facebook
twitter

Наблюдател

Идва ли нова Студена война?

30 години след падането на Берлинската стена има открито съперничество между Запада и китайско-руския тандем
1165
ЕПА/БГНЕС
Китайската армия обичайно тренира военни действия срещу един основен враг - Америка.

"В миналото беше по-добре", често казват мнозина. Без съмнение. Стратегическите въпроси също не са чужди на носталгичната епидемия, която набира сила в началото на ХХІ век в уморения Запад. Има хора, които със съжаление си спомнят Студената война. Тя наложи в света биполярен ред по време на конфронтацията между СССР и САЩ и под сянката на ядрените ракети установи това, което, изглежда, днес липсва на всички: стабилност. Според историците половинвековната съветско-американска конфронтация от края на Втората световна война до падането на Берлинската стена изобщо не беше забавна. Това обаче не е важно. Онези времена се противопоставят на съвременния многополярен хаос, в който на фона на надпреварата във въоръженията съвременните държави (Китай, Индия, САЩ, Русия и Европа) защитават интересите си по различен начин.

Желанието на тези, които мечтаят да се върнем към обикновената световна система, може и да се сбъдне. Времената се променят, а светът може отново да стигне до биполярност. В такъв случай играта между силите се пренасочва към двата противникови лагера. Тези, които с носталгия си спомнят Студената война, ще намерят причина за радост. Западът и неговите приятели ще се сблъскат с китайско-руския блок и съюзниците им в глобален мащаб, за да напомнят за славните времена на противопоставяне между Вашингтон и Москва.

 

„Стратегически противник“

 

От една студена война към друга? 30 години след падането на Берлинската стена в света ясно са очертани две стратегически тенденции. От една страна, отношенията между Русия и Запада са почти толкова лоши, колкото и по съветско време. От друга страна, Русия и Китай обичайно се придържат към еднакви стратегически позиции: заедно отказват да се подчиняват на международните принципи, въведени от САЩ през 1945 г. Затова те създават общ фронт, който с всеки изминал ден става по-активен. И двата лагера - както Западът, така и китайско-руският тандем, открито говорят за съперничество. Русия смята НАТО за основна опасност, а китайските военни тренират действия основно срещу един враг: Америка.

САЩ наричат Китай стратегически противник, а Европейският съюз го възприема като системен конкурент. Китайците традиционно не се доверяват на понятието „стратегически съюз“ и не сключват такъв с Русия. Независимо от това обаче Пекин и Москва заедно защитават пред Запада принципа за „близката чужбина“, която трябва да бъде изключителна зона на тяхно влияние. За Русия – това са Украйна и Грузия, а за Китай – всички близки морета.

Паралелно с това Белият дом и Кремъл си отправят взаимни обвинения за отговорността относно постепенното замразяване на действието на споразумение за контрол над ядрените оръжия. САЩ плашат да излязат от подписания през 1987 г. Договор за ракетите с малък и среден обсег на действие. Означава ли това, че отново ще се върне надпреварата за въоръжаване? Политологът Франсоа Ейсбур припомни, че през 2021 г. изтича Договорът за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия. Заслужава ли си да се изчака евентуалното му удължаване?

Владимир Путин и Си Цзинпин започнаха мащабна идеологическа борба със Запада. Този път вече не става въпрос за противопоставяне на капитализма и комунизма: Китай и Русия се борят за утвърждаване на автократичните си модели на управление. Либералната демокрация вече не е неизбежен политически хоризонт, както Западът я представяше в началото на 90-те години на ХХ век. Москва и Пекин също така оспорват универсалния западен възглед за правата на човека: в тази сфера всичко има културен, следователно относителен характер, твърдят те.

 

Пасивността на Европа

 

„Руската и китайската позиция не са били толкова близки от средата на 50-те години на ХХ век“, отбелязват американските спецслужби. Може ли на зададения на конференцията в Бастони въпрос да се даде положителен отговор? Наистина ли се връщаме към нова форма на студена война между Запада и китайско-руския блок?

Не, защото икономическата глобализация обедини всички с безпрецедентни връзки. И дори ако всичко това не може да послужи като абсолютна гаранция за мира, все пак позволява да се избегнат конфликти от времето на Студената война.

Не, защото Западът не е единен. САЩ ( това не се отнася толкова до президента Доналд Тръмп) мислят за ползите от съюзи, сформирани по време на съветско-американския конфликт. Това поставя европейските държави в сложна ситуация, даже в изолация: между порива за завоевания на Китай; Русия, която е движена от войнствен национализъм, и непредсказуемите САЩ. В Бастон бившият белгийски министър и бивш зам.-председател на ЕК Етиен Давиньон призова европейците към действия („руснаците няма да направят първата крачка“) в сферата на отбраната.

Пасивността на Европа е неприемлива, отбелязва и бившият министър на външните работи на Франция Юбер Ведрин. Според него, след като американците решиха да излязат от Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, трябваше да последва засилване на руските позиции. На фона на вероятно възобновяване на надпреварата във въоръженията е необходимо Берлин, Лондон и Париж да вземат инициативата в свои ръце, без да отстраняват Вашингтон, и да предложат на Москва дебат за безопасността на Европа: „Накрая, започнете да говорите с руснаците, като ги накарате и те да направят това“.

Трудно е да се каже какъв ще бъде отговорът на Кремъл, а Студената война напомня за създалата се сложна и напрегната атмосфера при липса на доверие в отношенията между великите сили.

 

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Местните избори дойдоха, а шпиценкандидатите се крият
Има нещо много гнило в МВР
Като си юнак, защо си клефак?

Коментари

Status Quo

Да запитам афтора - на какво основание тъй нарченият "либерален модел наложен отвъд окена"  се счита за приложим по всички крайища на всички земни кълбета.  Има  държави в който консервативният модел  е по-приемлив за хората от тези държави и националното самосъзнание (превърнато в мръсна дума ака " "национализъм" ) за напълно естественно абсолютно право на всяка една суверренна държава . Кой и по-какви закони се е самоназначил за оправник на света и с какво право изисква  под формата на "либерализъм"  разрушаване на семейната единица , на ревизия за природната даденост наречена "пол" , на налагане на съмнителни модели (меко казано )  за възпитание на подрастващо поколение , за рапалаване на локални войни  носещи разруха и разпад на секуларни държави ? 

По-горе написаното е ярко доказателство за промит мозък, повтарящ както развалена грамофна плоча мантри който са "моралният кодекс" наложен отвъд окена и изискващ 100 %  васалност. 

Много интерсено е че  Улянов  едва ли е предполгал че идеологическите му врагове ще прегърнат и прилагат по-добре от самият него макисмата" Който не е с нас е против нас" . 

Да "студена война"  върви с пълна сила защто за съжеление това е единственното средство за озаптяване на развързаното магаре отвъд окена. 

ЗИП
снимка на ЗИП

Нова "Студена война" е едно доста романтично бъдеще.

 

Подкрепям !

 

Няма нужда от никакви разговори, преговори и прочее "джендъризми"....

Nonameman

Проблема е в мързела, обхванал т.н. Запад и

стремежа му някой друг да му работи.

Наблюдател 1

Интересно. Аз не съм съгласен с автора, но с учудване констатирам, че и мислещите различно от мен не са щастливи от написаното. Последното личи от излятите пропагандни клишета, като "джендаризъм" (каквото и да значи това), псевдопатриотизъм и критика на превратно представен либерализъм. Което принципно ме радва. Нова студена война ще има. И не просто студена, а ледена. Но не утре, за съжаление. Руско-Китайски тандем няма. Има бавно поглъщане на РФ от Поднебесната империя. Когато този процес приключи (т.е. РФ приеме юана и проговори мандарин☺) ще има ледена война. 

ЗИП
снимка на ЗИП

Важно е общата държава, която ще се простира от Калининград до Гуанджоу да смаже декадентския Запад и да завладее света.

 

Тогава ще има "еднополярен свят" с център Източна Азия !

 

Запада квото можа да даде на света го даде. Време е да си ходи а Европа да бъде просто един музей, където да се разхождат големи групи китайски туристи с фотоапарати !

 

 

Justinian2
снимка на Justinian2

Европа да бъде просто един музей, където да се разхождат големи групи китайски туристи с фотоапарати !

 

 Че тя и сега Европа е пълна с китайци с фотоапарати ! В националната галерия в Лондон и в Бритиш мюзеъм не мож са размина от тях ! Но ти не разбираш смисъла на китайската човешка инвазия на запад Зипе. Те идват на тумби , снимат , после копират у тях ВСИЧКО , щото са догонваща Запада цивилизация ! И културно , и технически , и социално... Когато догонят , и подминат ( да ти припомням ли тов. Никита с "Догоним и перегоним" !) тогава ще спрат да идват. Западняците ще се втурнат към Гуанджоу да снимат , да цъкат с език и да копират. Факт ли е това днес ? Не е факт. Може да стане , може и да не стане... Така и не разбирам какво ти харесва в китайския модел от гледна точка на един обикновен гражданин на Света ? Свободата ? Стандарта на живот на средния китаец ? Околната среда и екологията в Китай ? Качеството на масовите стоки ? С какво те "грабва" Китай ? Ако да ! Ирационално влечение , що не си направиш пластична хирургия на очите , малко тен и - чемодан Пекин ! Както обичайно призовават в сий форум ?😁 ....Ето , аз например добре разбирам русофилите българи ! Сам си падам умерен такъв ! Братски народ , общи корени , религия , история , култура ! Езикът близък ,  говоря свободно , разбирам свободна , чета класици , съвремени ... съветско кино , руско ! Схващам прекрасно руския дух и руския хумор , за разлика о всеки западноевропеец , който мисли за Русия и  руснаците със щампи... ОК ! Но Китай ??? Бамамаму ! Нито езикът разбираем , нито мисленето им като нащо , изкуството - далечно и екзотично !... И от картините на Рьорих имам страх от дете от пъплещи жълти хора

Влез или се регистрирай за да коментираш

×