Quantcast
ЕГН | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Сегашна стойност

ЕГН

6 963
 Снимка: Архив
Емил Хърсев

Данданията с пробития и източен данъчен компютър стана повод да се издумат толкова много глупости, че не е вече сигурно откраднатите данни ли ще причинят повече вреди, или масовата психоза покрай станалото. Честно казано, не мисля, че каквито и да е данни, предадени на данъчните, могат да причинят на данъкоплатеца особена вреда. Призивите, който види свои лични данни изтекли в мрежата, да съди данъчната администрация, са по-скоро адвокатски маркетинг, отколкото добросъвестен съвет. Резултатът ще е

 

напразно загубени пари и време

 

за лутане по съдебните инстанции, защото не е достатъчно да докажеш, че свещените ти лични данни са били свалени от недостатъчно защитен данъчен компютър, но още трябва наистина да си понесъл вреда. И тя да е пряко следствие от това източване на личните ти данни. Но както точно оцени вероятните рискове проф. Михаил Константинов, най-голямата вреда ще е жена ти да научи за някоя спотаена от нея банкова сметка или укрит от нея, но деклариран пред данъчните доход. Та накратко: от делата нищо няма да излезе. От всички задигнати данни най-опасни са всъщност адресите, ако са съчетани с информация за солидни доходи на живущия. Чудесно помагало за домашни крадци, нали. Не че без данни от данъчните досега крадците изпитват особен дефицит на информация за потенциални жертви. Те, от друга страна, предпочитат притежателите на недекларирани доходи пред тези с обявени в данъчната служба пари. Иначе всички писъци как измамници, въоръжени с пълен набор от личните ни данни, вече теглят кредити от наше име, са

 

пълен блъф и измишльотини

 

Не само банките, но и всички финансови институции, даже които дават само до няколкостотин лева назаем, имат достатъчно надеждни процедури да проверят, че лицето, на което отпускат заема, е точно онова, чиито лични данни са вписани в кредитните документи. А ако някой престъпник е толкова безстрашен да се снима на банковите камери и достатъчно ловък да се представи за някой друг, той по-малко ще рискува, ако направо се нареди на касата да тегли пари от чужда сметка, отколкото да се яви на интервю, за да вземе заем на чуждо име.

 

Истерията, че иде информационен ад

 

след кражбата на данъчните данни, е по-опасна от самата кражба. Защото срива доверието в системата за обмен на данни между данъкоплатците и данъчната администрация. Странно как сред фирмите се разпространи суеверието, че било по-опасно да подаваш декларации и справки електронно, а по-сигурно - ако ги предаваш върху хартия на гишето. Всъщност е еднакво опасно, защото и едните, и другите данни накрая попадат в едни и същи информационни масиви на данъчните и рискът да ги открадне някой е еднакъв. Не мисля, че в България този риск е значително по-голям, отколкото във всяка друга страна в Евросъюза. Обаче

 

от шумотевицата може да има полза,

 

ако стане повод по-сериозно да се замислим не само за сигурността на данните, събирани от администрацията (но и от фирмите и особено от банките), а преосмислим и кои точно данни трябва да са обект на защита. По този повод е крайно време да се разбере, че има и лични данни, които трябва да са публични и не могат да бъдат тайни. Не може да е тайна например името на всеки от нас, нито фирмата на търговеца. Иначе как ще се разпознаваме и различаваме? По същата логика

 

не може да е таен личният номер – ЕГН и ЕИК

 

на гражданите, на фирмите и на чужденците у нас. Това е идентификатор, също като името на човека, обаче цифров и по замисъл – уникален (друг е въпросът наистина ли е така). Важно е всеки субект - физически и юридически - да го има, защото имената се повтарят; поне няколкостотин души се обаждат на името Иван Петров Иванов. Имената се и променят, а цифровият код – не. В страните, където поради някакви сантименти задължителна и единна номерация на гражданите няма, практиката я налага спонтанно. И тази идентификация не трябва да бъде засекретена, иначе става ненужна. В Германия например идентифицират гражданите по (две) имена, дата и място на раждане. И тази лична информация не е тайна, напротив, достъпна е за всеки във всички публични регистри, за да се знае за кого се отнася публичната информация в тях. Аналогична информация за дата, място (регион) на раждане и пол съдържа нашият ЕГН. (Понякога грешна; от моя ЕГН например излиза, че съм роден в София, пък аз не съм, заблеяла се е лелката, когато ни номерираха.) Само допреди няколко години имената с ЕГН (и даже с постоянен адрес) на всички нас висяха по стените на изборните секции – каква тайна е това! - и само някакъв внезапен

 

взрив на бюрократично слабоумие

 

покри тази задължително публична информация с наложена по закон тайна. Но тайна, разбира се, няма, каквато и сделка да сключваш, даже в хотел да се настаниш, първият въпрос е: „кажи си ЕГН-то“. Истински въпрос на национална информационна сигурност (колкото и дребнав или маловажен да ви изглежда) е да се почистят законите от това недоразумение и „тайната“ на ЕГН веднага да се вдигне. Обратно – истинските и чувствителни лични данни трябва ясно да се посочат от закона и нещо повече – законът трябва да разпореди кой може да ни иска тези данни, как именно е длъжен да ни ги пази и какво дължи, ако не ги оварди.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Медицинските хеликоптери се използват само за политическо шоу

05.12.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

688 3
Две опустошителни бедствия се вихрят в момента навън

04.12.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1824 8
Борисов пак се вкара в предизборна криза

04.12.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

6729

Коментари

mehudi

във време оно, когато в щатите все още можеше да се подаде данъчна декларация на хартия, прочетох някъде съвет как да се подава декларацията. та хората пишеха (става въпрос за лето господне 1988 примерно), че ако подадете електронно - цифрите са си налице и се сортират директно, докато, ако пратите на хартия, трябва някой да сканира, я сканирал добре, я е размазано, я нечетливо, я ocr софтуера нещо не разбрал и цялата тази неразбория е изключително във ваш, на данъкоплатеца, интерес.

 

мисля, че това с пълна сила важи и територията. 

 

и също мисля, че г-н хърсев би дал такъв съвет на клиентите си, но не би го написал.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Г-н Хърсев можеше да илюстрира писанието си като отдолу се беше подписал с три имена,  ЕГН и адрес по личва карта.

независим експерт

Гусин Хърсев да си беше написал ЕГН-то в статията, щом толкова няма значение. Хем първо те питат навсякъде за ЕГН, хем не било лични данни. А примерът с ЕГН-тата пред изборните секции кърти мивки. Да - не трябва да са там, но това не означава, че не са лични данни.

Желязко Желев

                 Този път г-н Хърсев е прав .И лаконичен.Поздравления че не пее в истеричния хор.

И предните два поста без да искат го подкрепят.До преди няколко години ника ми съдържаше ЕГН и тел.

Просто е безсмислено да ги крия.Умния лесно ще се сдобие с тях,а глупавия който не може да се добере до тях най много от глупос да си навреди ако ги ползва.

                 А че в администрацията .....% са глъмави спор няма.И това е значително по голям проблем

Бург Гаски

ББ преди време се беше изцепил, че 80% от мат'ряла е кофти. Същото това съотношение важи с пълна сила и за администрацията и за партията Му, колкото и да не Му се иска!

ruff

"...да проеосмислим и кои точно данни тярбва да са обект на защита. "

 

д-р /не знам по какво доктор/ Хърсев, в българското законодателство е добре и конкретно описано коя информация /данни/ е тайна и следва да се защитатва:

 

- държавна тайна;

- търговска тайна;

- банкова тайна;

- лични данни и т.н.

 

освен това - за всяка с какви точно мерки следва да се защитава!

 

т.е. тук не следва да се ДЕБАТИРА, а да се ИЗПЪЛНЯВА! да се спазва ЗАКОНА! 

 

твърдя, че в "изтеклите" масиви се съдържат данни, които са обект на защита по всичко, което съм изброил по-горе. т.е., към момента, по сега действащото законодателство, информацията, подлежаща на защита не е защитена. има извършено престъпление/я. единстеното към момента, което следва да се дискутира по казуса е: КОИ мерки за защита не са спазени, за да се случи това, което се е случило. къде са причините и КОЙ точно не си е свършил работата.

 

дебат какво следва да се промени е нещо, което е неясно за кога в бъдещето. защото Законодателят е дебатирал и приел Закони за всичко, което коментирате. говорите за доверие, но ако в момента в резултат на произволни дебати се постави съмнение по отношение на Законодателя, давате ли си сметка какво следва? по отношение всички Правила в държавата? 

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

... крайно време да се разбере, че има и лични данни, които трябва да са публични и не могат да бъдат тайни ...

Ами да, крайно време е да се откажем от тайната на вота.
Що за суверен е този дето се крие зад параванче за да изразява волята си! ?

 

Съвсем сериозно, това е единствения начин за провеждане на истински избори.

Кара Колю

Хърсев свенливо - по терлици - минава покрай важното, и неумело се опитва да ни баламосва с "тайната" на ЕГН-то.

П.П. Приказките за "хакнати ЕГН-та" са за лапнишарани. Никой не може да каже (в момента) какви данни - от какво естество, от каква важност, от каква степен на конфиденциалност, са копирани. 

А иначе - ляла, ля, ля

Сабатон
снимка на Сабатон

Браво на Хърсев  единствен  каза  какви лапни шарани ви правят в булгаристан- страх и паника...Колкото до данни  какви очакваш дани да има Нап  като по закон е държавна стругтура? Какви секретни дани събира? та някой да ти каже,  осигуровки егн  и разни дребни  подробности..

 Никой не може да каже (в момента) какви данни - от какво естество, от каква важност, от каква степен на конфиденциалност, са копирани. 

А иначе - ляла, ля, ля

Geo

Би било много добре, ако г-н Хърсев беше оглавил преди време КЗЛД. Но и тогава едва ли биха му позволили да се ръководи в практиката от подобни разбирания.

 

 Както Регламент 679/2016, така и двете Директиви - 680/2016 и 681/2016 са в крещящо противоречие с подобни съвсем нормални и логични разбирания, каквито са изложени в статията.

 

Прочетох статията и си спомних приказката на Андерсен - "Новое платье короля". Ще цитирам само края ( съжалявам, разполагам само с руския текст ) :

 

"...И вот король шествовал по улицам под роскошным балдахином, а люди, собравшиеся на улицах, говорили:

— Ах, какое красивое это новое платье короля! Как чудно сидит! Какая роскошная мантия!

Ни единый человек не сознался, что ничего не видит, никто не хотел признаться, что он глуп или сидит не на своём месте. Ни одно платье короля не вызывало ещё таких восторгов.

— Да ведь он голый! — закричал вдруг какой-то маленький мальчик.

— Послушайте-ка, что говорит невинный младенец! — сказал его отец, и все стали шёпотом передавать друг другу слова ребёнка.

— Да ведь он совсем голый! Вот мальчик говорит, что он совсем не одет! — закричал наконец весь народ.

И королю стало жутко: ему казалось, что они правы, но надо же было довести церемонию до конца!

И он выступал под своим балдахином ещё величавее, а камергеры шли за ним, поддерживая мантию, которой не было."

 

Та и г-н Хърсев е единственият човек, който се осмели да заяви, че тая работа с ЕГН-то е "взрив на бюрократично слабоумие"

 

За статията ???

 

Буболечо
снимка на Буболечо

Хърсев е прав в голяма степен.

Всъщност важният въпрос в случая е - защо ни трябваше цялата дивотия с GDPR?

ruff

коя е степента, която била голяма? 

 

конкретно!

 

трябвало да понеса вреда от това, че някой не си спазил собствените правила и после ПРЕТЕНЦИИ!? а ПРЕВЕНЦИЯ? поради която измислени разните правила?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

А за колекционерските  файлове с данни за подбрани лица, с подходящи заглавия и създадени с очевидната цел кого да ударят, кого да оправят?

 

А за вилнеещата имотна мафия, която ще захлеби и набъбне ?

 

Хърсевщини

anton

Веднага - хърсевщини ? Най-напред разбери за какво става въпрос, после давай квалификации.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
В тези данни някои хитри престъпни г*зове (не лица) ще намерят среда както микробите в желатинов бульон...Дори и телефонните измамници...

Meto_ot_Interneto

Добре е, че тук пише Хърсев, за да разбере човек за какво е целата джабала??

Влез или се регистрирай за да коментираш