facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от “България”1

Храбрият шивач, или къде няма мухи и защо

15215
 Снимка: Архив

В приказката на братя Грим храбрият шивач убил седем мухи с един удар, щото му накацали филията, намазана с мармалад.

Като мухи на мармалад налетяха кандидатите за шефове на БНР и БНТ. Оглавиха ги, обещавайки да променят към по-добро БНР и БНТ. Честито! Всъщност спечелиха не те, а обещанията им как ще променят към по-добро радиото и телевизията. Промяната към по-лошо вече е видна. Няма интрига. СЕМ (Съветът за електронни медии) е анданте или модерато, но винаги кантабиле – СЕМ-овете и СЕМ-ките си изпяха без бой кой как гласувал и защо така гласувал. На двамата спечелили - честито! Ще спомена и Класик алма матер еф-ем, защото е единственото радио, също заслужаващо да се спомене.

Радиата имат чудесни предавания като ”Театър без маски” ,“Каста дива“, "Алегро виваче”, “На бис българските музиканти” и класация на народни изпълнения от деца.

Но уви, няма нито една светла мисъл в главите на СЕМ-овете и на СЕМ-ките. Ни следа от загриженост, че медиите нехаят за родния ни език и насаждат лоши езикови навици на млади и стари. Дефектите в радиоговора започват още на фонетично равнище. Но това не е беда. Достатъчно е да се отиде на логопед. Бедата е, че липсва загриженост за българския език. Newspeak-ът на Оруел завладя радио и тв ефира.

Катерачите знаят високопланински лагер и лагеруване; когато бяхме деца, четяхме за биваците на индианците, в клас четяхме стихотворението на П.П. Славейков:

Край брега на тиха Струма

Спре се закъснял керван

Скитниците катунари

Ще стануват тука стан….

Но от висотата на словесната си нищета БНР, БНТ и Ангелкова усилено ни натрапват думата къмпингуване.

Така е, гусин министре на образованието, не се боя от министри, боя се от образоваността на министрите. Като агитпропчик блеете, че тоталитаризмът е недостатъчно заклеймен в учебниците. Речникът ви се състои от две думи: “цивилизационен модел”, господин Красимир Вълчев. Цари интелектуална пустиня, напук на псевдоинтелектуалните напъни в наименования, голи като в “Закуска на тревата”. Интелектуално голички като в картината на Едуар Мане закусват на тревата радиодамите. Pumpkins United радиомъжете “рисуват картината на деня”. Графомани. Властват ерзац поезия, езотерични глупости и зодии, пишман религиозно проповедничество на рeлигиозни откачалки. Като мухи на мармалад се струпаха кандидатите за вакантните длъжности шефове на БНР и БНТ. Но самата радиоматрица е в криза, съдържаща възможност за промяна, както казват китайците. Простеещата радиоматрица се роди ето как:

Много отдавна на връхния етаж на голямата ъглова сграда на Лъвовия мост се събраха всички радиошефове с изключение на първия - Сирак Скитник, да чуят мнението на народа (шивачките на ризи; среща с трудов колектив). Аз бях там, защото имах среща с приятеля ми от ония години Коко, който после стана мореплавателят Николай Джамбазов, той поправяше шевните машини. Шивачките казаха, че харесват радиото. - Да, потвърди цеховият майстор. - Слушат музика и работят. Муха да бръмне, ще се чуе, въпреки шума тук. Ама почнете ли да приказвате, и те почват да си приказват. Тогава радиошефовете решиха: малко музика, малко радиоговор, сиреч пропаганда, пак малко музика. Стана “Спорт и музика”, “Хора, пътища автомобили” и музика. Готварски рецепти и музика. Хороскопи и музика. Всичко с музика като Chips with everything. Като уиски с кисело зеле. Нито тогава, нито сега някой се сеща, че радиото опростачва българския език със словесни изроди като човекоден, туристопоток, входирам, Джулая в Каварна и на Камен бряг, инициирам, къмпингувам, отлагане във времето, може ли в пространството, ползвайки пространственовремевия континиум?, изваждане пред скоби, мастерирам саунда на звукозаписа на песента, публичните стейтмънти на наративите спрягат имената на... Но се спрягат глаголите. Тогава и сега доминира политкоректността и политическата безполовост на Истанбулската конвенция.

Писна ми от социалистическия оптимизъм и от журналистическо-дипломатичния тон. Яд ме е на клептоманските претенции на историчарите в Скопие.

А масмедиите са активни като изпаднали в амок. БТА се прави на фактор в световното информационно дело. “Културният избор” (радиопрограма “Христо Ботев”) мe разплаква с жалкия си хумор. Има едно музикално произведение “Страданията на младия Вертер” по романа в писма на Гьоте. Радиожурналистът Вакашински говори за “Страданията на младия въшкар”. Егати хумора. Радиото стана разсадник на простотия, възприемайки сегашния “ню спийк” на политиците. Няма биваци, няма стан и стануване, битуват думи изроди: брандиране, уикенди, уъркшопове, уъркшопи. Минимум, максимум, оптимум, нямат сравнителна и превъзходна степен. Няма най-максимално, най-минимално, нито най-оптимално. Обяснете ми дали думите приоритет и политика имат множествено число на български.

* * *

Радиофест на поляната в Южния парк в София. Празник в Морската градина във Варна. Народно веселие на мегдана в Брезник и на хора с увреждания в Смолян. Франкофолии за франкофили. Панаири, панаири...

Що се веселите, бе? Има една еврейско-турска приказка, мъдра като всички турски и еврейски приказки: Везирът казал на султана: “Хазната е празна, народът ругае, че мизерства и го крадем с данъците”. “Вдигни ги”, наредил султанът. Колкото повече ги вдигали, толкова повече роптаел народът, докато един ден везирът докладвал: “Не роптаят вече, веселят се”. “А-а-а, намали данъците и краденето, наредил султанът, – щом се веселят, може да се хванат за ятаганите и да ни изколят!”.

Няма "активна дейност”, щото няма пасивна дейност. Няма неохраняеми плажове и паркинги, те са охранявани или неохранявани.

 

* * *

 

Борис Трети спаси царството си от васалност на Хитлер и заплати с живота си. След него ние плащаме, че станахме васали на СССР и се опозорихме при интервенцията в Чехословакия, васали на САЩ, които се опозориха с варварски бомбардировки на Белград. Военните си играят на война. Boys trade their toys for weapons, toys for boys. Правят маневри, загина канадско момче, горкото. Така става от играчка - плачка. В Канада плачат неговото момиче и родители. Стават такива грeшки при маневри, включително натовски. САЩ опищяха орталъка, че бил свален техен шпионски дрон и заплашиха с война. Представяте ли си какво би станало, ако в многонационални маневри стане грешка, и турска, купена от Русия, С - 400 (sam- surface-to-air-missile) свали български, купен от САЩ, изтребител? НАТО е мръсна отрепка, останала от Студената война.

Казваме ”нахален като муха”, защото мухите са летящи мънички досадници. По-големи са гей-прайдовете, а най-големи са многоцелевите изтребители F-16, дето американският художник Франк Фразета ги нарисува като The Death Dealer. Пробутват ни ги за милиарди, дето ги нямаме. Швейцария има милиарди. Тя е толкова чисто и уредено място, че кравите са по-красиви от жените и мухите умират от скука, поради което няма мухи. В България има, щото има незаконни сметища и хора, които изхвърлят боклуци през прозореца вкъщи и на колата.

А в Люксембург, където живеят люксембуржоа\зки – най-богатите европейци, си пръскат спрей против кърлежи на подметките на обувките. Особен шик е да хвърлиш обелка от банан в дворчето на съседа и да сигнализираш санитарите. Довтасват и за негова сметка изтребват всички насекоми. Не се иска да си храбър шивач.

В Брюксел съученичето ми Жак Кало, много умно еврейче, уби три мухи с един удар. Жак, който говореше превъзходен френски, каза, че трите мухи, кацнали една върху друга, били ку.ва, ку.вар и пе.ераст. Възхитихме се на Жак, но префектът по дисциплината го наказа за неприличен език. Съмнявам се дали в сегашните езикови училища се изучава така добре езикът на Молиер. Приятелят ми Петко Карпачев отиде в Люксембург да участва в маратона. Класира се четвърти, но какво да прави, като имаше двама сомалийци и един етиопец. От Снежина, приятелката на Петко, научих, че в Люксембург нямало мухи, само комари и кърлежи. А тя не обича мухи, тя обича едно черно щурче.

 

DI copytight

 

 

 

 

 

 

60

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Звезди от морското дъно или поне зелени очила...

17.01.2020

КАЛИН ДОНКОВ

476
От ДПС зависи дали Борисов ще изкара докрай мандата

17.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2018 1
"Приятелят Орбан" ще запали чергата на Борисов

Коментари

Страници

wvw

Мноого добро, много!

Изключително злободневна тема!

И аз има какво да добавя, но има ли смисъл? Кой съм аз? Никой...

Освен загатнатите от г-н Иванов теми, много ме дразни обаждането по телефона пряко в ефир! Това преди години го нямаше и бяхме освободени от всякакви "акъли". Сега това е абсолютна храна за егото на сульо и пульо! И се чува в някое селце-Пено ма, зниш ли, наш Груйчо говори по радиото!

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

О супер е направо. Тоз чутовен интелигент, само дето май не знаем кой е тоз "Едуар Мане"? Някой нов сигурно?

 

Поредната манджа с грозде, построена околко това как да разгромим враговете по партийно. На бат Джими всички творения са горе-долу еднакви, ама какво да се рпави, старата школа на партията трудно се забравя. Препис на википедия, партийни опорни точки и фалшиво спомени за колеж в Брюксел, в който никога не е стъпвал.

 

Що се отнася до обаждане в ефира, на бао преди години му звъннаха да коментира доносите които е писал за ДС. Той тогава беше малко снощен и гордо тресна телефона. После цял Изток му слушаше "коментарите".

slaughter
снимка на slaughter

Учителят по математика се разболял. Взел си болничен. В училището , понеже било края на срока и е било проблемно да се пипа графика, решили да назначат учителя по физическо да замести математика. Влиза физкултурника в класа , твърдо решен да проведе един незабравим час по математика:

- Добър ден ученици! Сядайте и пишете задача! Имаме два крокодила. Единият е зелен , а другият лети на запад. Колко пирона ще се забият в сиренето , ако се има предвид , че козът е спатия?

Учениците гледали учителят изпаднали в шок , когато Иванчо плахо вдигнал ръка. Физкултурника посочил смелчагата и го подканил да се изяви:

- Кажи Иванчо! 

Иванчо станал, преглътнал сухо и несигурно казал: 

- Другарю учител, вие сте на 28 години.

Математикът по неволя пристъпил на другия крак, погледнал недоверчиво Иванчо, премигнал и задал въпрос:

- Как разбра Иванчо?

- Ами аз съм на 14 и майка ми вика , че съм бил полуидиот!

slaughter
снимка на slaughter

Нова задача : Каква операция трябва да използваме? Деление или умножение спрямо годините на г-н Иванов , за да получим годините на WVW ?

Валерий
снимка на Валерий

Великолепно, г-н Иванов!!!

Привет от Траката!!!

Стоф

Най-после нещо по-смислено.

ssto

Авторът е поставил толкова много въпроси, че ми се вижда нелепо коментарите да се ограничават до: „Браво“, „Много хубаво“, Благодаря“.

 

Ще коментирам един от тях, защото е свързан с работата ми: „Обяснете ми дали думите приоритет и политика имат множествено число на български.“

 

Често употребявам „приоритет“ в множествено число.

 

Зная, че думата идва от PRIORITY. В английския език с нея обозначават следните близки по смисъл характеристики:

1. приоритет, предимство, първенство, старшинство и

2. нещо, ангажиращо вниманието; важни, значими, непосредствени задачи/въпроси (immediate priorities).

 

Близки са, защото вниманието ни се привлича от онова, което приемаме за важно и значимо за нас, и затова то е с предимство пред всичко останало. На пръв поглед приоритетът може да бъде само един, но дали е така?

 

В повечето случаи вниманието се съсредоточава само върху един въпрос, но то може да следи и два-три, и повече дори. Изморително е и сякаш е по-удобно да прескача често от един на друг въпрос, но да е съсредоточено само върху един. Някои професии, обаче, изискват да се следят и да се реагира на няколко житейски променливи едновременно. При тях приоритетите са повече, по едно и също време, и затова се ползва множествено число.

 

Работа ми е доста по-спокойна, а нуждата от множествено число идва от другаде.

Навремето проучвах структурата на събитията и попаднах на една монография, според която потребностите и интересите са движещите сили на социалната дейност. Събитията, които ни засягат, определят нашата социална дейност. В монографията интересите имаха неприемливо за мен дефиниране, което наложи да потърся кой, къде и какви характеристики е обозначавал с тази дума. Натъкнах се на различни тълкувания, сред които, като синоним на думата се ползваше и „нещо важно, значимо“. Приех, че това са същностните характеристики на "интерес" и "приоритет". Предизвикателството беше, да се обобщи, кое е важното и значимото за човека. Интересното и любопитното бяха част от характеристиките на привлеченото внимание, но те бяха второстепенни. Основните характеристики на „интереса“ се оказаха свързани с понятията: потребности, проблеми, планиране, ползи. Оказа се, че четирите „П“-та са различни аспекти на интересите/приоритетите, а те (инт./пр.) от своя страна са аспект и на четирите. Така едновременно имаме приоритетни потребности, приоритетни проблеми, приоритетни планове и приоритетни ползи и с всички тях обозначаваме частите на нещо цяло, за което хората още не са измислили дума. Стъкленицата с петте „П“-та още няма етикет.

 

Онова, което привлича вниманието ни, винаги е нещо от споменатите четири групи. Опитвам се да бъда здравомислещ и като работна хипотеза допускам, че може да има и някоя друга група, но вече толкова години не успявам да я открия. Всяка такава надежда успява да се намъкне в някоя от четирите групи и там гасне. При тези търсения особено много ценя съчиненията на автора на статията. Вниманието му в тях толкова бързо се пренасочва и сменя посоката, че никога не ме напуска оптимизмът, от следващото изречение да изскочи търсеното неизвестно.

 

Необходими са ни много неща, по едно и също време. За да са ни нужни, значи има други неща, които пречат и ни разделят от онова, което искаме да имаме. Това означава, че по едно и също време сме с много проблеми и винаги преследваме различни ползи, които опитваме да постигнем с някакви действия. Дори когато вниманието ни е привлечено само от едно от тях и то формира субективното ни отношение във вид на субективен приоритет, обективното състояние на обективна необходимост, обективни пречки и обективни възможности за достигане на желаните ползи, съществува и като обективни приоритети, извън нашите съзнания. Възможно е да не съзнаваме собствените си приоритети, но някой друг да вижда и осмисля нашите. В този случай, проучвайки обективното състояние на нещата, не бихме могли да се справим без употребата на думата „приоритет“ в множествено число. Те, дори, са неизброимо множество и единственият начин да се проучат е чрез групиране по видове.

 

Дали да не ползваме статията на автора и да изброим, колко много приоритети е споделил, и така е ангажирал вниманието ни?

ИлияНиколов

Много интересно, четох го с удоволствие. Благодаря, ssto.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

ssto, мигар може да се постигне нещо полезно с толкоз много логика? Всичко, което пишете е вярно. Но едно е само потребно. То, разбира се, е трудно постижимо. Всъщност непрекъснато пърха наоколо, само се вре в ръцете ни и веднага изхвърча от тях, каца на носа и на рамото ни, цвъка благоуханно върху темето ни, бързо като колибри вади нещо от ушите нашите. Докато спим е в сънищата ни. Сутрин ни буди. Когато ни е страх, то се крие, направо изчезва и после дълго не се появява, мрази мириса на страха. Мога да продължа, но вие вече се сетихте. Вие вчера Го споменахте. Припомнихте ни да не Го хулим. Защото е навсякъде и всичко изпълва. Та така. Какви тук приоритети.

 

Димитри Иванов е видял в злоупотребата с езика една грозна хула срещу единственото, което си струва да наречем приоритет, но пък това също било би хула. Какъв ти приоритет, това сме просто ние ведно с неназовимото.

 

Продавачът на зеленчуци Жорко от евтиния магазин, който напоследък стана най-скъп, въпреки че стоката продължава да е скапана, рече онзиден: да излъчваме добро и светлина, защото иде ледена епоха.

Jassie

?

Георги Вълков д...

Въпросът за "приоритетите", изложен от автора, не е в социален аспект, а в лингвистичен. Вижте как дефинира думите тълковният речник на БАН:

приоритет:  http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D...

политика:

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D...

В горните тълкования не е посочено множествено число на думите (за други думи, които имат множествено число, речникът го изписва). Между другото, там пише, че "приоритет" идва от немски.

DeOjeda
снимка на DeOjeda

Борис Трети спаси царството си от васалност на Хитлер и заплати с живота си. 

Легенди, измислени от царедворци и наследници.

 

widenow

Малка поправка: Едуар!

Това към долния.

Сармат
снимка на Сармат

Мдам. не споменават за натоварените евреи  и пратени в лагери  както и за композициите  дето партизаните са взривилии линиите и ония са избягали. Не споменават и за това че единствен б3 присъств аи се целувас  хитлер на Олимпийските игри...

митът дет го бил отровил Хитлер  служи само на нискочели  царедворци..Ако бе жив щяха да го изправят до стената и растрелят. А сега има  улици ,болници паркове наименовани на цялата престъпна кобурготска фамиля..

Purple_Haze

?

хикса
снимка на хикса

Това тука го нема, щото не му е работа да бъде тука.

stifen

композиции с евреи и ешелони, взривени от партизаните - легенди, създадени от злобните комунисти от Шалом и от простите комунисти от БКП! Естествено, че щяха да го разстрелят, както брат му Кирил и още 20 ооо души. Само че Сталин , или може би Чърчил ги изпревари-

tolerant1973

Велико! 

Малка поправка - "Закуска на тревата" е на Едуард Мане.

Jules

Не е много малка.

хикса
снимка на хикса

Още една, континиума е буквална транскрибция на латинския continuum и се транскрибира континуум.

DeOjeda
снимка на DeOjeda

Още една, континиума е буквална транскрибция на латинския continuum и се транскрибира континуум.

***

 

И още две: "континиумЪТ е буквална транскриПция на латинския continuum и се транскрибира континуум."

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Според бачо не е, а той винаги е прав!

хикса
снимка на хикса

E, аз нарочно, да вида дали внимавате.

Aydan

вие пък като ги разбирате повече тези или тия работи,вземете да напишете нещо и ний простосмъртните нещо да научим.Във форума интелектуалци,а в реалния живот мижитурки,автора поне изразява мнение,което според мене всичките му критици накуп не могат да му насмогнат.Изпадат в едни детайли,как видиш  ли чичко гугъл му подсказвал,ама той знел точно какво означава или каквото и да е там.Срам ме е от всички вас недоносчета,с вашето безразличие и тролене по форумите докарахте държавата до един абсурдистан?????

Георги Вълков д...

Художникът се казва на френски Édouard Manet, на български е прието да бъде Едуард Мане, но, всъщност, във френския език "д" и "т" в края на думите НЕ се произнасят и се чува като "Едуар Мане". Тъй че Джимо е прав ;-) За справка – вижте Уикипедия:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D1%83%D...

Сгугню
снимка на Сгугню

Борис Трети спаси царството си от васалност на Хитлер и заплати с живота си. 

Легенди, измислени от царедворци и наследници.

А как е било в действителност, бихте ли ни разяснили компетентно?

ИлияНиколов

Сгугню, не си прав - човекът се е ограничил само и единствено до това твърдение и предполагам, дори съм убеден, че може да го докаже, най-малкото защото няма документи за това "спасение", т. е. той е спрял дотук. Искайки от него да ти доказва нещо, което той реално не е твърдял, ти го вкарваш в друг, допълнителен режим, удобен на теб и на практика изместваш темата на друга плоскост.

Повтарям още веднъж:

колегата твърди едно, ти искаш от него да ти доказва друго. Демек, става дума за две твърдения.

Minderbinder

Хубаво, че Дмитри все още пописва, бяхме се притеснили за здравето му.

 

А че не бил Моне, а бил Мане, че къмпинги в България (къмпинги, не станове) е имало още преди Ангелкова да е родена, че няма опус на ревностния защитник на чистия български език без поне 4-5 вметнати фрази на чужд език и ред други - да не бъдем прекалено взискателни.

Споко

"А че не бил Моне, а бил Мане, ..."

А че не е Дмитри, а е Димитри? Следва да сме взискателни когато използваме името, което са дали родители на детето си или с което се подписва. И да не правим мини възродителен процес с цел да покажем лично отношение към човека. Името е съкровено.    

Johnny2965

Няма пример за европейски език, който да не съдържа чужди думи.

В българския такива думи са половината. Половината пък от тях са турски, арабски и персийски.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×