facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от “България”1

Кентървилският призрак

11527
Снимка: Архив

Госпожо със звънчето! Вий уверихте парламентаристите, че народната воля била да бъдем в НАТО заедно с македонците, пардон със северномакедонците, за да си живуркаме безпроблемно. “Да, ама не”, казваше Петко Бочаров, за когото журналистическата колегия се сети неотдавна, което бе хубаво, защото човек е жив, докато се сещат за него. Тепърва ще се сещат за предсмъртното предупреждение на Красимир Узунов – Поручика, че ще си патим от Преспанското споразумение за преименуването на Македония.

Както написал Оскар Уайлд за англичаните и американците, ние с македонците ще бъдем “Две нации, разделени от техния общ език”.

Две думи за езика:

Вий спомняте ли си, госпожо, как Висоцки пееше:

 

“Товарищ Сталин, вы большой ученый,

В языкознанье знаете вы толк,

А я простой советский заключенный,

И мне товарищ серый брянский волк.

 

Помните ли как Тончо Жечев предупреждаваше: “За Македония каквото и да кажеш, все ще сбъркаш”.

Но на! - Сталин не сбърка, разчитайки на езикознанието. Защото противниците на Преспанското споразумение имат fallback position. Резервна позиция. Езиковата. Тя не се превзема с народна воля.

Вестник “Народна воля” излизаше в Торонто, който беше най-големият град в Канада, когато в Америка не излизаха вестници на български или на македонски като “Народна воля”. Забавно ми беше да чета броевете, които университетският преподавател Виктор Шаренков беше донесъл от Америка. Той не знаеше на български или на македонски се списва този вестник, но знаеше думи, които не знаех. Например “топли кучени” значело hotdogs. Някой си Джордж, арнаутин от Македония… апропо: арнаути им казват турците и гърците, американците казват, че арнаутските чушки са по-люти от мексиканския сос тобаско. Не вярвам на кулинари. Радиокулинарка обясни, че руската салата дошла у нас с белогвардейците, но руснаците я наричат “оливие”, приписвайки я на французите. Ала французите я наричат macedoine - “македонче”, защото тя е майонезена мешавица от всякакви неща, както Македония е мешавица от всякакви националности. Забъркваш майонезата с дървена лъжица в порцеланова купа. Жълтък, олио и въртиш лъжицата по часовниковата стрелка, а завъртиш ли я обратно, майонезата се пресича, знам го от личен опит. Та да си дойда на думата: Джордж, арнаутинът от Торонто, канеше чрез вестник “Народна воля” другите работници имигранти да не ядат “топли кучени” на излизане от “планта” (the plant, завода), а да дойдат направо в неговия двор на пикник с барбекю, защото той дава “хаусорминг парти” за новата си къща със седем “румчини” (rooms, стаи). В Торонто македонците измислили техен език далеч преди Москва да ги обяви за нация, отделна от българската с/заради отделен македонски език...

 

Когато Кеворк поведе телевизионен екип в Рим при легендарния Ванче Михайлов, колата закривуличи нагоре към къща на баирче между дървета така подкастрени, че все от някой прозорец виждат приближаващите се.

Ванче беше вече старец. Правеше гимнастика в кревата. Стана и се ръкува с всеки от нас. Твърдата му ръка стисна до болка моята, отмаляла от носенето на тежката Nagra IV-STC за звукозапис (тонрежисьорът се бе натоварил още повече). Кево разговори Ванче както той умее...

С девет смъртни присъди Иван Михайлов Гаврилов е български революционер, водач на националноосвободителното движение в Македония, Вътрешната македонска революционна организация. Според западното разузнаване - най-смъртоносната тайна организация в света. Кеворк го “кеворкира” на тази тема.

- Ние наказвахме враговете и предателите - отсече Ванче. Не каза пращали ли са му $8 хиляди годишно македонците в Америка; тези сведения на ЦРУ още не бяха разсекретени. Намеси се госпожа Вида, която се грижеше за Ванче и за домакинството му:

- Ще изстине!

Седнахме около масата. Тя вдигна капака на овалния глинен гювеч. Не беше изстинал, пускаше пара.

- Много вкусен македонски гювеч, - похвали я операторът на награта, когото ние наричахме “звукорежисьор”, а американците просто sound engineer. Ванче го сряза:

- Момче, има само български гювеч ! - Така го каза, че разбрах защо навсякъде треперели от Ванче с пушка през рамо на младини.

Кеворк взе забележително интервю, но с лош звук. Заплеснахме се да слушаме и се завъртели обратно стрелките на потенциометрите на награта. Хем знаех, че майонезата се пресича, когато завъртиш обратно.

 

Измама и лъжа е, госпожо, че ще си живуркаме заедно с македонците. Ние ще бъдем “Два народа, разделени от общ език”, както написал за англичаните и американците Оскар Уайлд в повестта “Кентървилският призрак” (The Canterville Ghost, 1887).

”We have really everything in common with America nowadays except, of course, language". Тези думи се приписват също на Дж. Б. Шоу, на Уинстън Чърчил и на много други плагиати.

 

Лорд Кентървил извършил убийство, душата му не намерила покой, призракът му, окован в ръждясали вериги, бродел в къщата, докато я купил американец и така започва повестта на Оскар Уайлд “Кентървилският призрак”. И свършва моята писаница.

 

DI copyright

 

 

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Силата на демокрацията е само в свободата

25.05.2019

Петьо Цеков

1601
И в икономиката, и в културата има Бог
Набоков - гений или "безнравствен старец"

Коментари

Страници

генек

Висоцки изпълняваше "Товарищ Сталин", но песента е на Юз Алешковски...

А "Въпросите на езикознанието" /точното заглавие забравих, зиждал съм поне още две, ама... Все пак, 1974 година беше тогава./ четох в библиотеката на СУ. Между другото, интересна книга. И не е писана от спийчрайтъри...

Народна воля за влезане в НАТО няма. Натикаха ни. Без допитване даже. Вярно, българите сме майстори за излизане от криви ситуации, ама сме гении в напъхването там...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

А кого трябваше да питат? Чогуните, дето са против НАТО ама с удоволствие искаха да станем 16-та република на СССР на 2 пъти и по-рано част от интегрална Югославия. Тия дето промениха химна, за да се пее вътре за спонсорите им от Москва. Такива трябва да си замината за Москва, а не да ни занимават с личните си старчески емоции. Иначе е винаги весело, когато доносници и ченгета обиколили света по партийна линия говорят за морал. А до тогава не Высоцкий а следното да си пее бай Стефчо

 

Дружно братя българи,

с нас Москва е в мир и бой,

партия велика води,

нашият победен строй.

 

dissidentbg

Има ли значение дали си с НАТО и ЕС или с Варшавският договор и СССС, след като НЕ СИ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА.

 

Някои роби си свъобразяват, че са свободни, когато "свободно" могат да избират господаря си.

сталкер пустиняк

Хубаво е, че се пише за да се сетят хората за истинските националисти като Ванче Михайлов. Сигурно ще се обърне в гроба, ако разбере кой е шеф на ВМРО сега.

 

Но това не ми става ясно защо е написано под едната снимка - Навремето Петко Бочаров бил поручик в първи конен полк на Царство България. 

П. Бочаров безспорно е уникален - роялист, когато царят е на власт, доносник на ДС, когато комунистите са на власт и демократ, когато седерастите взеха властта. Та хайде няма нужда от излишно хвалене на хамелеоните. 

Думи думи

Ама и тоя Ванчо, не е одил да се бори из гръчко, където е Южна Македония, ама се лепнали вси македонски организатори  за България. И за кво се борила тая ВМРО ИЗ България.

За каквото и за когото се бориха храбрите македонци си го постигнаха.

Признати са от ЕС за отделна нация, с отделен език.

Имаме нещо общо с тях?

Forza NATO

Ти нямаш, немой се секира.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Мекедонците ги създадоха комунистите Тито, Сталин и родният  Гого Тарабата. Това което става сега е родукт на над 70 години промиване на мозъци. Сети ли се другарю

Индженеро

Ей Джимо, 

много хубаво пишеш. 

protor

Новичокът е слаба ракия. Дърточокът е най-отровното гюбре. Трови поколения напред.

ЗИП
снимка на ЗИП

Много готина писаница.

 

Особена връзката между майонезата, часовниковата стрелка и потенциометъра....

 

:)

 

ВМРО е легендарна българска организация, една от най-смъртоносните тайни органзиации за политически убийства в целия свят , която седи редом до НКВД, МОСАД, ЦРУ и МИ 6 по този показател....

 

:)

генек

Коза ностра също е потайна и страшна организация, Както ндрагета, както и други страшни организации...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Думи думи

Голяма разлика между тях няма. Все за Ватикана работят.

А после -- Къде са дивизиите на Папата.

ЗИП
снимка на ЗИП

Коза Ностра е  организация, която няма "политическа платформа".

 

Докато ВМРО е била политическа организация  бореща се с "военни методи" за българските национали интереси така, както ги е разбирала.

Думи думи

За българските национални интереси?

Като провежда терор в самата България?

Като се наричат македонци, а не българи.

И кои са те в България?

Кого има претенции, че представлява героичното ВМРО?

Населението на пет махали в Югозападна България.

Пак ще попитам.

Защо ВМРО не действа в Южна (Егейска) Македония, която е 1/2 от македонските земи, а в България, като дори не наричат себе си българи, а македонци.

Чии интереси?

И български ли са?

 

dissidentbg

ЗИП, бос си по въпроса.

 

MAFIA stands for Morte Alla Francia Italia Anelia! (Italian for 'Death To the French Is Italy's Cry')

Paco Pacov

Продължавайте да дърпате към Русия. Така и ще ревете по децата и внуците си на запад. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Mrx

 арнаути им казват турците и гърците, американците казват, че арнаутските чушки са по-люти от мексиканския сос тобаско

 

Арнаути се вика на албанците. Те в Северна Македония май станха много. 

 

 Торонто македонците измислили техен език далеч преди Москва да ги обяви за нация, отделна от българската с/заради отделен македонски език...

 

 Абе не е само Москва ги е обявила за нация. У нас забравят Майския манифест издаден на конференцията между ВМРО Тодор Александров, ВМРО генерал Протогеров и Кoминтерна нa  06 май 1924, където се споменава за Македонска нация. Голямата беда с Македония прави Фердинанд, когато имаме 85% от Сант-Стефанска България, той не чака решението на Руския цар за една област около Скопие,, в спора със Сърбия, а тегли заем от Австро-Унгария и напада съюзниците.  Всички други криволичаания са следствие ма тази огромна грешка. 

 

С девет смъртни присъди Иван Михайлов Гаврилов е български революционер, водач на националноосвободителното движение в Македония, Вътрешната македонска революционна организация. 

 

Що мисля, че присъдите са 4, дадени му от звенарите, когато направиха преврата през 1934г. (както преди това през 1923г., а след това на 9. септември 1944г.). А Ванче Михайлов си е бил убиец. Най-вероятно той е наредил убийството на Тодор Александров по препоръка на ген. Вълков, а сам си е признал, че е наредил убийството на генерал Протогеров. Той тогава бяга през Турция, Полша, Виена, и накрая в Италия. 

ЗИП
снимка на ЗИП

Ванче Михайлов е велик българин и е убивал врагове на България за което трябва да бъде поздравен.

 

Без съмнение голямата злина в Македония се върши от прогерманската клика с Фердинанд начело, но това не трябва да оправдава антинационалните действия на коминтерновската клика в БКП...

 

Както се казва "чума на оба ваших дома"....

 

:)

Forza NATO

👍

Dedovec

И първата, и втората балкански войни от началото на ХХ век са резултат от колосалните грешки на Фердинант, както и на тогавашните ни управници. Разчитали са на договора с Русия от 1906 г., който би трябвало да ни гарантира от агресия от север. Този договор не е струвал и хартията, на който е бил подписан, защото самите руснаци го отменят с устно изявление на някакъв чиновник. Тогавашните ни дипломати и управници (воглаве с "величеството") са били толкова некомпетентни, че дори не са забелязали този факт.

Впрочем военните действия на втората балканска война, започват с въоръжените провокации на сръбската армия при вр. Тумба (ако не греша за местоположението). 

Прочее, гювечът от векове е традиционно прабългарско блюдо. Доказва го изключтелното разнообразие от разновидности у нас, от които основните са със свинско месо. :)

 

Nickolas

Да, дотолкова българско, че чак с турско име güveç. А пък всеки слага това, което има, а ако няма - постен. 

Най-хубавият гювеч, според някои, е с овнешко.

Nickolas

Табаското май хич не е мексиканско, ами баш сащско - Луизиана. От 1868 година насам го прави McIlhenny Company по тайна рецепта. Повечето неща са написани на етикета. А на основата на чушките халапеньо има мексикански доксан докуз, но не и Табаско.

IvanM

Най-хубавият гювеч, според някои, е с овнешко.

 

Сред тези някои сме Иван Вазов и аз (поставих се на второ място от скромност)

Ерих

ВМРО е легендарна българска организация, една от най-смъртоносните тайни органзиации за политически убийства в целия свят , която седи редом до НКВД, МОСАД, ЦРУ и МИ 6 по този показател....

Направо да си оближеш пръстите...

 

Meto_ot_Interneto

Първоначалната и огромна вина за отчуждаването на Македония от България носи набедeният за голям държавник Стефан Стамболов. Това е горчивата истина.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Мъжа ми имаше един клиент, горделивец от Македония, който го караше от стари снимки да направи картинки. Един ден, гледа недоволно македонеца и повтаря - "Костум тегет". Гняви се той, сочи разни неща. Накрая се разбра, че трябвало костюма да е тъмно син.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Две думи за езика:
 

 В началото било словото, после езикът се раздвоил.

Mrx

Първоначалната и огромна вина за отчуждаването на Македония от България носи набедeният за голям държавник Стефан Стамболов. Това е горчивата истина.

 

Почти всички борци за освобождението на Македония от Вътрешната Македонска Революционна Организация са имали сериозни проблеми с тогавашните режими в България. най-вече с Фердинанд и Александър Цанков, по-късно. Защо не са подкрепени Илинденското и Преображенско възстания от Бългрската армия, защото техните ръководители не са искали присъединяване към България, а отделни републики. И Гоце Длчев също. 

Forza NATO
💫
дъртреалист

Народна воля за влезане в НАТО няма.

Глупости.

Пълен консенсус на партиите.

Ако народът е нещо различно от тях - дай ми телефона му, да го звънна...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×