facebook
twitter

Наблюдател

Кметицата, цветарят и плочкаджията

София вече е сравнително богат европейски град, но управниците му сякаш не могат да надскочат ориенталската си дребност
7954

Извинявам се на националната аудитория, че ще предложа тема от един конкретен град, па макар и той да е София, но ми се струва, че тенденциите и изводите са универсални.

Носи се мълва, че неофициално София вече е достигнала три милиона. Дори с невъоръжено око може да се види, че около една четвърт от автомобилите по улиците са с регистрация от други населени места. Това не са туристи и гости на столицата, а столичани, които живеят и работят тук, но плащат данъците на колите си другаде. Но дори и без тези данъци милионите сравнително нови столичани харчат парите си в града и това е хубаво, защото градът богатее.

Заедно с града богатее и неговата община, чийто бюджет тази година е около милиард и половина. Това е чудесно. Една интелигентна и цивилизована управа може да направи много, да заслужи любовта и уважението на гражданите и пак да тури нещо настрана, без някой да забележи. Но в нашия случай не е така. В нашия случай колкото е по-добре финансово общината, толкова по-невъздържани са апетитите. И толкова по-ясно се вижда в кои сектори са силни нейните фирми-касички.

Ето например озеленяването. Откакто г-жа Фандъкова стана кметица, София е като висящите градини на Семирамида – непрекъснато нещо се озеленява и преозеленява: ваят се гигантски гербове на София от цветя; бучат се клечки и фиданки на всяка педя трева; от уличните лампи преливат кашпи с каскадни петунии; по паркове и градини се тъкат шарени черги от цветя, в сравнение с които градинката на Гергана от „Извора на белоногата“ е като безрадостна прерия; в НДК цветята се изкореняват съвсем живи няколко пъти годишно (взимал съм си за своята градина от купищата изхвърлени растения), за да се заменят с нови, а лалетата се внасят от Холандия; от една цяла улица изсякоха здравите акации, за да посадят до грозните им пънове нови малки акацийки – треперя да не се случи същото и с липите по моята улица. Където се появи някакво ново градско пространство – градинка, спирка на метрото или нещо друго – веднага дотърчават цветарите и го удавят в злак. Ето защо мнозина подозират, че г-жа Фандъкова има близък роднина цветар.

Но изглежда семейството ѝ е по-голямо и в него освен цветар има и плочкаджия. Напоследък общината изглежда полудяла на тема настилки. От години ни тормозят с ремонти на улици. Държаха „Солунска“ затворена с месеци, за да избият здравия асфалт и да го сменят с павета, като при това намалиха наполовина местата за паркиране. Защо павета? За по-културно и автентично? Ако е заради това, то калдъръмът е още по-ценно историческо наследство.

Наскоро махнаха загражденията от „Граф Игнатиев“ и столичната общественост се олюля от разкрилата се гледка: по улицата сякаш са вилнели пияни трудоваци – криви и разместени плочки, наредени като от циклопи, зеят дупки, запълнени с павета или оставени просто да зеят, премахнати тротоари – грозота. Ужасяващото е, че подобна съдба се готви и на градинките при „Кристал“ и около „Св. Седмочисленици“. И там смятат да изкъртят ужасния, неестетичен, некултурен и неисторически (макар и съвсем здрав) асфалт и да извикат Плочкаджията! Вероятно, когато Плочкаджията свърши и заплеска фугите с циклопската си лопата, ще разцъфти и Цветарят, за да окъпе всичко в зеленина и багри.

Очевидни и дразнещи са две неща: 1. Споменатите и още много повече неспоменати дейности са видимо ненужни – нито отстраняват някаква авария, нито подобряват нещо, следователно се правят само за да се усвоят пари, при това се правят евтино и некадърно; 2. Усвояват се много повече пари, отколкото се влагат в ненужните и безсмислени дейности. Ако не беше първото, можеше и да си позатворим очите за второто, ама така е малко дебелашко...

А общинските фирми? Достатъчно е да споменем само две: любимите на всички „Топлофикация София“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕООД в частта му „Паркиране и гаражи“.

"Топлофикация" е може би единственото търговско дружество на света, което ти доставя услугите си насила и те принуждава чрез държавата да ги плащаш дори когато не ти ги доставя. Уникално! "Топлофикация" те принуждава да плащаш енергия, която твърди, че е доставила донякъде си, но която не е стигнала до теб. Това е все едно да излея цистерна с мляко на мегдана в селото и после да тръгна по къщите да хлопам за пари. И то не просто да тръгна, ами да тръгна с полицай и съдия.

Другият хит – „Паркиране и гаражи“, дето стопанисва сините и зелени зони, – те пък продават една и съща стока няколко пъти. Живееш в синя зона и си плащаш годишна винетка, за да паркираш пред дома си. Но продала ти веднъж пространството пред собствената ти къща, общината го продава и на друг, който свари да пусне SMS. За трети път го продава на онзи, който пожелае служебен абонамент. Освен това го ограничава с десетки инвалидни места, което може би е справедливо, защото със сигурност България е страната с най-много инвалиди на глава от населението или може би по-добре да кажем не „инвалиди“, а „бенефициенти на инвалидни пенсии“, защото мнозина от тях в действителност са атлети в завидна физическа форма. Общината предлага и частно инвалидно място (нещо средно между инвалидно място и служебен абонамент), което е за конкретен автомобил, чийто номер се изписва на знака, и което вероятно се продава на всеки платежоспособен атлет с ТЕЛК.

Освен всичко това в синята и зелената зона общината обособява и клетки за таксита. Не знам дали таксиметровите компании плащат нещо за това, или са успели да го извоюват чрез други механизми. Така или иначе има и такива клетки. Отбелязана е само първата, а за следващите 3-4 трябва сам да се досетиш. Ако не се досетиш – идва паякът (между другото съвсем наскоро са си купили чисто новички паяци – види се, бизнесът процъфтява).

Вдигането на колата ти с паяк е рекет и полицията е съучастник в него, като го узаконява. Частна фирма печели от отвличане на коли под неприкритата закрила на полицията. Защо казвам отвличане? Защото, ако съм извършил нарушение, полага ми се наказание, в случая акт, съставен от полицията. „Паркинги и гаражи“ обаче ми взима още стотина лева наем за наказателен паркинг. Как не са се сетили да искат от затворниците наем за килиите!

Но на мен най-неприятно ми е поведението на контролиращите и санкциониращи органи, когато става дума за неправилно паркирали извън клетките на синята и зелената зона. Знаете, че по закон не може да се паркира на по-малко от 5 метра от кръстовище. Затова, особено в малките централни улички, клетките са разчертани дотам, а останалото до кръстовището е защриховано като забранено не за паркиране, а за спиране. Е, това са любимите места за паркиране в кварталите. Те и пешеходните пътеки.

– Защо го подминавате този? – питам екипа на паяка, състоящ се от катаджия и познатите чиновници с жълтите жилетки.

– Не е в клетка.

– Но е паркирал на пешеходната пътека. Катаджията с вас за какво е?

Свиват рамене и гледат като големи камъни. Тоест общината, а и държавата в лицето на полицията, се интересуват само от рекета, от парите; за тях е много по-важно, че си паркирал, без да си платиш, отколкото че си паркирал на пешеходна пътека или пък с половината си автомобил в кръстовището, създавайки предпоставка за произшествие. Целта на тази общинска дейност не е облекчаване на градския трафик, а единствено печалба – ако може по-голяма.

Та, така. Чехов имаше един герой – Иполит Иполитич, – характерен с това, че говори само общоизвестни неща. Нещата, които споделих, също са общоизвестни, но ги споделих заради една тъжна констатация: София вече е сравнително богат европейски град, но управниците му сякаш не могат да надскочат ориенталската си дребност. Властта е сладко нещо, защото е влияние, но влиянието е не само крадене и лапане. Вземете да пораснете, ако искате да гласуваме за вас. Вече не сте умрели от глад – нито вие, нито роднините ви. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С детската болница се прави чудовищен компромис

18.01.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3125 11
Играта на Бойко е като "Не се сърди, човече!"
Звезди от морското дъно или поне зелени очила...

17.01.2020

КАЛИН ДОНКОВ

2529

Коментари

Страници

TheBahurKing

– Защо го подминавате този? – питам екипа на паяка, състоящ се от катаджия и познатите чиновници с жълтите жилетки.

– Не е в клетка.

– Но е паркирал на пешеходната пътека. Катаджията с вас за какво е?

 

Сулааа, в екипите на паяците поне от две години НЯМА катаджии!!!
Няма!!!

А "познатите чиновници с жълтите жилетки" са шофьорът на паяка и т.нар. такелажник, или оператор.

Катаджиите стоят в будките на паркинзите, гледат на таблет паркираните коли и разпореждат вдигането на онези, които ПО ЗАКОН са паркирани неправилно.

Оттук нататък какво остава за коментиране в статията ти?

Sapienti_sat

Оттук нататък какво остава за коментиране в статията ти?

 

За ремонтите, Цветаря и Плочкаджията!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Остава за коментиране самото отвличане на возилото и размера на таксата за паркинга. Запейте молим. Гепи бахур.

joro taxi

Такситата плащат на общината за разрешително за работа. То важи само в съответната община. И масово частни автомобили паркира на тези места, а на милиционерите хич не им пука. 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Ловки, разбирам , че Учительницата ти е слабост, ма да подскачаш под сульови писания е прекалено. Изчакай коментарите. Горният текст ме загуби точно след като се извини на национата аудитория, като това включва май родата и коректора, кат последния може да е натиснал функционален клавиш

TheBahurKing

акситата плащат на общината за разрешително за работа. То важи само в съответната община. И масово частни автомобили паркира на тези места, а на милиционерите хич не им пука. 

Ми следващия път, когато видиш паркирана до таксито ти частна кола (то не че твойто такси е държавно), звънни на 112, оплачи се и ще видиш не милиционери, а паяци да вдигат нахалниците, паркирали на местото на честния бакшиш.

joro taxi

Много пъти съм се обаждал. Йок ефект. 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Което е оксиморон. Баси копърките.

TheBahurKing

Ловки, разбирам , че Учительницата ти е слабост, ма да подскачаш под сульови писания е прекалено. 

Не ми е бе, пич.

Ако някога се запознаем лично, ще ти обясня точно защо.

И не подскачам, ама как да се сдържа на тези откровени неистини?

protor

София вече е сравнително богат европейски град

Сега като наскачат едни парии презрени, майко мила! 

Sine_metu

Сула, София е витрината на България, а България от 27 години е клептокрация. Официална. Е за това пиши, щото там е коренът и на kleptomania reformatorica sofiyamska.

 

Пиши, па ако си наистина добросъвестен изследовател, не забравяй и приноса на проповядваните от самия тебе фикции.

 

И да, крайно време е картагенът да бъде разрушен

Sine_metu

"Топлофикация" те принуждава да плащаш енергия, която твърди, че е доставила донякъде си, но която не е стигнала до теб. Това е все едно да излея цистерна с мляко на мегдана в селото и после да тръгна по къщите да хлопам за пари. И то не просто да тръгна, ами да тръгна с полицай и съдия.

 

Тука си напипал дамара. Софийската топлофикация е шедьовърът на клептократското малоумно "управление".

Най- богатият пазар в страната, най- високата цена на топлото - 92,80 без ДДС при 70.09 в Бургас да кажем и същевременно 800 милиона борч. В момента. А изобщо е вторият милиард, който потъва там.

 

Метафората ти е сполучлива, но защо е така?

Защо софийската топлофикация няма лицензия за снабдяване? Има две за ток, една за производство на топлоенергия и една за пренос. А за снабдяване на потребителите - няма. Няма нито правото, нито задължението да продаде и един мегаватчас топло на клиент без договор. Ама няма и договори с 4/5 от населението.

 

Шедьовър и туй то.

Специално създаден за кеф на крадците на топло. Както се казва, от крадци за крадци. Щото са електорат. Уважаващите себе си хора не крадат. И не са електорат, а личности. Затова сметките им са многократно по- високи. Затова топлофикацията ги влачи по съдилищата.

Така се отглежда електорат. Нали и утре трябва да има крадци?

 

В тая връзка, не бехте ли идейно близки с лицето Иван Иванов?

Neopol

Последното преброяване показа, че София е под милион и половина. Дотогава всички си мислехме, че е над два. С изключение на пернишките регистрации, които едва ли живеят в София, то останалите са рядкост и обикновено са свързани с такива дошли до столизцата по някаква работа до някоя национална институция.

Що се отнася до паяци и подобни, то това не е ориенталска, а западна привнесеност. Ориенталците имат морал (колкото и някои да не знаят) и там където не е осигурена възможност за легално спиране, не го правят нелегално. Пример - ориенталска Турция, където повечето са ходили с коли, за разлика от западна Европа, където са разните зони и паяци.

А пък за кражбите и некадърността при ремонтите - нищо ново. Новото е единствено в степента на некадърност на архитекти и в липсата на кварифицирана работна ръка. Затова и роми от софийска област, които не знаят буквите и дори какво е паве, равнина, ъгъл и т.н. редят павета. И ги редят както могат. Ако говорите с майсторите им, също роми, но от по отраканите, то ще чуете - "Еми обяснявам му, ама не възприема. Кво да го правя ? Хубава работа, ма циганска. ".

Neopol

И случайно или не в последните години ремонтите в София се правят от фирми на самоковци.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Айдаа пуснахте я Данчето по пързалката.

Няма ли да обадите барем кого ни готвите за крепител на онуйцък на бая уя дето стърчи там нейде край град София?

urupuchi
"столичната общественост се олюля от разкрилата се гледка" Същата общественост, която не е пропуснала нито едно обществено обсъждане на нито един общински проект, нали? Вместо да си губят времето по публични обсъждания, можеха да го оползотворят в мрънкане по соцмедиите, ма те не са от тях.
Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ааа не така. Бяф на едно обсъждане и ми стига за винагиж.

Пунт и пластика.

Колкото да отчетат, че е имало публично обсъждане, за да си прекарат хептен мазно проектите.

 

Най-малкото, в което може да се уличат тия бутафорни обсъждания е, че няма предварителна разгласа на проектите.

Последствия от тях? Моллля? Елате утре!

Предводител на ...

Има само два по-цигански столични града в Европа и те - както и София - са разположени по трасето на Коридор 8.

Останалото са подробности. Впрочем за това вина има колкото общината (заради скапаната инфраструктура), толкова и лехичките с див чесън, поникнали навсякъде около нас.

Относно "естестизирането на града" - България не може да създаде читава песен от десетилетия, не може да направи смешен филм, да нарисува нещо наистина красиво, вие очаквате да излюпи някаква читава идея за облагородяване на градския облик ... То маркировката на улиците и пешеходните пътеки имат срок на годност една седмица, вие за настилки се кахърите ...

Greg Rasputin
снимка на Greg Rasputin

Още един, дето от всичко отбира...

Народ от критици, а такива, дето да създадат нещо читаво са кът.

Архитекта и останалите дизайнери и изпълнители са част от същия народ, който прави това и толкова, колкото може. Толкова си можем, така че по-спокойно с критикаренето.

Предводител на ...

Толкова си можем, така че по-спокойно с критикаренето.

Не намирам абсолютно никакъв смисъл в това изречение. Никакъв. 

Begemot
снимка на Begemot

Koe ли му е на кучето наред, че и ....да му е отпред.  София, както казва един форумец по горе, е огледало на страната. Ако 20-30 години имаме клептокрация, случайно попаднали, но здраво окопали се по върховете хора, смачкано от постоянното оцеляване и деградирало мнозинство, какво друго да се случи? Забогатяла била столицата...сияен град а хълма, ри'ииш ли. Може и така да изглежда на разхождащите кучетата си около НДК, ама що не погледнат и мааалко встрани от центъра?

ПС. Да не преувеличаваме ролята на учителницата като кмет. Тя е номинален ръководител, зицпредседателка Фунт, пределно ясно е кой и как разпределя порциите.

annetaz

Бе  хубаво е  като се правят критики, да го  правят интелигентни и информирани хора. Та такива би трябвало да знаят, че такситата плащат  данъци на общините  да работят и са  почти в същото положение,  за което говори авторът. Плащат няколко  пъти, но няма  къде да спрат, за да си вземат клиентите. Не само, че стоянките не отговарят  на бройката, но и  зоните и еднопосочните улици им пречат да работят. И това е  във всички  градове!
 Въпросните  зони за паркиране не увеличават местата, но пък увеличават приходите на общините, които са създали проблемите с паркирането. Защото са позволили презастрояване и не са изградили паркинги.
Колкото  до   градинките, в тях няма лошо. Стига да не се развалят истинските и да  се  заминят с перголи и кашпи, къкто е в Бургас. И да има кой да  поддържа същите, вместо да стават кошчета  за боклук?! Няма  лошо да има плочки. Но зависи къде. В някои  градаве вече откриха, че подобни са вредни и за това асфалтираха тротоарите като им турнаха и по няколко  жълти линии, че да ги отчетат и като велоалеи. Хубаво е, че софиянци се  възмущават. Но в Бургас три пъти преправяха площада, защото плочките се  пукаха и никой не разбра! Най-големият ни храм съсипаха и   години беше в една кръчма. Дори не знам дали проектантите са същите, странно е как в повечето градове с кметове от ГЕРБ настилката на търговските улици е идентична..?!Преправянето и  некадърното изпълнение явно е епидемия, обхванала държавата? Абсурдното е, че не поправят онова, което има нужда, защото чакат да се скапе и да усвоят  милионите с нов проект. Но, ако може, някой да види какви  ги вършат и в страната. Как в Бургас направо почти асфалт на булевард се нагъва около спирките,  сякаш автобусите  са ТИР-ове! И т.н.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Еее, ама много сладкодумно го изпонаписал Авторът! Когато е искрено от сърдце става екстра. Направо армаган като жълти чейли или пръстенче, на което пише: споменъ. Всъщност е още по-много хубаво, ама като си нямам авторовата дарба -- толкоз от мен. Убавиня.

 

СЕГА, представям си какво ще си рече Данчето Ф. като прочете писаницата:

Бре, още един неразбрал, че аз не решавам нищо в тоя град.

Или умно се прави на неразбрал.

Сещай се, снахо.

KaraKoliu

Другият хит – „Паркиране и гаражи“, дето стопанисва сините и зелени зони, – те пък продават една и съща стока няколко пъти. Живееш в синя зона и си плащаш годишна винетка, за да паркираш пред дома си. Но продала ти веднъж пространството пред собствената ти къща, общината го продава и на друг, който свари да пусне SMS.

 Авторът си въобразява, че има някакави специални права над тротоара и улицата около къщата си. Това е заблуждение, улицата и тротоарът са общински и всеки може да преминава, а ако паркирането е разрешено, да паркира пред къщата на Сула. И общината не е продавала нищо на Сула. Дала му е само правото да паркира колата си върху общинска собственост, в района около жилището му, на специална, по-ниска цена в сравнение с тези, които пускат СМС-и. 

Жалбата му срещу местата за паркирне за инвалиди е покъртителна.

Минал оттук

Персонификацията на общинския терор тук в София не разкрива нещата и ги редуцира до "семейните отношения и бащинската мисия на кметицата" Това е най-малко плоска шега Но семейството го има Тожва се десетки хиляди "служители" и главно "служителки" анонимни и нечуваеми. Това семейство управлява, а бащицата съвсем не е кметицата. И каквито и да са честни избори, те остават карнавал с поставени лица. 

Не е от съществено значение в случая , но игнориране, именно игнориране , а не "тредности" пречи за работа на информационната система е факт  Такава система първо би довела до радикалното съкращаване на ограмна част от това невидимо семейство. И второ би объркало всичките канали, начини и комплоти , каквито сега са безброй. 

Прав е Sine_Metu Това семейство обхваща цялата страна. И все пак не е съвсем невидима Това е верният електорат на ГЕРБ. Затова няма да има електронното управление  Не е потребно 

първолета

"Една интелигентна и цивилизована управа може да направи много, да заслужи любовта и уважението на гражданите и пак да тури нещо настрана, без някой да забележи."

Странно разбиране за интелигентност и цивизованост има Сула. Сигурно произтича от християнските му ценности, които тук упорито разгласява. Възпитателно е, няма спор. "Крадливо племе" (по Бисмарк), ама цивилизовано крадливо. ?

YMCA

двойно Т блок паве 16х20х8см  - средна цена 0,65лв/бр

разходна норма за 1м2 - 35 бр х 0,65 лв              22,75лв/м2

труд за полагане                                                        21лв/м2

==================================================

Общо труд и материали за м2        -                       43,75лв/м2

транспорт 5%                                                                 2,19  

други материали (пясък, лепила) 10%                   4,38

механизация 5%                                                           2,19

================================================

Всичко разход за м2                                                 52,51лв/м2

печалба за изпълнителя 20%                                 10,50лв/м2

=====================================================

ВСИЧКО:                                                                        63,01лв/м2

 

Поръчката за Графа и околните пресечки е 24 млн лв

24 000 000лв/63,01лв = 380 892м2

ширина на ул. Графа Игнатиев 16м

дължина на ул. Граф Игнатиев 380892/16=23 805м

Такаааа, значи ул. Граф Игнатиев е дълга над 23 км!!!!!

YMCA

Google Earth:  ул. Граф Игнатиев   - дължина 1 155м (1,15км)

                                                               - ширина  12-16м (22м само пл. Славейков)

wreckage
снимка на wreckage

?

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Изобщо не разбрах за какво е статията, освен че автора има алергия към цветен прашец и са му вдигнали колата наскоро.

 

Нещо за чистотата, която гълта към 80 милиона и всичко е чиста кражба? Нещо за Витоша, която е дадена на кипърския гражданин? Нещо за ремонтите на ремонтите? Е китките и Синята зона ли са болежките?

 

Изобщо и статията е като новите плочки - сделана у Чукотка....

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×