facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от “България”1

Данс макабр

17 474
 Снимка: Архив

Ако геометрията беше демократична, теоремите щяха да се решават с гласуване.

Нито The US Army, нито Die Wehrmacht били демократични. Войниците не гласували дали да превземат Кота 692, най-високата точка в Ардените (провинция Лиеж, Белгия, Point Weißer Stein 692 m, Liège).

Белгийските ми вуйчо и леля предложиха да се изкачим на “Си сан нонант-дьо”. Аз казах “кат’вен дуз” и наум “Ега ти височината!” Още дете бях изкачвал Мусала с баща ми и майка ми. И останахме сред елхичките, където бил данс макабр.

Стивън Кинг го описал в една non-fiction. Camille Saint-Saëns в Danse Macabre. (Silly Symphony) за Черната смърт (чумата), която танцувала в Европа през XIV век и отнесла деца и старци, селяни и благородници. Смъртта е демократична.

Сега в български градове правят литературни четения. Похвално. Но едва ли ще прочетат “Голите и мъртвите”. Романът на Норман Мейлър, в който два замръзнали трупа, единият -  в зелена немска униформа, другият в американска “хаки” (пясъчен цвят), стоят прегърнати сякаш валсират до заснежена елхичка в арденската гора.

Контраофанзивата на Хитлер в Ардените е звездичка за подлиние в историята, но ще я разкажа понеже медиите заблуждават и хората не са начетени, а “нателевизени”, с извинение.

На 15 декември 1944 г. британският фелдмаршал Монтгомъри пише на US four-star general Дуайт Айзенхауер. Двамата са братя по оръжие и си викат Монти и Айк. В плика Монти пъха банкнота от пет английски лири, припомняйки на Айк, че са се обзаложили: Айк казал, че войната ще свърши преди Коледа, Монти - че ще се проточи. Когато се обзалагали, нямали пари в джобовете си, затова Айк трябвало да върне на Монти петте паунда плюс равностойността им в щатски долари. Монти се надявал да си е у дома на Коледа и добавя, че Айк заслужава да го разжалват и да го спипа Скорцени, защото много войници паднали в “деня Д” (десанта в Нормандия, най-голямата амфибийна операция във военната история). А Скорцени е оберщурмбанфюрер Otto Skorzeny, комуто фюрерът възложил да отвлече Айзенхауер (кодово название“Операция Гриф”). Нали вече сполучил да се докопа до пленения Дуче (Бенито Мусолини), връщайки на Хитлер неговия съюзник. Тогава в България кънтеше шлагерът:

 

Рим, Берлин и Токио /

верни в борбата /

скоро ще наложат /

нов ред на Земята

 

Още ги нямаше стенвестниците, които ни агитираха да построим социалистически рай, като направим земята колективна и я обезобразим със заводи, бълващи дим, а в Америка дамите пафкаха цигари “Лъки страйк”, за да са slim and sophisticated.

Ако делите хората на добри и лоши, бедно ви е въображението да си представите света на 15 декември 1944 г. когато Монти пише на Айк. Появявили са се нови оръжия - V 1 и V 2, създадени от есесовеца Вернер фон Браун, по-късно инженер-конструктор на “Сатурн V”, ракетата носител в мисията Аполо 11“ през 1969 г., когато Едуин Олдрин кръжеше в окололунна орбита на лунния модул, а Нийл Армстронг стъпи на Луната.

Дрезден е изпепелен от англоамериканските бомбардировки, в Ню Йорк се вият опашки пред магазините за хранителни стоки, в САЩ са арестувани японските семейства и са натикани в концентрационни лагери заради “Тора! Тора!” (Тигър! Тигър!), кодовото название на операцията, която разпердушини тихоокеанския боен флот на САЩ в Пърл Харбър.

Тогава колосалната индустриална мощ на Северна Америка се впрегна да произвежда всичко за войната. От самолети до спамчета (spam - войнишки консерви от кълцано свинско, приготвено като появилото се след време у нас "русенско варено"). Никъде в САЩ няма реклами за облекло, само плакати, учещи жените вместо чорапи да си мажат краката с фон дьо тен и с кафяв молив за вежди да си рисуват на прасците “ръб на копринените чорапи”, лозунги да кърпят скъсаните панталони на мъжете си.

И като гръм от ясно небе германски мини блицкриг: европейската фронтова линия е скъсана от 130 километров пробив на 20 немски дивизии, 7 от които бронетанкови с около хиляда танка, 500 самоходни оръдия и бронетранспортьори. Германците завладяват Ардените полувярващи, че фюрерът ще спечели войната с ново оръжие. Те не знаят, че са разрушени подземните инсталации за деутериум (“тежка вода”) в норвежки фиорд и берлинско подземие. Нито знаят, че първата атомна бомба ще бъде пусната от американците над Хирошима. Но те знаят да воюват. Отстрелвали са съветски танкове Т-34 като диви зайци, американски М46-Патън като питомни. По пътищата към Ардените са разменили указателните табели, адютантът, който кара джипа на Айзенхауер, се заблуждава, главнокомандващият е пленен от войниците си. Той е издал заповед за свръхбдителност, понеже бродят германски разузнавачи в американски униформи смъкнати от убитите джи-айз (американските войници). Айзенхауер и адютантът са подложени на разпит с въпроси, на които само истински американец може да отговори. Какво прави пичърът и какво рънърът (в бейзбола)? За кого се омъжи Бети Грабл (тогавашната PNG (pin-up girl).

През това време германците в Ардените пушели “Честърфийлд” и “Кемъл”, намерени в джобовете на събличаните трупове на джи-айз и нагласявали германо-американската двойка в зловещия танц край елхичката. Защото предпочитали да се предадат на американците и да ядат спам, нежели гречневая каша при руснаците в “Мъртвите сибирски полета” (заглавие на книга от Артур Кьостлер, която също не става за литературно четене в България). Оренда! *

--------

* Окултно заклинание за сила

 

DI copyright

 

“Danse Macabre” от Стивън Кинг е non-fiction

 

Danse Macabre, Опус 40 от Камий Сен-Санс

 

Плакат "Жените да кърпят мъжете"

 

Eдин от концентрационните лагери за японци в САЩ

 

Eдна от опашките за шунка и бекон във военновременен Ню Йорк

 

Дрезден, един от германските градове изпепелени от англоамериканците

 

PNG (pin up girl)

 

“Apollo 11”, есесовецът Вернер фон Браун до соплото на ракетата носител “Сатурн V”. Нийл Армстронг стъпи на Луната през 1969 г.

 

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Финансова отбрана
Ужас. Изпадаме в идеен плен у противника

12.07.2020

ЯСЕН БОРИСЛАВОВ

2134 10
Гражданите имат право да арестуват дори и главния прокурор

12.07.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

90297 15

Коментари

Страници

Johnny2965

Да. Парчета от една мозайка. Без сюжет. Но с доста поуки. За знаещите.

Хр_Атанасов_2

Когато по-стар (поне от мен със 50 годин) си интерпретира със днешна дата събития от преди пейсе_и_кусур_годин - вервайте му...

Лаф олсун, агалар...

Форум (На мегданя, в механата) е. А бе ти на мен верваш ли.. ;-)

riapa

?

juka

И докато Монти и Айк си разменят банкноти и се чудят откъде им е дошло в Ардените, Чърчил и Рузвелт заливат с писма Сталин с молби Червената армия да започне по-рано настъплението си и да спаси задниците на англосаксонските войскари. Това поне е документирано.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Сатлин бъза, да загараби повече земи. Той други цели няма.

nesega
снимка на nesega

You've been shiting for 20 years,

where've been eating for 50 ...

 

Keep dreaming for your nazi-bulgaria 'til the day you die  

dissidentbg

САЩ не са спечелили нито една значима война, както и нито една значима битка.

През 1812г, по време на войната им с Великобритания, британски корпус, само от около 4 хиляди войника превзема и подпалва столицата им Вашингтон. От британците са загинали около 30 войника. Но в хвалибите и пропагандата ги бива.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Хаха, туй то комсомолската жар.

Mavrodinov

Какво значи да се напикаеш в Космоса? Има си система в скафандъра.... подвижната тоалетна ти е нахлузена на пикалото.

sega_reader

... а в почивките всички ядат бургери в закусвалнята на Холивуд. Незаменимо.

brejnev19

Нерде Ямбол, Нерде Стамбул!

 

Джимо ти сам знаеш ли за какво аджеба е тази писаница? Казвам писаница, защото да седнеш пред компа или пишещата машина и да започнеш да пишеш без идея какво ще излезе е писанинаица. Трябва да си световно известен писател за да си позволиш една -две писаници. А при тебе Джимо  - от началото на демокрацията та до днес.Само писаници, без съдържание или тема. Отук оттам информация без следа за връзка една с друга.

Джимо бил си добър жрналист и преводач - не се опитвай да бъдеш Хемингуей или Стайнбек!

brejnev19

Джимо да ти кажа нещо което явно си пропуснал в училище - геометрията и математиката са демократични науки, защото всеки може да се занмава с тях. Дори в космоса това е един от универсалните езици. За жалост не можеш да правиш превод на нещо, което не знаеш нали?

Криво разбраната цивилизация или демокрация е да търсиш винаги избори по български. Демокрация не е да отидеш да гласуваш за нещо, за което вече са се разбрали политическите "опоненти".

Демокрацията се изгражда със силно развита индустрия и многобройна средна класа. Като поназнайващ английския, моля те сподели със нас плебса, колко нива на средната класа има в англо-говорящите държави? А колко в България? Или казано с други думи (ти обичаш този начин на изразяване) - Има ли средна класа в България и има ли почва за това у нас?

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Смъртта е демократична
 

Не, не е. Демосът няма власт над нея, нито над природните закони и геометрията, както Зевс над мойрите.
Демократично може да е само човешкото общество.
Ако някой ден човека и народите се научат да контролират себе си и да не властват над други, няма да имат господари. Тогава, може и да разберат природните закони и хубавичко да си поиграят. 

Berardini

Буквалистите под Джимо - аман от вас, бе! Като черни мухи сте!

Не започва и свършва света с вас, но май за да го проумеете нещо ви е в недостиг.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Да, бачо ви Дзимо е като най-малко общо кратно между писаниците, ако някой се интересува какво било общото между тях. Използвайте това знание и умножете накрая по ПИ (3.14) за да зкръглите резултата. Заслужава си!

blackthorne

За spam съм чувал история, че идва от депресията в щатите, раздавали са купони, а за тях "шунка" със съмнителна стойност, но много подправки. Колко е вярна не знам :) Оренда е хубава дума, ама не е заклинание, а концепция за жизнена сила, нещо като източното Ки. Прабългарите, вярви че тази енергия се усилвала от косата. От там и опашките, които носили. А имали и обичай да връзват кожена лента на челото на новородените, която променя растежа от там и формата на черепа. Колобър е интересна дума, донякъде я асоцирам с ДИ ;)

?

dissidentbg

spam е чудесна храна за прегладнели хора. Съдържа близо 50% мазнини.

По телевизията (в САЩ) пред събрали се най-различни хора, един обясняваше какъв боклук и колко вредно е да се яде spam. Че резултата от ядене на spam е единствено надебеляване. Сред присъстващите имаше млада жена от Хавай. Тя наистина много се засегна и се разсърди, затова че онзи каза, че народа й яде боклуци. Но е вярно. spam е най-популярно ядене в Хавай и резултата е налице. Почти всеки в Хавай е сериозно затлъстял.

blackthorne

Компанията, която го произвежда е основана края на 19 век. Стари пари и държавни поръчки :)

Калорифер

Пък аз мисля, че е безкрайно време някой да му обясни вече не Димитри, че ако иска да си запази ореола на велик публицист и колумнист, трябва веднага да спре да публикува. Да пише, колкото си иска, ако много му се пише. И да си издаде книга. Ама с тези буламачи дето бълва два пъти в месеца само си вреди. 

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

От таз творбъ на моят любим словослагател и списувач бачо, може да направим два извода. Човека не е забравил уроците на партията, как да громи идеологическия враг. Другoто е, че бачи е гледа Discovery или Nat Geo та е понаучил нещо за тежката вода, която тоз титан на науката бърка с деутрерия- което е газ. Ма нерде оксид, нерде газ, нерде Ямбол нерде Стамбул в борбата со идеологическио враг.

Иначе бачи, първата ракета на СССРе Р1 е точно копие на V2, а ракетната им програма е прекопирана от немски разработки. Дори цветовете с коиото е боядисана ракетата са копирани. В СССРе тъй се првеше прогес, с копиране на запада. От коли до атомната бомба.

Като жалим за Японците, не е зле да кажем как СССРе изсели милиони в Сибир.

Не е зле и да кажем как СССРе и родните им изпълнители затварях в концлагери българите, как направиха Македония сръбска и много други. Анадъмо?

Що се отная до армиите. Американците не си спомням да са грабили, изнасилвали и окупирали 45 години освободените. Прага, Будапеща, източен Берлин ги газиха съветски танкове-освободители. Няма ги американците по снимките накичени с по няколко крадени часовника, или крадящи велосипеди.

Няма ги и американците да подписват пакт за вечна дружба с Хитлер.

Нямат и съвместен военен парад с нацистите.

Ма туй то, да попаднеш на азиатски освободител. 45 години като на война в Задунайска, ни салам, ни кашкавал ни ток. Ама туй то.

 

И аз като моя любим творец си имам мултимедия

 

22/09/1939. Брест. Совместный парад Вермахта и РККА

https://www.youtube.com/watch?v=S6gg1z5DovI

 

Красноармеец освобождава велосипед от собственичката му.

https://c8.alamy.com/comp/B40W09/events-second-world-war-wwii-germany-end-of-war-soviet-soldier-taking-B40W09.jpg

 

С няколко часовника на покрива на райхстага

https://2.bp.blogspot.com/-FXZvktB5BuM/V4r9YwAO9VI/AAAAAAAAKk8/PtlGz94QGXYtA_KpphdeS0aQGzts8vurgCLcB/s1600/The%2BSoviet%2Bflag%2Bover%2Bthe%2BReichstag%252C%2B1945.jpg

Kultura

Мародеры надо расстрелять!!!

Nickolas

Тоз винителен старобългарският ли е?

slaughter
снимка на slaughter

Не знам как от автор на  блестяща  публицистика  Димитри Иванов се превърна в дилър на путинска пропаганда в несвързани брътвежи. Аз не съм писател , нито публицист , но припомни си Димитри , че списвачите пишат за своите читатели и са това което са благодарение на своята публика която е отсяла зърното от плявата. Ако водиш след себе си армия от лумпени и войнстващи екстремисти , явно нещо си загубил по пътя. А ако пишеш само защото не можеш да  надделееш над егото си , време е някой приятел да ти подаде ръка и да слезеш от сцената , ако вече не чуваш пубшиката. И махни този превзет прякор Джимо! Не е честно спрямо феновете ти -да заимстваш от тези които громиш в идеологическата борба. 

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Бачи е агент на ДС (псевдоним Стефан) от старата идеологическа школа, той винаги е работил за едни началници. Той умее да се напасва към всички режими но държи здраво курса, а и ако пише друго няма кой да го публикува. Когато беше в Капитал, пишеше съвесм друг неща, ама тогава и началниците бяха други.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

И аз през младежките си години гледах '"Всяка Неделя" и се прехласвах пред ерудицията и интелекта на ДИ.

След години четене на тюрлю гювеч от Уикипедия copy-paste, сенилни спомени и полуистини, наречени писаници, младежките ми адмирации са отдавна в миналото. Когато преди години показах как една писаница е 80% copy-paste от руската Уикипедия, в следващата бе споменато, че Уикипедия преписвала от ДИ. С две думи - халтура, незадоволено его и злоба.

Но всеки има право да си изказва мнението. Надявам се ние също, дори и да ни наричат омразничета.

Думи думи

Ее, вие Википедията за какво я имате.?

Нали и тя от хора е писана. Хора с пристрастия.

Нашите, вашите, техните ....

Думи думи

са това което са благодарение на своята публика която е отсяла зърното от плявата...

 

Ох! 

Години наред ви гледаме как предъвквате плявата, и си мислите в екстаз, че ядете зърното.

Толкова за еклектичната  публика, „отсяла„ нищото.

Manrico
снимка на Manrico

А Скорцени е оберщурмбанфюрер Otto Skorzeny, комуто фюрерът възложил да отвлече Айзенхауер (кодово название“Операция Гриф”).

Мое да съм прост и нателевизен, а не начетен, но явно мемоарите на Ото Скорцени не са се побрали в ония два вагона. Операция "Грайф", а не Гриф е за превземане на мостове по време на настъплението в Ардените. А версията, че е за отвличане на Айзенхауер, е дезинформация, разпространявана по нареждане на самия Скорцени. И това, освен в мемоарите му, го пише на много места в мрежата, освен - о, изненада, сърпрайз - в руската уикипедия, където и името на операцията е "Гриф", и целта е отвличане на Айзенхауер. Те така и толкова за начетеността. 

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Още ги нямаше стенвестниците, които ни агитираха да построим социалистически рай

Няма стенвестници сега. Има водородно общество.
http://bgh2society.org/раздел/activities/science/

unknown bridgeburner
снимка на unknown bridgeburner

Всички така нарцистично са се прехласнали в собствените си писаници, че даже не забелязват (или не могат?!) грешките във фактите. Едната я посочи The Mull, ето ви и втората - "Мъртвите сибирски полета" не е написана от Артур Кьостлер, а от Виктор фон Фалк.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш