facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от "България" 1

Електронната бавачка

10073
Снимка: Архив

"Червената шапчица" и "Рапунцел" са приказки от Братя Грим. Отпечатали ги като книжки за деца през 1812  година и до ден днешен приказните им приключения продължават. След като ги направиха на филми и комикси, ето ги сега като аудиокнижки.

Аудиокнигите стават индустрия като филмите и комиксите Comics Syndicated (the pulp magazines). Това изглежда добре. Хубаво е актриса или актьор с ясна дикция (каквито у нас сега липсват) да ти четат добър превод, вместо да си мориш очите. Ще рече човек, че аудиокнигите са най-забележителното хрумване, откакто един сляп французин (Louis Braille) измислил брайловата азбука. Мама и тате са на работа, баба гасне в старчески дом, аудиокнижките са електронната бавачка, забавляваща децата с приказките за Хари Потър или Рапунцел, написани през различни векове, но еднакво нереалистични. Детето се подготвя за "този свят лъжовен" (Пенчо Славейков) на търговско-пазарна и политическа реклама, на лъженовини. Свят, където хората са слепи като Луи Брайл за факта, че НАТО е отживелица без резон д’етр, че на Западните Балкани и другаде по света натовските "умни бомби" (с лазерно насочване и обеднен уран срещу наземна бронетехника) носеха разруха и смърт вместо обещаваните мир и демокрация. Електронната бавачка се присламчи към джиесемите и заразява с опасни киберзависимости от сърфиращите извратени типове.

Децата не възразяват срещу небивалиците, измислени от Джоан К. Роулинг за Хари Потър, а пък аз, когато бях малък, възразих срещу измишльотините на Братя Грим. Моята фрау Елзе не беше преструвана (артистка), а много добра жена и ме залъга с яйце, забулено по панагюрски, каквото електронните бавачки не могат да направят. После ми дочете приказката за Рапунцел, за да я преразкажа и препиша с перодръжка и мастило с готически букви.

По-лесно ми беше да чета "Рийдър’с дайджест", американското списание за "джи-айз", сиреч за войници, понеже то не беше с готически шрифт, а на обикновена латиница. В него прочетох как бързият каубой късметлията Люк, the comics character Lucky Lukе, си прави scrambled eggs, яйца по каубойски. Стават по-бързо от яйцата по панагюрски; каубоят shoots from the hip, he is the fastest gun in the West. Той слага тигана на жаравата, пуска бекона в тигана, след минутка плюе в тигана and if the pan spits back и ако тиганът го наплюе в отговор, счупва яйцата.

Сега яйцата по каубойски ми напомнят за външната политика на настоящия президент на САЩ. Той се бои да плюе срещу севернокорейския диктатор, който има ракетноядрено оръжие и може да го наплюе в отговор, а с Венецуела е нахален, понеже Венецуела не е ядрена сила. Такава е йерархията между приматите, казват учените.

В приказките на Братя Грим има жестокост както във видеоигрите. Рапунцел станала най-хубавото момиче на света и когато навършила 12 години, магьосницата баба Готел, която я отгледала като свое дете, я настанила в кула със само един прозорец, без врата и стълбище, за да не стигне никой до нея. Аз протестирах, че без врата и стълбище може, но течаща вода, душ и тоалетна трябва има за Рапунцел, а художникът не ги беше нарисувал в книжката с готическия шрифт и хубавите илюстрации.

Протестът ми бе от пренебрежимо малка величина, of a negligible quantity, както казват учените.Те боравят и с буквата ламбда, означаваща безкрайност. В "този свят лъжовен" хейтъри завистници измислили за един учен лъженовина, че бил предложил да се закрие международното патентно бюро в Швейцария, понеже всички открития били вече направени. Ученият отвърнал, че безкрайни са само Вселената и човешката глупост, като в първото не е сигурен. И се изплезил. Досетихте се кой е....

 

DI copyright

 

 

 

 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов преобърна математиката

21.08.2019

Светослав Терзиев

30947 17
ДАНС за нашите деца
ГЕРБ се прави на реформатор, БСП - на опозиция

21.08.2019

Юлиана Бончева

1267

Коментари

Шукри Амедов Готски

Рапунцел, Рапа нуи, рапицата и рапърите са опаковка (wrappers) на распада...

Johnny2965

Ще има пак звезди. . . и кучета. . . ще има,
виещи към тях. . . като преди.

JKMM
снимка на JKMM

Така ще е винаги, но продължението - и финал! - е:

 

Яснее този мирен ден отвъд. На път!
Човекът е човек тогава, когато е на път!

Хр_Атанасов_2

"... с готически букви. ..."

Таквоз нещо няма. Има "фрактурен (латински) шрифт, фрактура" -  начупен демек...

Това - само за протокола...

Другото - само за обща култура. Beat around the bush...

jorro2

Готически шрифтове са разни. Има и фрактура, има и текстура, има и швабахер...

БатВаню

Too much spits. 

Знаете ли защо се плюе в тигана когато се пържат яйца?

Ако тиганът те наплюе, това означава че е достатъчно сгорещен, значи можеш да го дръпнеш малко от огъня или да намалиш котлона и да добавиш яйцата. Ако не намалиш огъня, яйцата ще загорят.

Оставаш си само с плюенето.

 

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Шарл Перо.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Има готически букви. Наричайте ги както си искате.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Най-садистично жестоки са приказките на Шарл Перо.

blackthorne

Интересна тема повдига ДИ 👍

Веднага се сетих за една дискусия, която гледах миналата година.

https://www.youtube.com/watch?v=ZHtS_8VlZ4Y

showstopper

Искаш ли да се нмаери жнеа за една нощ? Дробе дошли на

====>>>>>

http://www.Sexyodrm.

 

Ако това е оферта за ДИ - на него му е малко рано да се подлага на такива натоварвания. По-нататък, като се възстанови напълно.

Дохс_Читем

Чичкото от загадката, разбира се, е Айнщайн, макар че приписват на Ландау репликата "Колко жалко, че всички велики открития във физиката са вече направени, както и че всички хубави момичета са вече заети".

 

Augereau

Ще цитирам един форумец:

 

"Преди какви хубави огледала правеха - в тях бях един такъв прав, корав, хубав. А сега за нищо не стават огледалата."

 

Та, така, не злобея, просто е добре човек да се опитва отвреме-навреме да гледа света и с други очи. Полезно, здравословно е. И най-вече - добре е за младите поколения! 

ИзъЛѷхнїдъ
снимка на ИзъЛѷхнїдъ

Джон Льо Каре помолил свои близки да му кажат да спре да пише, като усетят, че качеството върви надолу - "щото аз няма да усетя, пък вече ми е такова положението, че и телефонния указател да препиша и подпиша - ще ми го публикуват"...

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

А надника, как без него?

Георги Вълков д...

Не съм чувал да използват гръцката буква ламбда за означаване на безкрайността; за нея си има специален знак - полегнала осморка.

Иначе, за наглостта на янките към Венецуела - Джимо е прав. Както и че НАТО е отживелица ("sans raison d'être"), което призна и самият Тръмп преди после да се "поправи" ;-)

Meto_ot_Interneto

ДИ 👍

Здравка
снимка на Здравка

Фолклористите Братя Грим никога не са писали приказки за деца. Те са събирали и записвали устен немски фолклор ( сказания ). Много от историите не са никак подходящи за деца. Това, което се счита за приказки на братя Грим често е  френска ''редакция'',  по-подходяща за малките. ( да, най-често Шарл Перо)

Думи думи

В старите приказки се разказваше  за принцове и принцеси, и всяко момиче мечтаеше да стане принцеса. Или поне булка.

Момчетата -- войници, или поне милиционери.

Сегашните са за Барби и Кен. И сегашните момиченца мечтаят да станат рок-певици. Или поне проститутки.

Момченцата -- наемни убийци.Или поне наркотрафиканти.

Децата порастват, а приказката не свършва.

Порасналите деца преминават  на филми, където общо взето- същата приказка, със същите резултати.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

А тия приказки с милиционерите са не-толкова стари. Тогава мечтаеха и колхозници и шлосери да стават, a от партията мечтаеха да станем 16-та република. Родителите пък мечтеха за телефон, ток и кола. Абе приказни времена.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Ей тез новогодишни празници, чак сега са свършили май. Коварна работа е огнената вода, както викаше Лъки Люк. Иначе, по темата Бачо. Той както винаги пак е поплагиатствал от википедията или е чел само социлаистичеаската - цензурирана версия от ГДР на Kinder- und Hausmärchen.

Та Бачо Жим, нито Пепеляшка, нито Рапунцел, нито Хензел и Гретел са приказки за деца. Там няма захарни петлета, мед масло и квас. Ама така става с вагоните книги, почваш да бъркаш купетата.

Що се онася до глупосста и Айнщайн, според мен, освен нея и злобата е безгранична. Тя дава сили за бодър дух, сред облаци от спиртни пари. Поддържа едни другари, дето надживяха собственото си, градено при бай Тоши безсмъртие. Както бяха писали за Орлин Орлинов - Име на поет и инициали на (figure it out yourself :))

 НАТО не е отживелица Бачо, поне докато в Европа има държави дето окупират, анексират и водят партизански войни. Ама това е трудно да се обясни на един бивш писател на сводки и бивш аплодиращ Българиш да стане 16-та република. Туй е и основната болка в Кремъл. Добре, че Тошко поне беше щедър с апартаментите в центъра.

Mayo

Животът показа , че СССР е без резон д` етр!  Само Хайазко на северо-изток и Али баба на юг, не са разбрали, че каменната ера е свършиле, не защото камъните са свършили, просто и е минало времето, а те  двамцата, се опитват да съживяват империи.

 Обедненият уран е много отровен, но той се употребява само срещу бронирана техника и при взривът се разпрашва и замърсява малко пространство.Тези снаряди не са използвани срещу сгради - никой не убива муха с чук.Вие самият, господин Иванов, многократно сте бил в близост до голямо количество обеднен уран, защото той е много тежък и всички големи производители на самолети, го влагат в лонжероните на машините си. Надявам се , че Ви се е случвало да летите със самолет.

 Накрая искам да Ви кажа, че лекарствата с , които са Ви лекували и благодарение на които, Вие можете сега да глаголите и да списвате, са произведени в Джърси, нищо, че са немски или швейцарски.Имате късмет, че не сте лекуван с руски лекарства, тамошните фармацевти за 100/сто/ години съветска власт, не са създали нито 1 /едно/ патентовано лекарство! Виж, черьомуха, Ви екс, новичок и други,са сътворили достатъчно.

 Бързо възстановяване и дано имате добър кинезо терапевт.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×