш покорен слуга). 
Сервус, драги читателки и читатели! 

DI copyright 

 

37

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Не хората са виновни за провала с КОВИД-19, а техните лидери
Държавата години наред обгрижва Догансарай

08.07.2020

Екип на Сега

2573 12
Евтини короназаеми за бизнеса? На кукуво лято

08.07.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1733 1

Коментари

Страници

Стоф

Д. Иванов явно до живот ще остане покорен слуга на конформисткото си минало. Което е жалко.

sega_reader

Колега Стоф, а е възможно и вие да сте объркали вестника и това да не е вашето място.

Дерзайте.

maestrata

Бате Джимо,бъди винаги верен на интелектуалната си недостижимост!Хвала!?

Обикновена

 

  Благодаря за всяка Ваша писаница, г-н Иванов! И не само защото всяка писаница е с поука! 

Скитник-1

?

PlaNed
снимка на PlaNed

Servus, Джимо!

Servus humillimus, Domine spectabilis!

HBK

Досада. Йезуитски години на срамота. В началото манипулатор, в края провокатор.

 

Гледайки намаляващия брой на „възхитените”, не мога да не се съглася:

 

На вкус и цвет товарищей нет”

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Най-големият майсторлък е да знаеш кога да спреш. Ако егоцентризма ти позволи, разбира се.

2рee

Не спирай Джимо!

Омразничетата трябва да имат материял!

?

nesega
снимка на nesega

 

Някои ще си умрат с отворени очи към фашистка България... Homo miserabilis

Верт

Ха! Тогава - след обединението немските политици казаха , че за ГДР-ските жители ще са нужни 15 години за да се промени това, което им е в главите - това ми се стори вечност. В разговор по тази тема един високопоставен член на БСП каза - дословно -"... на нас  ще са ни нужни поне 30 години за да се върнем там, ткъдето тръгнахме"...

 

g_ringo

Единият каза: Промяната започна, но ще ни трябва цяла година да се нормализираме. Две години възрази другият. Три, наддадох аз като най-песимист.

И аз участвах на времето в подобни прогнози. Предсказанието ми, че 'ще се оправим' най-рано около 1995-а не беше прието като сериозно.

аиг3

Пет дни по-късно започна турската окупация на Кипър с кодово название “Операция „Атила”, а НАТО гледаше като самотен наблюдател. 

 

Анджък! Кипър, колкото и да се възприема като втора гръцка държава, а към онзи момент да е искал обединение с Гърция, е бил и е независима страна, която НЕ членува в НАТО. Турция не е нападнала Гърция тогава. Военните действия, доколкото ги е имало, са били между турски войски и кипърските. Гърция не се намесва военно.

Така че, НАТО в ролята на военна организация, в случая не е имала формално основание да се намеси.

 

По-скоро, да си припомним, колко пъти Гърция и Турция са на ръба на войната през втората половина на 20 в, но поради някакви прични не се стига до открита конфронтация. Защо ли?

dissidentbg

"Така че, НАТО в ролята на военна организация, в случая не е имала формално основание да се намеси."

 

И да име основание НЕ МОЖЕ да се намеси. И двете държави са в НАТО.

Да се намеси означава да заеме страната само на една от държавите.

Думи думи

Толкова пъти тук е коментиран Кипърският конфликт, и нищо не ви е влезнало в главите.

vsn

Добре е, че все още има хора като Дмитри Иванов, които могат да разсъждават трезво върху историята на Европа. Лошото е, че стават все по-малко. По-лесно е да не се мисли много какво се случва. Нали затова са ужким т.н. анализатори, които всъщност са платени лакеи на някого.

пролетарий о тв...

Servus, драги бате Джимо! "Ще се оправим, когато се оправят маймуните в Африка" - казваше някога мой покоен приятел и излезе прав. Аз лично считах, че демокрацията ще дойде след 20 г. в Родината. Благодаря за прекрасното четиво, аз съм син на кръщелница на вашата позната Маргарита Алексиева, преводач от английски, светла й памет. Бъдете здрав и очакваме вашите мъдри прозрения, колкото и да дразнят някой от коментиращите тук. "На вкус и цвет товарищей нет"! Напълно са прави руснаците..

Верт

... Чърчил открадна думите на Гьобелс “желязна завеса”... Станишко също открадна от Гьобелс - но цяло заглавие - "Защото сме социалисти"  /вероятно е окрал и от съдържанието/. Творчеството на Гьобелс е пълно с такива заглавия "Ние сме социалисти" и др. подобни.

Чича Пича

Сори, Джимо! Със съжаление констатирам, че бившите доносници на Държавна сигурност си остават верни на железния юмрук на БКП, даже и на преклонна възраст! Язък за талантливото ти перо!

Уискито

"Някои хора остаряват като катедрали, а други като цървули"  Момо Капор, сръбски писател.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

туй хубаво, множко лепо, от сряда до през сряда става все по-хубаво, пишéте, драги ни господине!

квази уна фантазия

SvSophia
снимка на SvSophia

Редакцията, извинете за офтопика, но няма къде другаде да си задам въпросите:

 

Защо не може да се коментира изключителното продуктово позициониране на най-високо дипломатическо равнище в съседната тема?!

 

Други публични продуктови позиционирания - от ЕС поне - на същото равнище планирани ли са, или  изключителните са по-равни от другите по изключение?

 

Закъсването дотам ли се е докарало, че на най-високо дипломатическо равнище се налага публично продуктово позициониране не само на шистов газ и военни фърчила, но и на най-, ама най-престижни бръшлянови и други лиги (с корумпиран прием, както се разбра тия дни)?

 

П.П. Не ми трийте питанията, моля, че рискуваме от престижното 111-то да изпаднем на още по-престижното 112-то.

 

 

 

Bojo Georgiev 1

  

 Интересно и поучително , както всеки път !

  Очаквам с нетърпение следващата писаница :)

  Бъдете здрав !

 

Jules

It’s difficult  to make predictions, especially about the future”.

 

Извинявай, бай Димитрий, но това не беше ли  сентенция на Йоги Бера ?

 

А на Чича Пича ще кажа: Джимо не е доносник. Човекът е служил на външното разузнаване на страната си, но ти очевидно не знаеш какво означава това. Щото не си никакъв пич.

И ще го подкрепя с цитат от човека без паспорт Паниковски: " Жалки, нищожни хора....... "

slaughter
снимка на slaughter

Димитри Иванов четях с удоволствие навремето когато имаше и ИСКАШЕ да каже нещо. После с "присвояването' (правя алюзия с "присвояването" по време на комунизъма звания в научните и артистичните среди) на помпозния му прякор сякаш изчезна желанието му да каже нещо и остана само задължението му да запълни полагащото му се място във вестника и той го прави с все по несвързани брътвежи. На Димитри Иванов благодаря за текстове като предговора на "Богат беден" например , а на Джимо - сори Джимо , гут найт анд гут лък !

Думи думи

Защо ни занимаваш със себе си?

Четеш, не четеш, - твой проблем.

 

Ястребовски

Да си жив и здрав, Димитри, хубава писаница и трън в очите на хейтърчетата! Някои форумци не могат да вдянат, как така някой може да не долюбва военщината, пък бил тя на "правилната" евроатлантическа повеля на времето. Интересно ми е, защо никой от тях не те задява за събитията в Унгария, за подлото подстрекателство и последвалото предателство към въстанието. Но друго си е след 30г. демокрация да си избиваш комплексите слоутерски с лични нападки и псевдоаргументи извън темата на четивото.

Pippin Kurze

sega_reader,  я се дръж по-демократично бе! ?

ти какво искаш от човечец с такова име ?! 

<стоф> на фламандски значи <прахоляк>  ... е човек как да се разсърди на мръсотията, бе... не го пипай, нека си седи утайка - така не пречи!

?

Думи думи

 „Самота или срамота навява 70-гобишният юбилей на НАТО? Дявол знае. И генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, бивш премиер на Норвегия..„

НАТОто си е излишно, но паричките са си добри.

И за да си ги получава, все някакви нагласени инциденти по границата с Русия се заформят, едни прехващания на самолети .. Истерия е нужна. И парите текат.

Самотно се чувствало НАТОто. Така каза Столтенерг на посещението си при Големият брат.

И Сталин казал че РККА ще се почувства самотна и ще спре на границата на СССР. Ще остави съдружниците на благоволението Хитлер, ако дружбаните не открият най-после вторият фронт.

Не знам каква е връзката, но връзка сигурно има.

Самотата не е лесно нещо.

slaughter
снимка на slaughter

Какво ни занимаваш със себе си? Скърбиш за Сталин? Пали му свещи! Не можеш без Путин? Татуирай си го на гърдите! не искаш в европейския съюз? Стой си в задунайская губерния, там европейския съюз още не е дошъл , няма и да отиде. ДС и КГБ няма да го пуснат. Не искаш в нато? Стой си в задунайская , там армията е въоръжена с калашници и е пълно със съвецки агенти. Искаш в Русия? Чемадан , вакзал...дасвиданя...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×